Cacealmaua lui Piturca

duminică, 11 octombrie 1998, 23:00
4 MIN
 Cacealmaua lui Piturca

Stadion Das Antas, Porto, public ostil.
A marcat : D. Munteanu (90).
Portugalia : V. Baia – Dimas, Jorge Costa, Couto, Abel Xavier (85 – Dani) – Bento (70 – Conceiçao), Rui Costa, Paulinho Santos – Joao Pinto (79 – Nuno Gomes), Sa Pinto, Figo. Antrenor: Humberto Coelho.
Romania: Stelea – Dan Petrescu (83 – Contra), Gh. Popescu, Ciobotariu, Filipescu – Fl. Petre, Gilca, C. Munteanu (62 – Lupescu), Dorinel Munteanu – Moldovan (90 – Mihalcea), Rosu. Antrenor: Victor Piturca.
Cartonase galbene : J. Costa / Rosu 2, D. Munteanu.
Cartonas rosu : Rosu (min. 64).
Arbitru: Helmuth Krug (Germania).
Daca pina nu demult bafta lui Iordanescu devenise proverbiala, noul antrenor Victor Piturca pare a depasi toate recordurile. Poate ca de vina este si priceperea sa in fenomene aleatorii (alea # zar, in limba latina), dar rezultatul de 1-0 pentru Romania, in conditiile in care gazdele au beneficiat si de penalty, si de om in plus pe teren, iar noi anevoios am traversat linia de centru in repriza secunda, este chiar o performanta in materie. Antrenorul Humberto Coelho a incercat sa joace un fel de poker cu Piturca; el stia ca, din cele mai vechi timpuri, romanii freaca mingea la centrul terenului, asteptind ca adversarii sa se descopere. Numai ca, spre deosebire de ilustrii sai predecesori, Piti nu stie sa temporizeze. De aceea echipa Romaniei s-a strins in aparare mai mult pe zona centrala, ca un fel de arici, obligindu-i pe lusitani sa se desfaca pe aripi. Volens-nolens, Coelho a fost constrins sa joace englezeste cu fotbalisti latini. Si daca pe partea dreapta Bento nu prea a avut spor, Figo a zburdat efectiv, ajutat si de forma diluvianului Dan Petrescu.
Meciul incepe calm, in tatonari, cu atacuri bine lucrate in laboratorul Rui Costa, ai nostri incercind poarta prin Dorinel Munteanu. Defensiva romana incepe sa gafeze de prin minutul 15 (Dan Petrescu, Filipescu), dar dublajul functioneaza, iar Gica Popescu nu scapa nimic. Pe flancuri, cei doi inainte amintiti stralucesc prin absenta, ei incercind, in momentele cind nu o iau razna in atac, sa sprijine axul central. Tot pe centru, Petrescu comite un fault nesabuit in careu asupra lui Sa Pinto. Krug dicteaza penalty, dupa ce Sa Pinto trasese in Stelea, dar Paulinho executa telefonat, permitindu-i lui Stelea sa se remarce. Spre finalul reprizei, jocul se incinge intre portughezii mai rapizi si romanii mai calmi. Dar lusitanii nu reusesc mare lucru, fie doar si pentru ca Joao Pinto, silit de forma slaba a tizului sau este nevoit sa migreze spre centru. Sint cele mai bune momente ale tricolorilor, cu sutul in bara al lui Gica Popescu din lovitura libera si cu marea ratare a debutantului Laurentiu Rosu (un mijlocas de travaliu deghizat in virf), care, dupa ce l-a pacalit pe Couto a sutat din 14 metri, spre coltul lung, dar pe linga poarta.
Repriza secunda este cu sens unic. Calma si elaborata la inceput, furibunda mai apoi, dominarea portugheza uzeaza apararea noastra, Ciobotariu intrind si el in jocul gafelor, alaturi de Dan Petrescu si Filipescu. Din fericire, acolo este un sef autoritar, Gica Popescu, baciul cel oltean rezolvind cu calm toate situatiile. Rateaza ibericii prin Figo (’49) si J. Pinto (’50, ’54) si atunci cind Gica nu mai poate face nimic, ramine ultima fortareata de necucerit, Bogdan Stelea. Din pacate, evolutia mijlocasilor nu prea da clipe de ragaz apararii, mai ales dupa ce Rosu vede al doilea cartonas galben, implicit pe cel purpuriu. Dominarea lusitana este, insa, ineficienta ceea ce-l face pe aparatorul Jorge Costa sa se prezinte mai des in careu, trimitind un "cap" extrem de periculos aparat de Stelea (min. 69) si inscriind un gol din ofsaid, trei minute mai tirziu. Spre final, actiunile lusitane isi pierd din calitate, iar prin introducerea lui Ionut Lupescu in linia mediana, aparatorii reusesc sa-si mai traga sufletele. Singurul pericol mai acatarii ramine Figo, dar patrunderea sa din minutul 79 este anihilata de Gica. In ultimele minute, ai nostri joaca cu ochii pe cronometrul asteptind confirmarea scorului alb minune. Dar, in ultimul minut de joc, Lupescu muta jocul in jumatatea gazdelor, Florentin Petre fura o minge si patrunde decis spre careu, Viorel Moldovan singur-singurel asteapta pasa pentru executie, dar, in disperare de cauza, Jorge Costa il faulteaza pe micutul septar. Lovitura libera de la 18 m ne duce cu gindul la Hagi, dar "machidonul nu-i, iar Gica Popescu si Gilca isi irosisera sansele. Executa insa, Dorinel Munteanu, cu siretenie, pe jos, prin zidul portughez, mingea ia o traiectorie curba si poposeste in poarta, in stinga lui Vitor Baia, uluit de "efectul Munteanu". Astfel, spre stupefactia unui public care ne-a huiduit echipa fara osteneala, timp de 90 de minute, Romania lui Piturca reuseste marea cacealma; fara "asul de trefla" Adrian Ilie, invingind principala contracandidata la calificare, chiar pe terenul ei. (Nic. G)

Comentarii