Concert cu fluiere si cimpoaie

marți, 30 martie 2004, 23:00
4 MIN
 Concert cu fluiere si cimpoaie

Meciul din aceasta seara, de pe „Hampden Park” (multa vreme, cel mai mare stadion din Europa, pina la aparitia giganticului „Nou Camp”), poate fi considerat primul examen al tricolorilor din acest an. Cu alte cuvinte, dupa susaneaua din Cipru, vom vedea acum, ca si in celelalte meciuri ale primaverii (cu Germania si Irlanda), cum sta echipa nationala inaintea adevaratelor examene, cele pentru calificarea la „Weltmeisterschaft 2006”. Confruntarea cu scotienii are loc in conditiile in care cei patru rebeli stelisti nu au fost convocati, dar aceasta decizie (previzibila) a lui Iordanescu nu este edificatoare. In fond, Dorinel Munteanu nu este inca refacut dupa meciurile cu Rapid, Nicolae Dica nu a avut o evolutie prea stralucita in primele meciuri de campionat, singurele minusuri din aceasta zona fiind Mirel Radoi si Florentin Dumitru.
„Tindala” si-a facut-o singur
De fapt, Iordanescu are motive sa fie circumspect din alte motive: apararea nu mai prezinta gradul de siguranta de altadata: dupa accidentare, Cristi Chivu pare de nerecunoscut, Iencsi nu prea da randament prin Rusia, iar Ovidiu Petre sau Codrea nu se prea arata senatori de drept, ceea ce l-a facut pe general sa-l scoata de la naftalina elvetiana pe antediluvianul Filipescu. Numai ca, sansa acordata lui „Tindala” de Iordanescu s-a risipit, deoarece Filipescu a calcat gresit la antrenament si s-a scos singur din lot, plecind din Scotia. Chivu s-a antrenat cu bandaje la picioare, dar se spera ca, diseara, Cristi sa fie apt de joc.
Dar, necazurile tricolorilor se intind si asupra compartimentului ofensiv: Mutu este incert din cauza unei afectiuni dermatologice, Iordanescu manifestind intentia de a-l introduce ca atacant pe Nicolae Mitea, care a devenit titular la Ajax.
In ceea ce priveste Scotia, o echipa mereu tenace si agresiva, aceasta are, de cind a fost preluata de reputatul tehnician german Berti Vogts, o trupa mult intinerita. Dar Berti are mai mari probleme decit al nostru general, nu mai putin de sapte titulari devenind indisponibili dupa accidentarile din ultima etapa de campionat. Este vorba de Douglas, Pearson, McNamara, Webster, Kyle, Naysmith si Fletcher, ultimul, un jucator cunoscut de la Manchester United. „Gaurile” au fost „astupate” cu jucatori extrasi, cu multa greutate, de la lotul de tineret. Dupa rezultatul dezastruos din amicalul cu Tara Galilor (0-4) pozitia selectionerului german pare amenintata, Vogts neferindu-se sa declare mediilor scotiene ca „de meciul cu Romania depinde viitorul nationalei Scotiei”.
Ce se va intimpla pe legendarul „Hampden Park” vom vedea, pe viu, in transmisia canalului TVR 1, care va incepe la ora 21,30.
Dintre meciurile amicale care au loc astazi, cele mai importante sint Bulgaria – Rusia, Serbia – Norvegia, Croatia – Turcia, Grecia – Elvetia, Germania – Belgia, Irlanda – Cehia, Olanda – Franta, Suedia – Anglia, Portugalia – Italia si Spania – Danemarca. (Nic. G)
Formatiile probabile
Scotia: Gallacher – Alexander, Dailly, McNamey, Kennedy – G. Caldwell, Crainey, Cameron, Rae – McCann, Miller.
Romania: Lobont – Stoican, Iencsi, Chivu, Rat – Fl. Petre, Ov. Petre, Pancu, Cernat – Mutu (Ganea), Mitea.
I-am batut doar odata
Palmaresul intilnirilor directe romano-scotiene cuprinde doar cinci partide, dintre care patru oficiale, toate disputate in preliminariile CE. In preliminariile pentru editia 1976, cu un an inainte s-au intilnit, la Bucuresti, formatiile antrenate de Valentin Stanescu si Willie Ormond. Echipa Romaniei era pe val, dupa o stralucita remiza pe pamint spaniol si a deschis scorul destul de repede prin Dudu Georgescu. Inca dinainte de pauza, cuceritorul primelor „ghete de aur” ale fotbalului romanesc s-a accidentat, fiind inlocuit de tinarul (pe atunci) Balaci. O foarte mare ocazie a ratat, in min. 55 Dobrin, care a scapat singur spre poarta lui Harvey dar a fost blocat la 30 m de catre portarul scotian, intr-un chip inimaginabil pentru un artist de talia „giscanului”. Uluit, antrenorul roman a trecut la incercata tactica a temporizarii, dar n-a putut evita egalarea, adusa in penultimul minut, de Gordon McQueen. Tot cu 1-1 s-a incheiat si revansa din decembrie, de pe „Hampden Park”, cind scotienii au deschis scorul prin Bruce Rioch, iar tricolorii au egalat prin regretatul Zoli Crisan. A fost, insa, un meci fara miza, Spania asigurindu-si deja calificarea din acea grupa. De aceea, pe banca Romaniei a stat un alt tehnician, Cornel Dragusin, intr-un meci in care si-a facut debutul ieseanul Mihai Romila.
Urmatoarea dubla intilnire a fost in anii 1990 si 1991, pentru Euro 92. La Glasgow, elevii antrenorului Gheorghe Constantin au condus cu 1-0, prin reusita lui Rodion Camataru, dar Ally McCoist si Will Robertson au intors rezultatul. Revansa s-a disputat peste un an, la Bucuresti, in care pe banca Romaniei se afla Mircea Radulescu, iar pe cea scotiana acelasi Andy Roxburgh. Romania a cistigat foarte greu, printr-un penalty transformat de Gica Hagi, dar la Europenele din Suedia au mers scotienii.
Doua meciuri egale si cite o victorie de fiecare, in meciurile oficiale. Diferenta de palmares in favoarea Scotiei a fost facuta de partida amicala disputata la Glasgow, in 1986, cind tricolorii, pregatiti de Mircea Lucescu si lipsiti de nucleu stelist care pregatea epopeea de la Sevilla, au pierdut cu 0-3, prin golurile marcate de Richard Gough, Charlie Aitken si Gordon Strachan. (GIN)

Comentarii