La Minsk se demonstreaza pentru fotbal

marți, 04 iunie 2002, 23:00
2 MIN
 La Minsk se demonstreaza pentru fotbal

Citeva sute de microbisti din Minsk au manifestaat luni seara, in capitala Republicii Belarus, pentru a li se da posibilitatea de a vedea Cupa Mondiala la televizor. Televiziunea nationala nu a cumparat drepturile de televizare a competitiei. "Ni s-a furat fotbalul" "Jos regimul!", sint citeva dintre lozincile afisate de manifestanti.
"Autoritatile din Belarus nu s-au ostenit sa cumpere drepturile de transmisie, sperind ca vor primi retransmisia gratuita de la rusi", a declarat liderul Frontului Popular (principala organizatie de opozitie), Viatciorka Vinciuk. Canalele din Rusia nu pot retransmite Mondialul decit in limitele Federatiei Ruse. De aceea, in Belarus, unde aceste canale au o audienta foarte mare, ele au inlocuit transmisiile cu emisiuni locale. "Puterea n-a realizat inca faptul ca Belarus este un stat independent si nu o provincie rusa", a mai spus Vinciuk.
Directorul Televiziunii publice, Egor Ribakov, a afirmat luni ca se poarta discutii pentru cumpararea drepturilor, astfel incit meciurile sa poata fi vazute cu incepere de la 15 iunie.
In acelasi timp, multi oameni cu dare de mina asalteaza magazinele pentru a-si procura antene parabolice, in timp ce cozile se formeaza la salile de cinema, care au posibilitatea sa receptioneze programe prin satelit.
Bulgarii se uita la meciuri pe TVR
Primele transmisii ale Televiziunii Romane de la un Campionat Mondial s-au inregistrat la editia 1966, din Anglia, cind s-au putut vedea aproape toate meciurile competitiei. Romania a transmis si "Mundialul" mexican din 1970, unde Romania s-a calificat si a facut o figura foarte frumoasa. La editia 1974 (Germania), nu s-au putut vedea decit finala mica si finala mare. Un fapt interesant s-a petrecut cu ocazia editiei 1978 (Argentina). Convinsi ca Romania se va califica, diriguitorii comunisti ai lui Ceausescu au cumparat din timp drepturile TV, fiind nevoiti sa preia transmisiile, chiar daca nationala noastra a ratat calificarea. Pentru editiile urmatoare (1982 – Spania si 1986 – Mexic), microbistii romani au trebuit sa fure imagini de la vecini, obiceiul transmisiilor de la Cupa Mondiala fiind reluat doar de la editia 1990.
In fine, un fapt anecdotic: cu putin inainte de startul Cupei Mondiale, un coleg de breasla din Sofia s-a interesat la redactia noastra de programul transmisiilor Televiziunii Romane, vecinii de la Sud de Dunare netransmitind decit meciurile din ultimele faze. Ceea ce inseamna ca au ajuns si bulgarii sa se uite la televiziunea noastra! (GIN)

Comentarii