Drumul spre Asia trece pe la Budapesta

joi, 07 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Drumul spre Asia trece pe la Budapesta

Inainte de a supune calculatorul la marturisiri complete, cu lampa in ochi, in legatura cu perspectivele grupei a VIII-a a preliminariilor europene a CM de fotbal din 2002, trebuie sa introducem pe hard-disk datele de intrare.
a). Clasamentul grupei a VIII-a: 1. Italia – 16 p (15-3); 2. Romania – 12 p (7-6); 3. Ungaria – 8 p (13-7); 4. Georgia – 3 p (6-10); 5. Lituania – 1 p (3-18). E bine de stiut ca Ungaria si Georgia mai au cite trei meciuri de jucat, iar Italia, Romania si Lituania, numai cite doua.
b). Programul meciurilor urmatoare: Georgia – Ungaria, Lituania – Italia (1 septembrie), Ungaria – Romania, Georgia – Lituania (5 octombrie), Italia – Ungaria, Romania – Georgia (6 octombrie). Odata introduse aceste date, calculatorul incepe sa biziie, led-urile clipesc febril, si pe ecran apar primele concluzii.
In primul rind, locul I in grupa si calificarea directa vor apartine, aproape suta la suta Italiei. Italienii pot fi ajunsi in fruntea grupei numai daca pierde ambele meciuri ramase de jucat si Romania, sau Ungaria, obtin maximum de punctaj. Lucru pe care il poate accepta doar calculatorul.
Eliminind aceasta ipoteza, importanta ramine doar batalia pentru locul II, la care participa Romania, Ungaria si, inca, Georgia. Aceasta din urma echipa poate ajunge la baraj daca invinge in toate cele trei meciuri, Romania pierde ambele, iar Italia bate Ungaria, in ultima partida. In acest caz, Romania si Georgia ar ajunge la egalitate de puncte, hotaritoare pentru departajare fiind rezultatele directe dintre cele doua echipe. Cum tricolorii nostri au cistigat la Tbilisi cu 2-0, gruzinii ar trebui sa ne invinga la Bucuresti cu minimum 3-1 pentru a se califica la baraj. In cazul in care rezultatele directe sint perfect simetrice, hotaritor este golaverajul general, capitol care poate oferi surprize pina in final.
Oricum, si aceasta varianta pare de domeniul SF si, daca am luat-o in consideratie, este doar pentru a demonstra ca georgienii nu vor aborda chiar lipsiti de motivatie meciul de la 1 septembrie, cu Ungaria. Daca Arveladze & Co. ii inving pe unguri, avansul luat de Romania in grupa ramine de patru puncte si simpla victorie cu Georgia, in ultimul meci, ne poate duce la baraj. De aici incolo, posibilitatile sint multiple, dar noi vom lua in consideratie varianta cea mai dezavantajoasa pentru noi, aceea ca Ungaria se impune la Tbilisi. In acest caz, Georgia este scoasa din cursa, ramin in lupta doar romanii si ungurii, cu avantaj de un punct in favoarea primilor, inainte de meciul de la Budapesta. In continuare, o victorie a tricolorilor pe Nepstadion, trimite Romania la baraj, indiferent de rezultatele ulterioare. Un rezultat egal, conditioneaza acest lucru de victoria din ultimul meci cu Georgia si, daca punem in continuare raul in fata, infringerea Romaniei la Budapesta aduce Ungaria pe locul II in grupa, inaintea ultimei etape, cu doua puncte avans. Nici aceasta situatie n-ar fi catastrofala: tricolorii ar trebui sa invinga Georgia, iar ungurii sa piarda pe terenul italienilor, ceea ce ar face ca Romania sa acumuleze 15 puncte, iar Ungaria sa ramina cu 14. In aceeasi situatie, un eventual egal al ungurilor pe pamint italic, ar aduce cele doua nationale vecine la egalitate, caz in care ar intra "in piine" criteriul rezultatelor directe. Din acest motiv, este extrem de important ca, in cazul in care pierdem la Budapesta sa nu o facem la mai mult de un gol diferenta pentru a ne pastra superioritatea la acest criteriu. La 3-1, 4-2, 5-3 etc, pentru Ungaria, avantajul este de partea noastra, in schimb, la 0-2, intra in vigoare golaverajul general, care va fi, in aceasta situatie, in mod cert, aliatul adversarilor nostri.
Concluzia: indiferent de rezultatul meciului Georgia – Ungaria, conditia necesara ca echipa Romaniei sa termine pe locul II este reprezentata de un meci egal la Budapesta, plus victorie cu Georgia, la Bucuresti. (Nic. G)

Comentarii