De la Becali la Drutca

marți, 12 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 De la Becali la Drutca

In ultima vreme Gigi Becali da senzatia ca nimeni nu-l poate opri. Nici Politia, nici prietenii, nici presa. Nimeni! Imi amintesc ca, in urma cu ceva vreme, fostul elev eminent, care nu mai stie unde a absolvit liceul, a avut, in direct la Antena 1, citeva momente de perplexitate in care nu a putut articula o silaba. Nu o amenintare, nu o jignire, nu o discutie alambicata, dusa mai departe de geometria in spatiu, l-a adus in aceasta stare pe cel care a ridicat la rang de lege expresia "asa vreau io".
"Intr-o tara civilizata, tu nu apareai la televizor" au fost cuvintele magice ale lui Cornel Dinu, ce parea a dori din nou sa puncteze la impresia artistica, sensul propriu al propozitiei trecind pe planul doi. Chiar daca timpul a dovedit veridicitatea cuvintelor "Procurorului", vrem, nu vrem, asul afacerilor cu terenuri "gradate" poarta eticheta de "principal finantator al Stelei" si, in aceasta calitate, gindurile sale referitoare la unul din cele mai iubite cluburi din tara trebuie sa fie aduse la cunostinta microbistilor.
Expresia lansata de Dinu poate fi insa generalizata in Romania de astazi, chiar daca va mai trece mult pina va putea fi aplicata. Avind pentru multa vreme lacat si la gura, nu numai in fata usii, Vasile Ianul a lansat una dintre tiradele sale obisnuite atunci cind a fost eliberat din puscarie. Dorinta de senzational a primat si atacurile fara nici o noima impotriva lui Lucescu si Dinu au tinut prima pagina a ziarelor. Din nefericire pentru el, despre Ianul (ce impardonabila gafa au facut cei de la Poli cind l-au reinstaurat presedinte inainte de a fi arestat!) in fotbal se vorbeste la timpul trecut, in timp ce "tintele" alese sint nume in voga in tara si Europa. Trecind si la latura faptelor, nimeni nu a putut proba ca Lucescu este parintele blaturilor in Romania in timp ce expertizele contabile spun multe despre actiunile "samariteanului" ce a condus Dinamo.
Trecem la un nivel si mai mic. Pe holurile Palatului de Justitie, Vasile Drutca spunea oricui voia sa-l asculte, ca isi pregateste o reintrare in forta in fotbal. Inainte de a detalia subiectul si a vorbi despre "ofertele pe care deja le are" sau despre investitorii din spatele sau (!), l-am lasat pe Drutca sa se simta un fel de Ianul, luind spusele sale ca pe o gluma, cum ca pe glume trebuie sa tratezi multe dintre lucrurile spuse de cel care dintr-o grava eroare a ajuns in fruntea clubului din Copou.
Din nefericire, exercitiul democratic aplicat in aceasta perioada in tara noastra permite multe lucruri ce frizeaza ridicolul. Sa nu mai aducem aminte de bun simt, un arhaism in lumea de azi. In loc sa-si redacteze autobiografiile (cine le vrea, le cumpara!) prin locuri cu programe fixe, asemenea indivizi isi dau cu parerea despre adevarul absolut. Apropo, poate ne spun si unde sint milioanele de dolari ale "ciinilor rosii" sau miliardele lui Poli! (Ovidiu MINEA)

Comentarii