Ne dam cu dreptul in stingul

vineri, 02 martie 2001, 00:00
5 MIN
 Ne dam cu dreptul in stingul

Este deasupra oricarui dubiu ca principalul rezervor de materie prima in ceea ce priveste fotbalistii ieseni il reprezinta Centrul de Copii si Juniori al FCM Poli, "suplimentul" fiind adus de jucatorii livrati de cealalta "pepiniera" ieseana, Liceul cu Program Sportiv. Cu toata productia locala, care iese an de an, la ora actuala gruparea din Copou a ajuns sa aiba mai putin jucatori autohtoni decit "stranieri", o "performanta" greu de imaginat pentru traditia unui centru fotbalistic ca Iasul.
S-a ajuns in aceasta situatie datorita unui lant de gafe manageriale, conducerile din ultima vreme fiind total lipsite de raspundere (pricepere?). Gravele deficiente au dus, printre altele, si la pierderea mai multor jucatori de perspectiva, unii ajunsi in curtea altor echipe iesene. Situatia actuala in care toate divizionarele C din oras, formate in mare majoritate din jucatori crescuti si pierduti de Poli, contesta suprematia formatiei-fanion a orasului este tragi-comica, dar la aceasta sa ajuns tocmai datorita lipsei totale de responsabilitate (sau, poate, rea-vointa) de care au dat dovada conducatorii din ultimii ani ai actualei divizionare B.
O noua fila la dosarul pierderii fara noima a unor jucatori de perspectiva este scrisa in Copou chiar in aceste zile. Astfel, ieri, presedintele Consiliului de Administratie al FCM Poli, Romeo Olteanu a recunoscut ca echipa pe care o conduce este la un pas de a-i pierde pe jucatorii de nici 20 de ani, Ionut Bordianu, Gabriel Gherman si Sorin Caprariu. Povestea poate stirni un scandal de proportii cu CFR Citadin. "Bordianu, Gherman si Caprariu aveau contract cu noi pina pe 31 august 2000, insa din februarie anul trecut, cind presedinte era Costel Radeanu, ei au fost luati de CFR Citadin desi la club nu am gasit nici un accept de cedare a lor! Inca de la sfirsitul anului trecut i-am semnalat situatia presedintelui Lupulescu si am organizat o intilnire intre dinsul si reprezentantii ceferistilor, domnii Helesteanu si Munteanu. Acestia au propus o varianta si, cum nu am fost de acord, trebuia ca jucatorii sa revina la Poli. I-am repetat de mai multe ori domnului Lupulescu sa clarifice aceasta problema, iar acum am aflat ca nu s-a facut nimic in acest sens. Am cerut explicatii la AJF si mi s-a spus ca, nici acolo, nici la FRF, nu figureaza nici un transfer al celor trei. Ma intreb atunci cum au devenit jucatorii ceferisti. Saptamina viitoare vom face un memoriu in acest sens la Federatie pentru a clarifica problema" a spus Olteanu, care a evitat vreo legatura intre recenta numire a lui Lupulescu in functia de director tehnic al divizionarei C si nerezolvarea cazului.
In replica, vicepresedintele divizionarei C, Constantin Helesteanu a declarat: "Noi avem toate actele in regula pentru acesti jucatori. Chiar daca unul (Caprariu) s-a lasat de fotbal intre timp, noi ne-am ahitat de datoriile morale fata de Poli. Astfel, desi nu era nimic stipulat in contracte, i-am ajutat de mai multe ori cu transportul echipelor de juniori".
Ca relatiile cu CFR Citadin, cindva a doua echipa a lui Poli, se racesc din ce in ce mai mult, reiese si din faptul ca se vor initia unele cercetari pentru a se afla cum au devenit Acatrinei, Filip (vindut in trecut la Universitatea Craiova de ceferisti), Murgu si Basascu, toti jucatorii crescuti in Copou de la virste fragede, proprietatea "citadinilor". Si acestea nu sint singurele cazuri de fotbalisti de pe urma carora Poli nu a obtinut nici un avantaj material in ciuda investitiilor facute in ei! Ramine de vazut daca vor fi aratati cu degetul toti cei care se fac vinovati de decapitalizarea gruparii-fanion a Iasului.
Lupulescu, director tehnic la CFR Citadin
Fiind profesor de educatie fizica la Liceul cu Program Sportiv, Emil Lupulescu nu a ramas decit o zi fara un al doilea angajament dupa demisia din functia de presedinte al FCM Poli Iasi datata 1 martie. Astfel, conducerea divizionarei C, CFR Citadin a anuntat ca Lupulescu este, incepind de ieri, directorul tehnic al echipei. Obiectivul trasat noului sef al bancii tehnice este evitarea retrogradarii. Dorinel Toiu a ramas in continuare in functia de antrenor principal.
PS: Ieri, virful de atac al clubului din Copou, Lucian Silviu Andries a fost definitiv cedat, de catre proprietarul sau, Mihai Alexa, clubului Laminorul Roman.
Serban se mai gindeste o zi
Ieri dimineata, presedintele CA al FCM Poli Iasi, Romeo Olteanu, a platit 3000 de dolari jucatorilor Besleaga, Maxinciuc, Luca si Claudiu Dumitru ca o prima rata a transferurilor lor in Copou. "Ionel Serban mi-a cerut sa aiba libertatea sa plece fara pretentii materiale in vara. I-am spus ca sint de acord cu acest lucru doar daca va sta la Iasi pe salariu si prime. Daca vrea prima de instalare, la plecare va trebui sa returneze banii. Mi-a mai cerut o zi de gindire, asa ca miine (n.n – astazi) se va clarifica situatia lui" a spus Olteanu, care a mai mentionat ca transferul lui Mihalache se va rezolva la inceputul saptaminii viitoare, iar Moise vine gratis.
Drutca plateste sauna
Ex-presedintele FCM Poli Iasi, Vasile Drutca continua sa
refuze sa dea declaratii in legatura cu "cazul Pancu", in care este cercetat pentru pagubirea gruparii din Copou cu aproape 200 000 de dolari. Drutca a acceptat doar sa-si spuna punctul de vedere asupra folosirii saunei de la stadionul din Copou, fara sa plateasca. " Am fost de doua ori in acest an la stadion si nimeni nu mi-a cerut vreun ban, altfel sigur ca plateam. Asta chiar daca in ultimii zece ani am ajutat de nenumarate ori Centrul de Copii si Juniori cu bani si echipamente precum si echipa mare" a declarat Drutca.
Nedumeririle lui Filip
Ieri, Nicolae Filip, tatal fotbalistului format la Poli si care acum joaca la Ceahlaul II Piatra Neamt si-a exprimat nedumerirea fata de unele lucruri care se intimpla in ultima vreme la FCM Poli Iasi. "Baiatul meu a vrut sa vina inapoi sa joace pentru echipa orasului nostru. Il convinsesem sa renunte si la niste bani pe care trebuie sa-i primeasca de la Ceahlaul, numai sa vina acasa. Dupa ce s-a rugat de nemteni sa-i dea drumul si a predat totul acolo, i s-a spus ca Poli nu are nevoie decit de jucatori definitivi, nu imprumutati. Acum citesc prin ziare ca alti fotbalisti care nu sint din oras vor juca la Poli desi sint imprumutati doar pina in vara si pentru ei va fi nevoie de cazare, masa si alte chestii. Baiatul meu insa, care venea gratis un an si jumatate nu a fost primit, chiar a fost incurcat! Ce sa mai inteleg din actiunile conducerii clubului?" s-a intrebat retoric Filip. (Ovidiu MINEA)

Comentarii