Ciinii latra in Parcul cu platani

vineri, 04 august 2000, 23:00
3 MIN
 Ciinii latra in Parcul cu platani

Cu patida de la Craiova, disputata ieri intre Universitatea si FC Brasov a inceput o noua editie de campionat, 2000-2001. Un campionat ce pare mai disputat ca oricind, datorita reducerii numarului de echipe si a raportului procentual dintre aceasta cifra si numarul retrogradatelor. Dupa 27 de ani, se revine, deci, la divizia cu 16 echipe, dintre care doua vor retrograda direct si doua vor sustine baraj, ceea ce ne da dreptul de a spera, la o dinamica mult mai profunda a meciurilor si, bineinteles, oful nostru cel de toate zilele, la reducerea numarului de blaturi.
Un alt motiv de speranta este si o posibila regrupare de forte la nivelul jucatorilor si tehnicienilor. O oarecare scadere de potential a campionilor, Dinamo Bucuresti, care s-ar putea foarte bine adinci prin posibilele plecari ale celor mai buni jucatori in strainatate, este compensata de ambitiile mereu de prim-plan ale Stelei si antrenorului ei Victor Piturca, precum si de temperamentul, mereu vulcanic al echipei din Giulesti, care l-a schimbat pe celebrul Mircea Lucescu, cu un nume chiar mai consacrat: Anghel Iordanescu. FC National, schimbata in bine inca din primavara trecuta, l-a promovat pe Marius Lacatus in postura de antrenor principal si asteapta cu incredere roadele muncii depuse de Mihai Stoichita, plecat la sud de Dunare, dupa un contract mai avantajos. Este, de asemenea de urmaritevolutia Universitatii Craiova, care, dupa absorbirea ei de catre Gheorghe Netoiu, a devenit un fel de struto-camila, impreuna cu Rocarul. Dar, ce surprize ne pregateste etapa inaugurala?
Dupa deschiderea de ieri, urmeaza, astazi, de la ora 18,00, "grosul etapei", un gros extrem de subtire, cu doar doua meciuri, ambele implicind nou-promovate in Divizia A: NC Foresta Suceava intilneste Gloria Bistrita, iar Gaz Metan Medias, enigma noii editii, da piept cu plaiesii Ceahlaului, fortificati, dar si extenuati de partidele din Cupa Intertoto. Ambele nou venite doresc un start cit mai bun, si, daca se poate, pigmentat cu o victorie. Mai aproape de acest obiectiv se arata moldovenii si datorita adversarului, dar si a unor achizitii de ultima ora, venite prin filiera stelista. La ora 21,00, la Ploiesti, Astra va intilni Rocarul, sau mai exact, varianta de rezerva a "struto-camilei", si astralii pornesc favoriti, avind un lot superior, mai ales in ceea ce priveste linia ofensiva, unde a revenit Dascalescu de la Rapid, ce va fi cuplat cu fostul galatean Dragos Mihalache, care a jucat, in trecut, la Petrolul.
Marele derby al etapei, FC National – Dinamo, va incepe la ora 21,30, si va fi transmis in direct de ProTV. Confruntarea dintre "vulpoiul" Dinu si neofitul Lacatus, ar putea fi considerata ca fiind adjudecata dinainte de dinamovisti, care au zburdat cu bancarii in campionatul trecut, dar oboseala si sechelele psihologice subsecvente "dezastrului polonez" echilibreaza balanta pronosticurilor. La aceasta mai adaugam faptul ca, dupa un retur de antrenament, noua fata a echipei din Parcul cu Platani ii permite a ataca obiective de prim rang. La jucatorii integrati perfect noului angrenaj inca din primavara (Iordache, Matei, Sabin Ilie) se mai adauga doua achizitii de marca, bacauanul Petcu si Gabi Popescu. La un imaginar concurs "Pronosport", partida din Cotroceni pare a fi "tripla perfecta", pentru ca, dincolo de ambitiile lui Lacatus, o noua infringere a "ciinilor rosii" poate stirni ecarisajul de la "Nuova Guardia".
Miine, de la ora 17,00, TVR ne aduce in casa un autentic derby al provinciei, dintre Otelul Galati si FC Arges, meci intotdeauna echilibrat. Daca galatenii nu si-au rezolvat inca problema Bogdan Andone, argesenii vin cu un atacant experimentat, Cristi Albeanu, foarte eficient in jocul pe contraatac. La lumina noii nocturne din Giulesti, Rapidul lui Iordanescu va debuta, la ora 21,30, intr-un meci transmis de Pro TV, in fata Petrolului.
Etapa se va incheia luni seara, de la ora 21,30 (tot la Pro TV) cu partida Steaua – FCM Bacau, de la care se asteapta un joc de-a soarecele si pisica. Cum altfel poate fi, cind bacauanii au pierdut sase jucatori de baza (portarul Bogdan, D. Munteanu, Vl. Munteanu, Popovici, Petcu si Capusa) din toate compartimentele? (Nic. G)

Comentarii