La revedere Columbia ’98

marți, 16 iunie 1998, 23:00
2 MIN
 La revedere Columbia ’98

Ca un facut, echipelor Romaniei si Columbiei le-a fost dat, exact dupa patru ani, sa se intilneasca in meciul lor de debut la campionatul mondial. Si atunci, si acum, romanii au reusit sa se impuna, victoria de luni intarind complexul sud-americanilor fata de "tricolori". Rezultatele inregistrate (3-1 si 1-0), dau impresia ca nu s-a schimbat prea mult registrul tactic, insa lucrurile stau total diferit. In SUA, elevii antrenorului Iordanescu au trebuit sa suporte un asalt continuu, golurile marcate fiind realizate dupa contraatacuri rapide. Plus executia maiastra a lui Hagi. De asta-data, romanii au jucat altceva, reusind sa aiba controlul asupra jocului in cea mai mare perioada de timp. Asezarea in teren, tactica gindita de "general" a dat roade din plin. Cu atacuri sustinute preponderent pe flancuri, acolo unde Adrian Ilie si Hagi au avut libertate deplina, cu sustinere din partea fundasilor laterali Munteanu si Dan Petrescu, romanii si-au creat citeva situatii foarte bune, unele ratate exasperant de ghinionistul Viorel Moldovan. Apararea a functionat insa perfect, Stelea avind o singura interventie de efect, in finalul partidei, la sutul lui Valencia. Aproape in totalitate, ofensiva columbienilor a fost sustinuta frontal, acolo unde inchizatorii Gilca si Gabi Popescu au blocat toate culoarele de patrundere. Putinele scapari ale mijlocasilor au fost insa rezolvate de "linia de fund", coordonata impecabil de "baciul" Gica Popescu. Prevazut ca punctul slab al nationalei, problema fundasilor la marcaj a oferit insa doua solutii salvatoare. Singurul jucator titular din campionatul intern (Ciobotariu), dar si polivalentul Filipescu au jucat magistral, izolind complet adversarii directi: Aristizabal (Valencia) si Asprilla. Hagi & Co au trebuit insa sa suporte si presiunea loviturilor libere din preajma careului, stiut fiind faptul ca principala tara a romanilor o reprezinta fazele fixe. Avind jucatori cu talie, columbienii au dominat acest capitol, insa fara efect pe tabela.
Despre arbitraj, nu sint prea multe de spus. Dupa ce in urma cu patru ani a fost trimis acasa imediat pentru acordarea a doua penalty-uri inexistente, Lim Kee Chong (Mauritius) a fost mai precaut de aceasta data. Daca i se pot reprosa citeva faulturi ale columbienilor ramase nesanctionate cu cartonas galben, acelasi lucru i se poate imputa si la interventia lui Filipescu asupra lui Asprilla (tragere de tricou), care-i putea aduce romanului al doilea cartonas galben si implicit eliminarea.
Important este faptul ca totul s-a incheiat cu bine pentru nationala Romaniei. In ceea ce priveste Columbia, asteptam infruntarea din 2002. (Lucian M.)

Comentarii