Ne batem cu rusii pina la epuizare!

luni, 18 mai 1998, 23:00
3 MIN
 Ne batem cu rusii pina la epuizare!

Duminica seara, la Minsk, in capitala unei republici care arde de nerabdare sa revina la sinul mamei Rusia, a inceput o noua editie a Campionatelor Europene de box. Romania, aurelolata la ultima editie (Vejle 1996) cu patru medalii, dintre care doua de aur, este prezenta cu o delegatie de 10 boxeri, dintre care lipsesc stelele care au stralucit in Danemarca. Francisc Vastag (campionul european al categoriei 71 kg) a trecut "la colt", el devenind antrenorul lotului national, iar Leonard Doroftei (60 kg) aabandonat "hermina alba", trecind la profesionism. In aceste conditii, teribilii si nazurosii frati Simion au ramas marile sperante ale Romaniei pentru aceasta editie.
In rest, boxeri tineri, de care se aude insistent mai demult, care ar putea folosi "ocazia" Minsk de a se lansa in cariere prodigioase. Vointa este destula, ar fi si putinta, numai ca tragerea la sorti s-a dovedit extrem de dura pentru echipa noastra. Pentru mai bine de jumatate din delegatia noastra, principalul obstacol in drumul spre medalii ramine maicuta sus-amintita, mai exact, sase boxeri romani, dintre cei atinsi de dorul ardent al afirmarii avind a intilni, in primul sau al doilea tur, adversari rusi. Si, ce mai adversari! Iata-l de pilda pe George Lungu, urmasul de categorie al lui Doroftei, urmind a intilni in primul tur chiar pe campionul mondial Aleksandr Maletin, cel mai tehnic boxer dintre campionii mondiali de anul trecut. Un alt debutant de marca, "musca" Valdemar Cucereanu se va lupta cu Ilfat Riazapov, vicecampionul de la Budapesta, iar Stefan Balint (75 kg), o solutie de circumstanta pe o categorie extrem de deficitara de vreo 20 de ani, se va lupta cu alt rus tare precum cneazul Igor in batalia cu cumanii. Dubios pare ca tocmai singurii romani titrati (Simionii + Diaconu) au scapat de muscalime, cel putin pina in semifinale, ceea ce inseamna ca "Velikorosiia" poate spera, chiar si la aceste categorii macar la un bronz. Dorel Simion va intilni, in premiera absoluta in istoria CE, un alt roman, pe "austriacul" Adrian Suteu, cel care a schimbat invirtita de la Capilna pe "Wiener Walzer".
Dar, boxul romanesc a inceput, totusi, bine, in primele gale de duminica. Piticul Marian Velicu (48 kg) a dispus de cipriotul Radik Kazanian, iar cocosul Marian Alexandru a dispus clar de grecul Artur Mikaelian. Si daca natiile adversarilor nu spun mare lucru, din cele doua nume rezulta ca avem de-a face cu doi ex-sovietici. Mikaelian a reprezentat, de altfel, Armenia, la CM de la Berlin (1995), unde a obtinut o medalie de bronz, dupa o victorie indoielnica la romanul Cristian Stefanescu. Migratia interetnica nu trebuie de loc sa ne surprinda. Iata-l de pilda pe valorosul Ramazi Paliani, care, dupa ce a oferit o medalie de argint Georgiei in 1993 si un titlu Rusiei in 1996, se pregateste acum sa aduca glorie si Turciei pugilistice. In turul II, Velicu il va intilni pe rusul Serghei Kazakov, iar Alexandru se va bate cu un "bronz" de la Budapesta, turcul Söner Karaoz. Sa mai amintim ca cel mai experimentat dintre out-siderii romani, Claudiu Cristache (57 kg) va intilni, si el, un adversar de marca, lituanianul Vidas Biciulaitis. Unde te invirti, tot de mareata Uniune dai! (Nic. G)

Comentarii