Intre Bolt si Blake

vineri, 30 decembrie 2011, 13:46
3 MIN
 Intre Bolt si Blake

In lipsa unei Olimpiade sau a unor competitii majore de fotbal, ca in toti anii impari, evenimentul major a fost reprezentat de Campionatele Mondiale de Atletism, care s-au desfasurat in Coreea de Sud, la Daegu. In privinta ierarhiei pe natiuni, lucrurile nu s-au schimbat prea mult de la Olimpiada chineza, sau de la trecutele Mondiale, desfasurate in 2009 la Berlin. Aceeasi dominatie pe ansamblu a baietilor americani si a fetelor din Rusia, acelasi razboi la sprint intre SUA si Jamaica (balanta inclinata de data asta spre americance, la fete), acelasi razboi Kenya-Etiopia pe distante lungi, incheiat, ca si acum doi ani, cu victoria neta a kenyenilor.

Daca n-ar fi fost stupida descalificare din finala de 100 m, "fulgerul" Usain Bolt ar fi fost si in 2011 cel mai bun atlet al lumii, poate cel mai bun sportiv al lumii. Insa, ceea ce se intimpla multor atleti de clasa, a patit-o si "Insane Bolt". Nu "start furat", cum spun toti nechematii la microfoanele transmisiile atletice, ci "start gresit". Nervii lui Bolt au cedat, din dorinta unui record fabulos, sau poate, din teama ca rivalul si coechipierul sau, Yohan Blake, ii putea sufla aurul. Din nefericire pentru el, dar din fericire pentru Jamaica, taman Blake a devenit campion mondial, cu un timp exceptional de 9,92 s. Bolt s-a revansat la 200 m si, impreuna cu Blake, Carter si Frater, a stabilit la stafeta singurul record mondial al campionatelor: 37,04 s. In ciuda infringerii la suta, Bolt isi continua asaltul olimpic cu mari sperante. Nu acelasi lucru se poate spune despre o alta stea apusa la Daegu, etiopianul Kenenisa Bekele, care a abandonat la 10.000 de metri si nu s-a mai prezentat la 5000 m. Probabil ca steaua sextuplului campion mondial a apus, spre gloria Regatului Unit. Surprins de abandonul lui Bekele, Mo Farah (originar din Somalia) ar fi putut deveni noul campion mondial daca n-ar fi fost finisul lui Ibrahim Jeylan (celalalt etiopian), in schimb Farah a cistigat clar pe 5000 m. In intrecerile fondistelor pe pista, absenta legendarei Tirunesh Dibaba a scurtcircuitat Etiopia, Kenya cucerind noua din zece medalii la alergarile lungi. Noua vedeta este Vivian Cheruyiot, a doua dubla campioana mondiala din istorie, dupa Tirunesh.

In opinia noastra, performera si surpriza anului 2011 este alergatoarea australiana de garduri, Sally McLelland-Pearson, nu pentru ca a dominat cu autoritate proba de 100 m, ci pentru timpul de 12,28 s, al doilea din istoria probei, de pe vremea cind steroizii dominau performantele. Si, venind vorba de garduri, sa notam cel mai dramatic moment al Mondialelor de la Daegu: recordmanul mondial Liu Xiang a fost jenat in finala de 110 m garduri de campionul olimpic, cubanezul Dayron Robles, care a trecut primul linia de sosire. La citeva ore dupa incheierea probei, Robles a fost descalificat, dar nici cererea chinezului de a se redisputa finala n-a fost admisa. Astfel ca noul campion mondial a devenit americanul Jason Richardson.

In privinta atletilor romani, seceta mare: Nicoleta Grasu (fosta-i, lele…!) s-a clasat a opta la disc, performera delegatiei romane fiind ciocanarita Bianca Perie, locul VI cu 72,04 m, record personal. Meritoriu locul XIII ocupat la maraton de Marius Ionescu, al doilea maratonist european al competitiei.

Comentarii