In Romania, antrenorii se schimba mai des ca sosetele

Subtitlu

luni, 29 octombrie 2012, 22:53
3 MIN
 In Romania, antrenorii se schimba mai des ca sosetele

Sapte formatii au efectuat o schimbare pe banca tehnica, iar alte doua-trei se pregatesc pentru al treilea antrenor principal, cazul de dubiu fiind CSMS Iasi, care, dupa ce l-a schimbat pe Ionut Popa, este aproape de a se desparti si de inlocuitorul sau, Liviu Ciobotariu, o decizie in acest sens nefiind luata inca. Toata aceasta forfota de antrenori s-a petrecut pana dupa 13 etape, deci cand au mai ramas patru runde bune de jucat, in care foarte posibil sa cada alta capete. In statistica aceasta a antrenorilor nu am luat in calcul "interimarii", adica aceia care au asigurat pregatirea intre fostul si viitorul demis. 

Cele opt cluburi statornice

 Steaua (Laurentiu Reghecampf), Pandurii (Petre Grigoras), Dinamo (Dario Bonetti), Concordia Chiajna (Ilie Stan), Gaz Metan Medias (Cristian Pustai), Ceahlaul Piatra Neamt (Constantin Enache), Viitorul Constanta (Catalin Anghel), Gloria Bistrita (Nicolae Manea).

Printre acestea se numara doi granzi ai Capitalei, Steaua si Dinamo. Steaua surprinde prin ineditul faptului, stiut fiind ca patronul Gigi Becali a fost campion la  schimbarile de antrenori in ultimii ani. Explicatia este ca echipa din Ghencea arata o forma excelenta, atat in campionat cat si in "Europa League" si patronul nu are ce-i face lui Reghecampf. Dinamo surprinde prin altceva, fiindca la echipa pregatita de Dario Bonetti, dezamagirile au depasit numeric putinele succese. Totusi, cele mai multe prognoze arata ca primul cap care urmeaza sa cada din Liga I este acela al italianului! Dintre echipele fruntase, in afara celor doua, doar Pandurii a ramas credincioasa lui Petre Grigoras, o combinatie intre efectul rezultatelor obtinute si seriozitate. Restul sunt formatii din jumatatea a doua a clasamentului: la unele este vorba de seriozitate, pur si simplu (cum ar fi Gaz Metan Medias, Concordia, Viitorul), la altele, lipsa posibilitatilor de a aduce un antrenor cu firma (Ceahlaul, Bistrita).

Cluburile cu al doilea antrenor

  

Petrolul (Mircea Rednic / Cosmin Contra)

FC Vaslui (Marius Sumudica / Viorel Hizo)

CFR Cluj (Ioan Andone / Paulo Sergio)

FC Brasov (Ionut Badea / Sorin Cirtu)

Rapid (Ovidiu Sabau / Marian Rada)

Otelul Galati (Dorinel Munteanu / Viorel Tanase)

CS Turnu Severin (Marian Bondrea / Nicolo Napoli)

Explicatiile difera de la caz la caz: de pilda, Mircea Rednic a parasit Petrolul pentru un contract mai bun in Belgia, Dorinel Munteanu nu a mai vrut sa ramana la Galati in niste momente in care situatia clubului era incerta, la Rapid, Nelu Sabau nu si-a putut apropia vestiarul, la Brasov si Severin rezultatele sunt de vina, la Vaslui, adrenalina patronului Porumboiu, iar la CFR Cluj, explicatia este doar… partea inexplicabila a fotbalului. Fiindca, in ciuda dezamagirilor din campionat, CFR este in pragul unei premiere in fotbalul romanesc, calificarea in primavara Ligii Campionilor. Iar la mijlocul unei asemenea drum, schimbarea tehnicianului inseamna datul cu stangu’n dreptu’. Faptul ca Andone nu a fost demis, ci a demisionat, nu schimba enuntul problemei, din moment ce nu stim ce l-a determinat pe "Falcos" sa faca un asemenea gest.

Mereu in ceata

Pana acum, nici o echipa nu a avut in aceste etape trei tehnicieni pe banca tehnica, dar a doua demitere este certa, la doua dintre ele. Astra Giurgiu (Bogdan Stelea / Gheorghe Multescu) si "U" Cluj (Claudiu Niculescu / Cristian Dulca), vor avea cu certitudine antrenori noi, fiindca acum lucreaza cu interimari, iar demiterea lui "Ciobi" de la Iasi nu este inca sigura. Culmea este la Giurgiu, acolo unde locul ocupat de Astra in clasament  nu justifica aceste schimbari rapide. Numai ca se vede ca Ioan Nicolaie este mai infierbantat pana si decat Becali. Iar fierbinteala se trateaza cu medicamente, nu cu munca meseriasilor…

Comentarii