Ce sansa am pierdut!

duminică, 02 septembrie 2012, 22:16
3 MIN
 Ce sansa am pierdut!

CSMS Iasi a pierdut vineri cel mai important joc al startului de sezon. Tinand cont de problemele multiple ale modestului adversar intalnit, Gloria Bistrita, o echipa cotata ca fiind cea mai slaba din Liga I, care, din cauza necazurilor financiare, nu stie daca va reusi sa evite retragerea din campionat, dar si de jocul bun pe care l-a practicat in ultimele jocuri, Iasul nu a ascuns ca vizeaza victoria in Ardeal. Obiectivul nu a fost realizat din mai multe motive.

In primul rand, gafa mare de arbitraj a asistentului Mudura, care nu a semnalizat ofsaidul in care s-a aflat Bratu la faza in urma careia s-a inscris unicul gol al partidei. Judecand simplist, daca cel care acum este umbra atacantului dinamovist nu marca, Iasul obtinea o remiza pe terenul Gloriei. Un rezultat sub asteptari, insa, totusi, important.

Diferenta de la posibilul punct care ar fi putut fi "ciupit" in cazul unui arbitraj corect si cele trei vizate tine exclusiv de curtea proprie. CSMS a facut la Bistrita cel mai slab joc din actualul sezon, Iasul fiind dominat cu autoritate de o echipa limitata, alcatuita din jucatori cu un bagaj tehnico-tactic extrem de modest. Pe langa aspectul general al jocului, cifrele partidei vorbesc de la sine: 11-3 raportul fazelor de poarta, 7-1 cel al ocaziilor importante, suturi spre poarta 12-3, incercari cadrate 6-2.

Explicatia caderii evidente a echipei iesene, daca luam drept reper ultima deplasare, in care Iasul a remizat cu campioana, este legata de evenimentele aparute saptamana trecuta in Copou. Impingerea antrenorului Ionut Popa in afara clubului a bulversat echipa, noul tehnician, Liviu Ciobotariu, neavand timp sa se acomodeze si sa gestioneze eficient un joc pe care-l catalogase a fi de sase puncte. Mai mult, lui "Ciobi" nu i-a iesit nici modificarea sistemului de joc: riscanta trecere la "4-4-2", dupa ce Iasul a jucat doar in sistemul cu un singur varf, a anulat forta ofensiva a unei echipe care marcase doua goluri in curtea lui Dinamo si doua CFR-ului. Trimiterea a fost doar la capitolul ofensiv, pentru ca la cel defensiv asteptarile sunt oricum scazute, apararea scartaind si pana acum. S-a adeverit astfel ca spusele unor reputati tehnicieni, care afirma ca nu numarul atacantilor folositi, ci dinamica fazei ofensive dau forta de atac a unei echipe sunt conforme cu realitatea.

Echipa nu a fost trezita nici macar de suplimentarea primei de joc cu 400 de euro (premiera in acest sezon, in care, de exemplu, remiza de la Cluj, cu CFR, nu a fost recompensata!), majoritatea jucatorilor avand o evolutie mult sub asteptari.

Tinand cont de cele intamplate s-a confirmat faptul ca schimbarea antrenorului Ionut Popa inaintea jocului cu Bistrita a fost o mare gafa manageriala. Logic ar fi fost ca fostul antrenor (care trebuia oricum sa plece, deoarece puntea dintre el si primarul Nichita, ce dadea echilibru clubului, a fost distrusa irevocabil de intrigile tesute de "factori interni", pe fondul vocalitatii excesive a tehnicianului si a  naivitatii edilului), sa isi rezilieze contractul dupa jocul de la Bistrita. Ambitia excelentului mobilizator Popa de a pleca cu o victorie de la Iasi, protejarea lui Ciobotariu, care ar fi avut timp suficient sa urmareasca echipa si sa o pregateasca in perioada de intrerupere de doua saptamani sunt doar cateva dintre aspectele esentiale de care sefii CSMS nu au tinut cont in graba de a scapa de antrenorul care a promovat Iasul in Liga I.

In ciuda multiplelor erori grave comise dupa promovarea in elita, situatia echipei din Copou nu este compromisa total. Pauza care urmeaza, programul lejer pe care Iasul il are dupa hopul cu Steaua, din etapa viitoare, anuntul efectuarii unor investitii serioase in echipa sunt atuuri importante, care, gestionate eficient, pot genera evadarea CSMS dintr-un subsol in care se afla multe grupari modeste.

 

Cantonament la Brasov

Fotbalistii de la CSMS Iasi au fost liberi dupa esecul de la Bistrita. Jucatorii vor reveni astazi in Copou, in jurul pranzului, urmand ca apoi sa se deplaseze spre Brasov, unde va fi efectuat un cantonament de o saptamana. Informatia a fost anuntata de presedintele clubului, Florin Prunea.

Comentarii