Handbalistele iesene abordeaza noul sezon cu acelasi efectiv

marți, 31 august 1999, 23:00
4 MIN
 Handbalistele iesene abordeaza noul sezon cu acelasi efectiv

Dupa de acum celebrul caz Vrabioru, in urma decesului caruia s-au adoptat masuri drastice in privinta asistentei medicale la meciurile de fotbal, si Federatia Romana de Handbal a luat masuri asemanatoare. Astazi, la Sala Polivalenta din Iasi, unde va avea loc, incepind cu orele 17.00, partida de handbal feminin de prima divizie dintre CSM Iasi XXI si Otelul Sidex Galati, clubul gazda este obligat sa asigure un medic primar de joc, altul decit medicul echipei. In cazul in care dupa 15 minute de la ora oficiala de incepere a meciului nu exista medic de joc, echipa gazda pierde partida cu 10-0. Demn de mentionat este faptul ca medicul echipei gazda nu se poate substitui medicului de joc. Raminind in domeniul sanatatii, doctorul echipei iesene Rodica Niculescu ne-a informat ca starea medicala a componentelor formatiei CSM este buna, cu exceptia pivotului Alina Bidirel, operata in urma unei fracturi de sept nazal. Dar handbalista in cauza nu are deocamdata drept de joc pentru CSM Iasi XXI, pentru ca nu a primit inca dezlegare de la Zalau si oricum nu ar fi putut juca in prima etapa a Ligii Nationale. Acestor vesti proaste li se mai adauga o alta, Stefania Nedelcu, abia venita de la U.RATC Bacau, parasind echipa fara nici un fel de explicatie in cursul acestei saptamini. "Nedelcu este legitimata la noi, dar nu a semnat inca contractul de joc. Daca nu se intoarce ii vom imputa cheltuielile facute de club cu ea si o vom suspenda pe o perioada cit mai indelungata", a spus tehnicianul iesean Veniamin Lupan. Capac la toate a pus fostul portar al Otelului, Mihaela Cracana, care, dupa ce a cochetat o buna perioada de timp cu formatia ieseana, a plecat la Cluj, de unde a avut o oferta mai buna. In concluzie, CSM Iasi XXI va aborda sezonul cu aceeasi formula de echipa cu care a promovat in Liga Nationala, cu exceptia centrului Liliana Bahrim, disparuta fara urma dupa ce, dupa cum ne-a spus Veniamin Lupan, a imprumutat de la acesta o suma de bani. Singura noutate ar fi reaparitia in teren a interului Anca Pinteala, refacuta complet dupa operatia suferita inca din cursul anului trecut la genunchi. Se pare, insa, ca handbalistele iesene nu dispera, atmosfera din cadrul lotului fiind buna. Discutii a stirnit doar vizita medicala, efectuata la "singe" la Policlinica pentru Sportivi, Gabriela Nitu fiind ingrijorata de o lipsa de calciu, iar Mihaela Chitoroaga preocupata de o mai veche durere la genunchiul drept, tratata la fiecare inceput de antrenament cu fenilbutazon unguent. Asadar, pentru meciul de astazi, tehnicianul Veniamin Lupan urmeaza sa se bazeze pe nucleul vechi de jucatoare, format din Nitu, Ghiuzan, Bors, Chitoroaga, Grosu, Ionescu si M. Sandu, Tomuleac, daca ar fi sa enumeram doar jucatoarele cu experienta.
Nici la Otelul, adversara iesencelor in meciul de astazi, lucrurile nu sint limpezi. Galatencele au reusit la sfirsitul editiei de campionat 1998-1999 sa se situeze pe locul patru in clasament, in urma unei evolutii de ansamblu buna. Elevele pregatite de Alexandrina Oprea au avut o comportare excelenta si in Cupa Romaniei, acolo unde, dupa cele trei turnee de sala disputate pe teren neutru (Sibiu, Braila, Pitesti), au reusit sa se claseze pe locul al doilea, o performanta deosebita ce le-a permis sa obtina dreptul de a participa pentru a patra oara consecutiv intr-o cupa europeana. De data aceasta, handbalistele de la Otelul vor evolua in "Cupa Cupelor", celelalte echipe ce vor reprezenta Romania in editia 1999-2000 fiind Oltchim Rm Vilcea – Cupa Campionilor Europeni, Silcotub Zalau – Cupa EHF si Rapid Bucuresti – City Cup.
Antrenamentele echipei Otelul s-au disputat in Galati pina pe 13 iulie, dupa care echipa pregatita de Alexandrina Popa, singura femeie antrenor din primul esalon, a efectuat un cantonament de 12 zile in statiunea Olimp, la Hotelul Belvedere. La inceputul lunii august, mai precis in perioada 1-12 august, Otelul a efectuat un nou stagiu de pregatire centralizata, de data aceasta in statiunea Poiana Brasov. Apoi, Otelul a disputat doua partide amicale la Piatra Neamt, cu Fibrex, ambele cistigate de elevele antrenorului Alexandru Mengoni, nemtencele impunindu-se cu 31-23 (15-11) si 31-26 (16-13). Revansa a avut loc la Galati, tot pe parcursul a doua meciuri, cele doua echipe impartindu-si victoriile. Au mai fost partide de omogenizare cu Chimia Braila si Romacor Buzau. Cu o zi inaintea partidei de la Iasi, antrenoarea galateana Alexandrina Oprea se confrunta cu o serie de probleme, avind la dispozitie un lot restrins de jucatoare. Au parasit corabia Mihaela Cracana, Lucia Butnarasu si Adriana Popa, toate componente de baza in sezonul trecut, in timp ce la capitolul sosiri poate fi trecuta doar Emanuela Dragomir, transferata de la CSS Galati. S-a reusit pastrarea centrului Lacramioara Alexescu (ieseanca de origine) care si-a prelungit contractul pentru inca inca un an. De asemenea, in prima parte a campionatului nu se va putea conta nici pe aportul surorilor Dana si Alina Braniste, nerefacute complet in urma accidentelor mai vechi suferite, precum si pe cel al Luminitei Stroe, care va deveni mama. Referindu-se la importanta acestui meci, antrenoarea Alexandrina Oprea a tinut sa precizeze: "Va fi un meci greu, pe viata si moarte. Iesencele, aflate la debutul in primul esalon, vor juca in fata propriilor suporteri si sint convinsa ca vor face totul pentru a invinge. De asemenea noi, care ne confruntam cu o serie de probleme de lot, avem cam aceleasi ginduri. Sper ca pina la urma experienta sa fie aceea care va decide invingatoarea". Lotul echipei galatene care a facut deplasarea la Iasi este urmatorul: Daniela Goldic, Mariana Marin – portari, Gabriela Artene, Viorica Mincan, Lacramioara Alexescu, Petruta Albu, Iulia Gologan, Mariana Ostache, Gabriela Serban, Liliana Tudorache, Diana Ene si Emanuela Dragomir.
Celelalte meciuri ale etapei: Remin Deva – Dorobantul Lubrifin; Hidrotehnica Petromin Constanta – Rapid CFR; Rulmentul Brasov – Oltchim Rm. Vilcea; Partidele Univ. Ursus Cluj – Fibrex Savinesti si Ciserom Sebes – Silcotub Zalau au fost aminate. (Leonard CANANAU)

Comentarii