Costumul de gala al Cenusaresei

luni, 04 octombrie 2004, 23:00
5 MIN
 Costumul de gala al Cenusaresei

3 octombrie 2004 este o data care a intrat deja in istoria lui Poli Iasi. Este ziua in care clubul din Copou a invins in deplasare Steaua Bucuresti in conditii cu totul speciale: Iasul era pe ultimul loc al clasamentului iar gazdele se aflau la citeva zile de la claificarea in grupele Cupei UEFA.
Victoria din Ghencea a uimit intreaga tara, facind ca peste fotbalistii ieseni, obisnuiti, de regula, cu injuraturi, critici ori ironii sa curga o ploaie de epitete venite din stirpea lui „senzational”. Cum de a reusit insa o echipa care abia se tinea pe picioare sa tina piept, ba chiar sa si invinga singura echipa „europeana” din Romania vom incerca sa analizam mai jos.
Factorul determinant a fost, fara indoiala, devotamentul dus la extrem pe care l-au etalat toti fotbalistii, care au alergat non-stop. Daca in cele 4 zile in care a pregatit echipa nu putea face minuni la nivelul pregatirii fizice, meritul noului antrenor, Ionut Popa, este ca a reusit sa induca elevilor sai aceasta stare de spirit care, uneori, valoreaza la nivelul capacitatii de efort mai mult decit citeva cantonamente montane.
Un alt aspect important este cel tactic, tehnicianul iesenilor asumindu-si riscul de a schimba peste noapte sistemul de joc, renuntind la cel cu 5 fundasi pentru dispozitivul cu 4 aparatori, al carui fan declarat este. In fata liniei de fund care a demonstrat ca si in fotbal nu conteaza cantitatea ci si calitatea, a actionat un compartiment format din 4 mijlocasi (cu Mitruc ceva mai retras), a carui harnicie i-a lasat lui Cristea libertate deplina in spatele pionului Bilba, sacrificat in coasta defensivei steliste.
Tot la capitolul inovatii pot fi trecute distribuirile jucatorilor in teren. Perenyi a fost in premiera la Poli utilizat pe flancul drept, acolo unde a actionat si Miclea, ambii plasati pina acum pe partea stinga. Poate cea mai surprinzatoare mutare a fost insa reciclarea lui Ciubotariu, revenit la prima echipa si chiar in primul „11” intr-o perioada in care fotbalistul incepea sa se obisnuiasca cu echipa a doua si dadea impresia ca se resemneaza cu ideea de a fi pus pe liber de Poli. Nu in ultimul rind, decizia de titularizare a lui Arcanu (dupa lunga perioada de pauza generata de accidentarea suferita) in dauna lui Branet a fost o alta mutare ce i-a iesit lui Popa.
Foarte importanta a fost si pastrarea unei distributii „scurte”, dense, pe teren (poate de aceea a si stat Popa cu gura pe jucatori din primul pina in ultimul minut) senzatia fringerii echipei aparuta in alte partide risipindu-se.
Nu de neglijat este si un alt aspect, al falangei dinamoviste ce a jucat pentru Poli aseara, nu mai putin de 4 dintre titulari avind „pedigree”, toti sperind inca la revenirea intre titularii clubului campion, de care inca apartin. Inutil de precizat ca un suflet de „ciine” asa cum au Perenyi, Ciubotariu, Onut si Cristea au avut in fata Stelei o determinare in plus.
Pe linga aspectele ce tin strict de Poli, pe care le-am enumerat pina acum, nu trebuie uitata consistenta mina de ajutor aparuta datorita factorilor aleatorii.
Steaua a acuzat din plin euforia calificarii din cupele europene, multi dintre elevii lui Walter Zenga luindu-i pe ieseni la pret de matineu si evoluind departe de valoarea lor reala. Repetatele permutari tactice ale italianului (care a schimbat jucatorii pe benzi, apoi a fortat cu disperare atacul, supradimensionindu-l, etc) nu au dat roade, senzatia ca bucurestenii nu dadeau gol chiar daca meciul mai continua fiind pregnanta.
Nu in ultimul rind, sansa a avut un rol hotaritor in partida ce a inchis runda a 9-a a diviziei A. Parasita de atita timp de Zeita Fortuna, Poli a fost luata cu drag la piept in Ghencea si rasfatata cel putin in 3 rinduri, cind barele l-au protejat pe Arcanu.
