Mersi, cumnate!

duminică, 07 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Mersi, cumnate!

Romania: Lobont – Kirita, Miu, Gh. Popescu, Lacusta – Dumitru, Pirvu (’60 – Mihalcea), D. Munteanu, Mutu (’46 – Rosu) – Niculae, Ad. Ilie (’71 – Pancu).
Georgia: Gvamaradze – Hizanisvili, Sajaja, Kaladze, Kobiasvili – Djamarauli, Tkitisvili, Kinkladze (’63 – Ketsbaia), Rehiasvili – Iasvili (’83 – Aleksidze), Kavelasvili (’76 – Burduli).
Cartonase galbene : Kobiasvili, Tkitisvili
A arbitrat o brigada slovaca, cu Lubos Michel la centru.
0-1, min. 54: Kavelasvili este lansat pe partea stinga, la limita ofsaidului, paseaza lateral spre IASVILI, care introduce balonul in poarta goala.
1-1, min 88: actiune individuala a lui Niculae pe dreapta, centrare excelenta in careu, de unde POPESCU, de la 9 metri se inalta imperial si inscrie cu capul.
Indiferent de rezultatul acestui meci, Romania nu putea pierde barajul pentru calificarea la turneul final din Asia. Ar mai fi fost minuscula sansa a unei surprize de proportii la Parma, dar cei care au avut curiozitatea sa butoneze telecomanda si pe RAIUNO, au realizat ca surpriza asteptata era utopie curata si daca italienii s-au impus doar la limita, a fost pentru ca nu au vrut sa-si bata prea mult capul. Acest lucru a fost intuit – cu siguranta – si de Gica Hagi, ajuns la concluzia ca un meci oficial, fara prea mare miza, reprezinta un cimp ideal de experimente. In concluzie, profitind de absenta din varii motive a unor titulari, selectionerul a incercat sa vada pe cine poate conta, in eventualitati nefericite, pornind de la premisa ca, oricum orgoliul sau va fi satisfacut si Romania, cum-necum, nu avea sa scape victoria. Or, tocmai aici a fost greseala machidonului. Desi prevenit de meciul anterior al gruzinilor (3-1 cu Ungaria), Hagi n-a gasit antidotul la o partitura predominant defensiva, cu o aparare stil burduf, cu un marcaj incomod si, mai ales beneficiind, de la ultimul aparator pina la virfuri, de jucatori cu o tehnica ireprosabila. In aceste conditii, a iesit un meci in care ai nostri se pot declara perfect multumiti cu rezultatul obtinut. In prima repriza, Kinkladze si Kaladze au ratat incredibil, golul lui Kavelasvili a fost anulat pe motiv de ofsaid, iar in repriza secunda, faza golului era sa fie dublata de una simetrica, pe partea opusa, cu Djamarauli scapat singur si cu Kavelasvili la finalizare, jucatorul cu nr. 11 gruzin alunecind la 6 metri in fata portii goale.
Echipa Romaniei s-a prezentat cu un cvartet defensiv format din Gica Popescu, debutanti sau cvasidebutanti, in care "baciul" nu putea acoperi toate gaurile lasate de colegii sai fara experienta. Florin Pirvu, surpriza lui Hagi, numai inchizator n-a fost el sustinind mai mult actiunile pe partea dreapta ale lui Dumitru, in conditiile in care Giani Kirita a gafat cu regularitate. In aceste conditii, nu ne mira faptul ca pe aceasta latura, a fost piine si cozonac pentru impetuosii caucazieni. Pe banda cealalta, alta dandana, distanta kilometrica intre fundasul Lacusta si pseudomijlocasul Mutu, distanta ce se vroia acoperita de "plaminii" primului. Cum nici ploiesteanul experienta necesara unor asemenea solicitari, a fost nevoie ca Dorinel Munteanu sa actioneze de multe ori lateral. Daca adaugam la aceasta si evolutia mai modesta a lui Adrian Ilie, realizam de ce centrul liniei mediane n-a adus claritatea unor actiuni surpriza, care, poate, ar fi transat jocul. S-a jucat, deci, cu baloane de angajament si cu centrari inalte in fata portii, fara sansa in fata armonicii gruzine, pentru ca finalmente, exasperarea sa duca la loteria suturilor de la distanta, din care doar doua realizari ale lui Lacusta si Munteanu pot fi evidentiate. Singura mare ocazie romaneasca a primei reprize a apartinut lui Adrian Ilie, care, la sase metri a preluat impecabil o minge, dar sutul sau, fara forta, a fost respins in corner. Pe final, desi Hagi a sacrificat placa turnanta de la mijlocul terenului in scopul intaririi atacului, ocaziile noastre s-au inmultit, Mihalcea si Rosu prefigurind egalarea adusa (culmea!) de ultimul aparator al tricolorilor, cu exceptia lui Lobont.
Fara indoiala, rezultatul acestui meci nu are cum sa ne incinte si Hagi mai are de lucrat mult pina la confruntarile decisive cu slovenii. Dar principala parte buna a acestui semiesec este rolul sau de avertisment. Si poate ca (e o simpla presupunere) emisarii antrenorului sloven Katanec au vazut ceea ce a vrut Hagi sa vada! (Nic. G)

Comentarii