Centura de salvare

Subtitlu

marți, 03 august 2010, 22:25
4 MIN
 Centura de salvare

Fotbalul iesean nu va muri chiar daca actuala grupare, Politehnica, va fi ingropata in aceasta vara. Cu datorii de 3,3 milioane de euro, neavind nici un raspuns vizavi de planurile actionarului majoritar, Mobilis, in legatura cu stagiunea viitoare, nesustinuta de actionarii minoritari de mai mult timp, actuala grupare fotbalistica din Copou se indreapta cu pasi repezi spre prapastie, Consiliul Local neavind forta de a astupa restantele si a asigura un buget decent. Colacul de salvare pentru evitarea disparitiei fotbalului iesean il reprezinta o structura nou creata, Asociatia Clubul Sportiv Municipal Universitar Poli Iasi, care a fuzionat cu Tricolorul Breaza, echipa retrogradata in acest sezon in Liga a III-a. Noua grupare s-a inscris deja in esalonul trei, fiind programata a activa in seria a III-a.

Planul renasterii fotbalului iesean este insa cu bataie mai lunga si vizeaza obtinerea unui loc in esalonul doi si atacarea promovarii in elita chiar in acest sezon. Pentru aceasta, ar fi nevoie de retragerea a doua echipe din seria I. Primul pas pare a fi deja facut, surse credibile avansind ideea destramarii Farului (fotbalul constantean urmind a se baza pe Sageata Stejaru Navodari, pina la coacerea echipei lui Gica Hagi, Viitorul Constanta), mutare de care va profita Dinamo II, prima echipa de sub linia retrogradanta in seria I. Urmatoarea formatie care poate beneficia de un forfait al unei formatii din esalonul doi este Tricolorul Breaza, grupare care, in urma fuziunii, va avea sediul in Iasi. Conform unor surse extrem de bine informate din cadrul clubului, care au prezentat si varianta de mai sus, noua grupare ar putea fi sprijinita de Consiliul Local si de sponsori locali in ideea atacarii promovarii in Liga I. Deocamdata, nici un oficial al clubului iesean nu a vrut sa comenteze aparitia noii echipe, Grigore Sichitiu, cel care este vizat a fi viitorul numar 1 in Copou, preferind un raspuns diplomatic pe marginea subiectului amintit: "Sper ca lucrurile in fotbalul iesean sa se clarifice saptamina aceasta. Eu vin la Iasi doar daca echipa isi va propune atacarea promovarii in Liga I. In rest, nu pot sa comentez nimic".

5-0 cu satelitul

Altfel, Poli a disputat aseara, pe terenul II din Copou, un joc de verificare cu Poli II, partida incheindu-se cu scorul de 5-0 (2-0). Golurile au fost marcate de Rusu (‘5), Palimaru (’44, ’49), Samson (’60) si Siminic (’72). Poli a evoluat in formula Branet (’46 Manea; ’80 Balan) – Mihut, Ilie (’55 Petcu), Costache (’55 Cuciula), Eze (’55 Siminic) – Tincu (’53 Samson), Munteanu, Drida (’46 Vintila), Cornea (’53 Liuba) – M. Tanasa (’46 Bilba), Rusu (’25 Palimaru; ’70 Bratu). Fata de jucatorii care s-au pregatit la Cimpulung au mai aparut, ca noutati, fotbalistii despre  care "Ziarul de Iasi" v-a informat ieri, Marian Tanasa si Vlad Rusu (care a fost schimbat repede deoarece, nevenind cu ghetele proprii si jucind cu unele de imprumut, a facut bataturi!), dar si Marius Vintila, mijlocasul crescut de Poli. In plus, Munteanu si Bratu au revenit la echipa mare dupa mai multe divergente legate de salarizare. Un alt jucator de la Steaua care trebuia sa evolueze aseara, Muzac, a stat doar doua ore in Copou, el preferind sa plece apoi la Giurgiu, informatia fiind prezentata de antrenorul Ionut Popa.

La Poli II au jucat Lupascu – Pisica, Tacutanu, Mihaes, Hutu – Nica, Lupu, Schiopu, Badic – Virvea, Stiubei, apoi Iftinca, Gutu, Dumitriu, Dodan, Bolboaca, Bejan, Moisa si Cimpeanu.

Urmatoarele teste ale Politehnicii sint programate joi dupa amiaza, in Copou, cu FC Botosani, ora de start nefiind inca stabilita si simbata dimineata, la Pascani, cu Petrolul Ploiesti.

Farul inca mai spera

Doi jucatori ai formatiei Farul Constanta, Cristian Schiopu si Ion Barbu, incearca sa incropeasca o echipa, sperind ca formatia nu se va desfiinta, desi gruparea are sanse minime de a fi acceptata la startul Ligii a II-a din cauza unei datorii de 550.000 euro. Astfel, la initiativa celor doi, care detin licenta A UEFA de antrenori, ieri a avut loc prima sedinta tehnica de la finalul sezonului trecut, la care au participat, pe linga Schiopu, Barbu, Pascovici, Isleam, Raduta, si 14 juniori cu virste cuprinse intre 16 si 18 ani. "Am vorbit cu jurista clubului care a luat legatura cu unul dintre conducatori si am primit astfel acceptul sa ne antrenam. Noi incercam sa facem o echipa care ar urma sa fie pregatita de mine si de Barbu. Nu credeam ca se va ajunge vreodata in aceasta situatie. Eu personal am renuntat la banii pe care conducerea avea sa mi-i plateasca", a declarat Cristi Schiopu, care a renuntat in primavara la cariera de fotbalist din cauza unei accidentari.

Comentarii