Cam acestea ramin in urma succesului istoric de duminica pentru ca de astazi, iesenii trebuie sa revina cu picioarele pe pamint. Urmeaza un cantonament greu, si o noua serie de batalii, poate chiar mai grele decit cea din Ghencea, pentru a se cistiga razboiul mentinerii in elita. (Ovidiu MINEA)
Capitan la 20 de ani
Eroul meciului, Adrian Cristea nu a sarbatorit prea mult golul inscris si victoria. „Eram prea obositi dupa meci. Am baut o bere si m-am culcat, mai ales ca luni trebuia sa fiu odihnit la lotul de tineret” a povestit Cristea care a dedicat golul de ieri „tuturor celor care ma iubesc si ma sustin”. Cel care a fost si capitanul lui Poli a spus ca nu a primit nici un telefon de felicitare de la oficialii viitoarei sale echipe, Dinamo. „Eu joc pentru Poli si pentru ieseni. Din iarna ma gindesc la Dinamo”
Prietena fotbalistului, Sinziana a urmarit meciul la televizor, alaturi de parintii fotbalistului. „Mama lui Adi tot spunea ca Poli are sanse, insa, sincer, nu prea credeam. Abia la pauza am inceput sa sper si m-am imbracat intr-un tricou de-a lui Adi, de la nationala de tineret. Superstitia a functionat si a dat golul victoriei care m-a facut sa pling minute bune” a povestit fiica reprezentantului printului Sturdza in Romania, Neculai Bujor, care nu a dormit toata noaptea datorita telefoanelor de felicitare primite. (Ovidiu MINEA)
Nu e timp de sarbatoare
Dupa ce au avut liber ieri seara, fotbalistii lui Poli sint asteptati astazi, la amiaza, la stadion, pentru a pleca spre Cimpulung Moldovenesc, acolo unde iesenii vor avea un cantonament de o saptamina. „Nu trebuie sa facem tumbe dupa aceasta victorie” a spus presedintele lui Poli, Marius Stan, care a mai adaugat ca, in urma unei discutii pe care a avut-o in trei, cu Vasile Simionas si Ionut Popa, (ce s-au aflat la Bucuresti, la cursurile FIF PRO) primul a acceptat sa devina director tehnic al echipei. Popa a fost ieri prezent la Petrosani pentru a-si regla conturile cu Jiul Petrosani, tehnicianul ardelean urmind a ajunge astazi in Iasi. (OM)
Nichita: „Primim bani pentru victorie, nu pentru infringere”
Primarul Gheorghe Nichita este foarte multumit de victoria obtinuta de Poli in fata Stelei. In consecinta, acesta a dat unda verde majorarii primei de joc pentru victoria impotriva Stelei. „In viitoarea sedinta a Consiliului de Administratie vom aproba aceste sume. Daca nu le vom acorda jucatorii vor crede ca nu sintem seriosi”, a declarat primarul Nichita. Acesta s-a aratat de acord cu orice stimulare finaciara a jucatorilor, indiferent de la cine ar veni. „Este foarte bine daca cineva ne da bani ca sa cistigam. Nu s-a pus si nici nu se va pune problema sa primim bani ca sa pierdem vreun meci”, a completat Nichita. In opinia acestuia, cel mai mare merit pentru victoria impotriva Stelei il are noul antrenor, Ionut Popa, care a reusit sa schimbe starea de spirit din interiorul echipei. „Chiar si antrenamentele sint altfel. O parte din jucatori au facut febra musculara din cauza intensitatii antrenamentelor, desi sintem in plin campionat”, a explicat Nichita. Chiar daca a apreciat toata echipa, primarul i-a evidentiat de Irinel Ionescu si pe Cristi Ciubotariu. „S-a creat relatie de joc foarte buna. Jocul nostru se leaga. Chiar daca am fi luat bataie as fi fost multumit pentru ca echipa joaca altceva. In acest meci jucatorii au demonstrat ca au potential”, a afirmat Nichita. Acesta a recunoscut totusi ca fotbalistii ieseni au avut si mult noroc in partida cu Steaua. Poli a obtinut prima victorie din acest campionat duminica cind a invins cu 1-0 pe Steaua, chiar in Ghencea. (F.G.)

Comentarii