IAAF se scrie cu litere rusesti

duminică, 05 august 2001, 23:00
3 MIN
 IAAF se scrie cu litere rusesti

Rezultatul contraexpertizei efectuate in cazul atletei ruse Olga Egorova, care a fost depistata pozitiv cu eritropoietina (EPO), va fi cunoscut astazi, dar simbata, la Edmonton, unde se desfasoara Campionatele Mondiale de atletism, secretarul international al Federatiei Internationale de specialitate (IAAF), Istvan Gyulai, a anuntat ca Egorova va fi primita in concurs la proba de 5000 m, in ciuda faptului ca, initial, forul atletic mondial o suspendase pe rusoaica pina la aflarea rezultatului contraexpertizei. Gyulai a explicat decizia IAAF prin faptul ca organismul amintit are serioase dubii asupra procedurii de recoltare si analizare a urinei atletei, dubii care n-au existat in binecunoscutul caz al Mihaelei Melinte. In cadrul unei conferinte de presa, Egorova (32 de ani) a explicat progresul neasteptat facut in anul 2001, prin faptul ca in anii precedenti a fost accidentata in perioada hibernala de pregatire, ceea ce nu s-a intimplat acum. In legatura cu rivala ei, Gabriela Szabo, care a amenintat cu neparticiparea la proba de 5000 metri din cadrul CM de la Edmonton, daca Egorova va autorizata sa ia parte de cursa, rusoaica nu a spus altceva decit ca ii doreste domnisoarei (sic! – n.r) Szabo tot binele din lume.
Egorova a fost depistata pozitiv cu EPO la concursul de "Golden League" de la Paris, unde a cistigat cursa de 3000 m in 8:23,75, cel mai bun rezultat mondial al anului. Laboratorul international de la Paris a analizat urina rusoaicei si a descoperit urmele de EPO, dar noile reguli stabilite de Comitetul International Olimpic (CIO) stipuleaza ca, in cazul EPO, pentru ca un atlet sa fie pededsit, proba urinara trebuie dublata de una sanguina. Aceasta a fost "portita" prin care Egorova a fost salvata. Din acest motiv, ea va putea concura la 5000 m, indiferent de rezultatul contraexpertizei, riscind, cel mult, o suspendare pe doi ani.
Gabriela Szabo nu aflase de aceasta noua hotarire a IAAF, inainte de a concura in seriile probei de 1500 m ale Mondialelor, ulterior spunind ca va lua o decizie cu privire la 5000 m, dupa finala de la 1500 m. Ea a cistigat seria a II-a, cu un timp de 4:10,77, in timp ce colega ei, Violeta Szekely, s-a impus in cea de-a treia cu un rezultat de 4:13,19. In schimb, Elena Iagar a fost mai mult decit penibila in seria I, cistigata in mod neasteptat de Süreyya Ayhan (Turcia), cu cel mai bun timp al seriilor: 4:07,98. Iagar s-a clasat a zecea, in 4:27,42, timp de curtea scolii!
Prestatii modeste au avut si ceilalti concurenti romani, prezenti in intrecerile de simbata: Gheorghe Guset (greutate) a avut o singura incercare reusita, de 19,74 m, insuficienta pentru calificare,Marian Oprea (triplusalt) a realizat 16,47 m, cu care a fost primul pe lista… eliminatilor, in timp ce despre sulitasele Ana-Mirela Termure (52,65 m) si Felicia Moldovan (56,61 m), rezultatele slabe vorbesc de la sine. Marsaluitorul Silviu Casandra s-a clasat al 22-lea in cursa de 20 km.
In prima reuniune de ieri, o noua dezamagire, Elena Hila n-a reusit sa arunce bila de otel decit la 16,57 m, ratind calificarea. In schimb, Ionela Tirlea, a trecut de prima faza in proba de 400 m garduri, clasindu-se a treia (55,41 s) in seria cistigata de lidera sezonului, rusoaica Iulia Nosova. La 400 m, Otilia Ruicu s-a clasat a patra in seria a II-a, cu 52,33 s, fara a se califica. (Nic. G)

Comentarii