Lovitura lui Bute

duminică, 14 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Lovitura lui Bute

Campionatele Europene de box amator, care au inceput vineri in orasul rus Perm, n-au mai insemnat, pentru pugilistii romani, startul exceptional de acum doi ani, de la Tampere (cind toti cei zece au trecut de primul tur, stirnind furia arbitrilor slavi), dar, totusi, citeva victorii importante s-au inregistrat si de partea noastra. Astfel, primul roman intrat in ring, Marian Simion (71 kg) l-a "distrus" cu o decizie de 32-13 pe ungurul Jozsef Nagy, pe care, cel mai mare dintre fratii Simioni l-a invins si la Europenele din Danemarca (1996), cind Marian a obtinut prima sa medalie europeana din cariera (argint). In faza a doua, Simion va boxa cu iugoslavul Geard Ajetovic, care a dispus clar de suedezul Benjamin Kalinovic. In aceeasi gala, semigreul Claudiu Risco n-a rezistat decit o repriza in fata lui Mihail Gala (originar chiar din Perm!), arbitrii acordindu-i decizia rusului cu 13-3.
Simbata, safteaua a fost facuta de debutantul Sorin Tanasie (48 kg), care n-a avut nici un fel de trac in fata lituanianului Rialdas Skerlo, obligind arbitrii sa-l descalifice pe acesta din urma in rundul 3, pentru inferioritate. Bacauanul va lupta in turul secund cu turcul Ibrahim Erdogan, invingator intr-o disputa foarte spectaculoasa in fata letonului Vladislavs Sokolovs. Tot prin abandon dictat de arbitru s-a impus si Bogdan Dobrescu, vicecampionul continental la 51 kg, in fata unui boxer cu oarece carte de vizita, slovacul Anton Dydi, dar Bogdan va avea o sarcina dificila in turul II contra bulgarului Alexander Alexandrov, care a trecut de irlandezul Darren Campbell. Senzatia zilei de simbata a fost provocata de galateanul Lucian Bute (75 kg), care pornea fara sanse in fata vicecampionului olimpic de la Sydney, rusul Gaidarbek Gaidarbekov, eliminat, insa, la editia trecuta a europenelor, din primul tur, de catre Adrian Diaconu. Lucian nu s-a intimidat de loc nici de cartea de vizita a lui Gairdarbek, nici de incurajarile publicului permian, nici de arbitri (seful arbitrilor la aceasta editie este romanul Rudel Obreja) si l-a invins clar pe rus cu 18-8. Urmatorul adversar al lui Bute este croatul Nikola Sekloca (bronz la Tampere, invingator in fata lituanianului Mihail Kriapstul) si Lucian pare a avea unda libera spre finala.
Din pacate, in gala de simbata am inregistrat si doua infringeri: Ion Ionut (63,5 kg) a fost invins la limita cu 15-17 in fata polonezului Artur Boryanowski, dar delegatia romana a depus o contestatie, deoarece rundul IV a fost prelungit din greseala cu 37 de secunde, fapt care l-a avantajat pe polonez, iar greul Stefan Balint a pierdut prin inferioritate in rundul III la puternicul ucrainean Viaceslav Uzelkov (bronz la Mondialele de anul trecut).
In reuniunea de ieri, Valdemar Cucereanu (51 kg) a trecut fara probleme de germanul Vitaly Talbert (29-15), iar Dorel Simion (67 kg) l-a facut KO in rundul al doilea pe letonul Iuris Boreiko. Astazi urmeaza sa debuteze pe ringul din Perm si ultimul boxer roman, Viorel Simion (57 kg), care va incrucisa manusile cu spaniolul David Gallardo. (Nic. G)

Comentarii