Entorsa la Timisoara

luni, 30 iulie 2007, 20:59
5 MIN
 Entorsa la Timisoara

 Duminica, la Timisoara, Iasul a fost la un pas de a se umple de ridicol, moldovenii alegindu-se cu o entorsa serioasa la primul pas facut (strimb!) in Liga I. Daca scorul, indulgent fata de realitatea din teren, nu zgirie urechile, tinind cont de diferentele de statut dintre cele doua combatante, nu acelasi lucru se poate spune despre randamentul si atitudinea oaspetilor. In fata unei echipe gazda care nu a impresionat, iesenii au tinut rareori ritmul, lipsa de inspiratie si, mai ales, de determinare fiind iritanta. De aceea, exista destule voci care apreciaza ca esecul din urma cu doua sezoane, tot din prima etapa, tot pe malurile Begai, a fost mai onorabil, datorita prestatiei Iasului, in ciuda faptului ca atunci "violetii" lui Olaroiu s-au impus cu un scor de forfait.
Practic, oaspetii au inceput meciul de la 0-1, dupa o faza in care s-au inlantuit cel putin trei gafe: descoperirea totala a zonei lui L. Munteanu, depasirea usoara a lui Onut, ce a incercat sa "astupe", si lipsa de marcaj la Plesan, in centrul careului, "suplimentul" fiind adus de devierea nefericita a lui Buta. Socul acuzat a fost resimtit peste un sfert de ora, timp in care desenele Iasului menite sa echilibreze partida s-au frint cu regularitate la circa 25 de metri de poarta lui M. Popa. Pe fondul pierderii increderii oaspetilor, "violetii" au preluat controlul, distantindu-se cu lejeritate. Paradoxal, moldovenii au jucat parca ceva mai bine in inferioritate numerica, scorul reprizei secunde fiind egal. E drept, nu trebui uitat ca banatenii nu au mai facut dupa 3-0 decit citeva "sprinturi" scurte, intervale in care careul lui Branet parea o reduta sub asediu total.
Din punct de vedere tactic, nu au existat surprize majore. Gazdele au mizat pe "4-4-2"-ul rodat in pregatire, lista titularilor fiind modificata doar de raceala lui Torje si rocada de ultim moment Aliuta – Plesan; mutarea lui Uhrin s-a dovedit inspirata de vreme ce ex-craioveanul cu pedigree de "ciine rosu" a deschis scorul si a mai fost si la originea altor faze periculoase. E drept, Plesan a profitat si de faptul ca cele doua tampoane – Ilie si Mijin – plasate de antrenorul moldovenilor, Ionut Popa (ce a mizat pe modulul asteptat, 4-2-3-1) intre linia de fund si cea mediana nu au reusit nici sa inchida culoarele spre poarta lui Branet, nici sa impinga jocul spre cealalta jumatate. Nici cei trei mijlocasi din spatele lui Palimaru nu au fost mai inspirati, Naidin fiind anihilat de Alexa iar Silvasan si Sfirlea nereusind sa speculeze faptul ca, deseori,  Karamian si, in special, Abiodun, uitau sa faca faza defensiva, raminind linga fundasii laterali ai "alb-albastrilor". Drept urmare, Palimaru a fost victima sigura, iar intreaga presiune s-a mutat pe umerii defensivei oaspetilor, depasita si aceasta des, in special de ruperile de ritm ale lui Gigel Bucur.
In ceea ce priveste schimbarile, acestea au fost fie tirzii, in cazul gazdelor, fie logice. Ionut Popa nu a asteptat pauza pentru a trece la "4-1-4-1", substituirea lui Ilie cu Miclea (care l-a dus pe Sfirlea mai in centru, linga Naidin), generind citeva momente in care noul intrat a profitat de amintitele blocari ofensive ale lui Abiodun. Din pacate pentru gruparea din Copou si pentru Bilba, in special, celelalte doua inlocuiri au fost fortate, Homei luindu-i locul lui Buta, a carui accidentare a recidivat in prima repriza, iar Kalai a fost introdus al doilea stoper, dupa eliminarea lui Ciobanu, cind "alb-albastrii" au trecut la "4-4-1", Silvasan urcind virf in locul lui Palimaru.
Poli Iasi nu are timp prea lung la dispozitie pentru a-si linge ranile. Simbata, liderul de pina acum al Ligii I, Craiova, vine in Copou pentru a demonstra ca sperantele europene ale patronului Mititelu nu sint vorbe in vint. Dar, despre acest meci, vom mai avea prilejul sa discutam in aceasta saptamina.

Poli-catalog

Branet (6) – a avut cel putin trei interventii decisive, nu i se pot imputa golurile.
Buta (4,5) – faptul ca nu a fost in plenitudinea fortelor s-a simtit.
Ciobanu (4) – a scos un gol ca si facut a lui Ganea in prima repriza, cind a mai avut citeva interventii bune, insa a gestionat neinspirat faza in care a fost eliminat.
Onut (4,5) – depasit de multe ori de Bucur in duelurile unu la unu.
L. Munteanu (4,5)
– surprins avansat la faza primului gol, initiat de pe flancul sau, a combinat momentele de ratacire cu citeva faze inspirate.
Ilie (4) – pierdut pe teren.
Mijin (4,5) – lipsit de claritate.
Silvasan (4,5) – zbateri multe, luciditate minima.
Naidin (4,5) – sters.
Sfirlea (6) – modest, mai ales in start, ramine fotbalistul iesean care a trimis singurele trei suturi periculoase, cu reglaj progresiv: pe linga poarta, pe poarta iar pe final in plasa lui M. Popa.
Palimaru (4,5) – nepus in valoare de coechipieri, a fost redus la tacere de puternicii stoperi banateni.
Miclea (5) – a adus un strop de prospetime.
Homei (4,5) – in nota echipei.
Kalai (4,5) – nu a reusit sa aduca ordine in defensiva.

Insomniile lui Popa
Ieri seara, jucatorii Politehnicii au efectuat un antrenament usor, astazi fiind prevazute doua sedinte de pregatire, la cea de dupa amiaza urmind a fi prezent si antrenorul principal Ionut Popa. Ieri, tehnicianul iesean, aflat acasa, la Arad, incerca inca sa elucideze misterele prestatiei modeste a elevilor sai. "Cred ca a fost meciul pe care l-am pregatit cel mai minutios din intreaga mea cariera de antrenor. Fiecare stia pina la cele mai mici detalii ce trebuie sa faca. De aceea, sint cu atit mai furios pe ceea ce s-a intimplat. Nu am dormit toata noaptea, am revazut meciul si nu inteleg gafele aparute. Mai mult, inexplicabila a fost si lipsa de prospetime, pe care nici doctorul, cu care am vorbit circa o ora la telefon, nu mi-a putut-o lamuri. Singurul lucru logic ce s-ar putea invoca este caderea de moral aparuta datorita incasarii rapide a primului gol. Apoi, la 2-0, cind aveam inca sanse de a reveni, am luat gol dupa un hent clar iar Ciobanu a fost eliminat dupa o faza in care Ganea era intr-o pozitie suspecta de ofsaid" a declarat Popa.

Comentarii