Avem trei medalii la box

joi, 18 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Avem trei medalii la box

Miercuri seara, s-au incheiat sferturile de finala ale Campionatului European de box pentru amatori, care se desfasoara in orasul finlandez Tampere. Dupa circul din primele gale, in care cei mai buni reprezentanti ai Romaniei (Alexandru, Lungu, Bute, Diaconu) au pacatuit mai mult prin aceea ca sint prea valorosi pentru colhozul sovietic care stapineste boxul amator, in aceasta gala, ceilalti doi boxeri ramasi nu au ratat ocazia de a obtine medaliile, Bogdan Dobrescu si Claudiu Risco, alaturindu-se micutului Marian Velicu (48 kg) in lupta pentru metale mai pretioase. In limitele categoriei 51 kg (musca), Bogdan Dobrescu, situat pe un culoar foarte bun dupa ce l-a invins pe rusul Ilfat Riazapov, a trecut cu o decizie de 9-4 de un ambitios boxer al vecinilor nostri de peste Prut, Igor Samoilenko si are mari sanse chiar de a prinde finala, fiindca, in conditii normale de arbitraj nu are cum sa piarda semifinala cu reprezentantul gazdelor, Juho Tolpolla. Acesta a fost, insa, favorizati de arbitri in disputa cu germanul de origine armeana Vardan Zakarjan ( "colhozul" a reusit doua dintr-un foc: sa-l pedepseasca pe transfug si sa fie atent cu gazdele), in cealalta semifinala, urmind a se lupta bulgarul Sevdalin Hristov si ucraineanul Vladimir Sidorenko, ultimul, campion european en-titre.
La categoria 81 kg (semigrea), Claudiu Risco a reeditat performanta de acum, doi ani, de la Minsk, ajungind in semifinale, dupa victoria cu 6-1 asupra polonezului Piotr Wilszewski. Partida care a desemnat adversarul lui Claudiu a fost extrem de echilibrata si s-a incheiat cu o semisurpriza: vicecampionul mondial de la Houston (care l-a oprit acolo si pe Risco din primul tur), francezul Jon Dovi, a pierdut in fata azerului Ali Ismailov. La sfirsitul acestei partide, scorul era egal, sportivul din fosta URSS fiind declarat invingator la preferinta! Sa amintim, totusi, ca nici Ismailov nu-i de ici-colea, fiind si el medaliat (cu bronz) la mondialele amintite. In cealalta semifinala, se vor intilni rusul Aleksandr Lebziak (campion mondial si european) si iugoslavul Milorad Gajovic. Dintre celelalte rezultate, remarcam o noua boacana de arbitraj, finlandezul Sami Sipilä (63,5 kg) fiind vazut invingator in meciul cu bulgarul Dimitar Stilianov!
Dupa incheierea acestei faze, bilantul ne arata ca vor obtine medalii sportivi din 16 natiuni. Cei mai multi calificati sint din Rusia (8). Urmeaza Turcia, Ungaria (cite 5), Ucraina, Germania (cite 4), Romania, Rusia, Bulgaria, Finlanda si Iugoslavia (cite 3).
Ieri, in prima gala semifinala, in limitele categoriei semimusca (48 kg), ucraineanul Valeri Sidorenko (fratele celui amintit anterior) a cistigat (decizie: 10-4) in fata ungurului Pal Lakatos. Din pacate, reprezentantul nostru Marian Velicu nu a putut sustine semifinala cu campionul european Serghei Kazakov (Rusia), din cauza unei accidentari la mina stinga. Chiar si in aceste conditii, Velicu a obtinut medalia de bronz. Alte rezultate din semifinale: Raimkul Malahbekov (Rusia) b.p. (10-4) György Farkas (Ungaria) – 54 kg; Aleksandr Maletin (Rusia) b.p (10-5) Selim Paliani (Turcia) – 60 kg; Bülent Ulusoy (Turcia) b.p (6-1) Darius Jaseiavicius (Ucraina) – 67 kg); Zsolt Erdei (Ungaria) b.p. (10-1) Aleksandr Zubricin (Ucraina) – 75 kg; Jackson Chanet (Franta) b.p. (4-2) Emil Garai (Ungaria) – 91 kg. (GIN)

Comentarii