New York, New York

vineri, 29 ianuarie 1999, 00:00
4 MIN
 New York, New York

Cravate cu simbolul razboinicilor daci
Abia intors de la New York si Chicago, unde afacerile l-au retinut timp de 10 zile, Petrica Vieru, cel care patroneaza echipa de rugby Poli Agronomia Nena Iasi, a mers direct la stadion, pentru o vizita inopinata. "Am ramas placut surprins de faptul ca rugbistii se aflau cu totii la programul obisnuit de pregatire", a spus Petrica Vieru, patronul firmei Nena, cea care in ultima perioada invadeaza mass-media din Romania cu reclame bine platite si bine aranjate in pagini. Despre calatoria lui Petrica Vieru dincolo de Ocean, am aflat de la un alt pasionat al sportului cu balonul oval, procurorul financiar sef al Curtii de Conturi Iasi, Victor Codreanu, fost rugbist de performanta. "Intreaba-l despre rugby", mi-a spus procurorul, facind aluzie la unul dintre planurile sponsorului Politehnicii, de achizitionare a unui bloc in care sa locuiasca sportivii. Raspunsul nu s-a lasat asteptat: "Da, dar mai tirziu; deocamdata rugbistii au unde locui. In primul rind doresc sa fac functionabil stadionul Constructorul, care a intrat in patrimoniul firmei Nena odata cu societatea Consart, pe care am cumparat-o". Care sint noutatile, l-am intrebat pe Petrica Vieru. "Le-am cumparat rugbistilor tinute de protocol, formate din sacou negru cu emblema firmei Nena, pantalon gri-fer si cravate visinii cu simbolul razboinicilor daci. Un rind de treninguri sint in lucru, iar ghetele <<Lucescu>>, cite doua perechi pentru fiecare jucator, sint gata. Clubul a dat comanda de citeva rinduri de echipament, am cumparat si citeva mingi, din tara, nu din SUA, unde cele de fotbal american sint mai mici, din plastic si nu pot fi folosite la rugby", a deschis seria informatiilor Petrica Vieru.
"Cind am luat echipa, era falimentara"
Cu scuzele de rigoare, astea le-am mai auzit. Altceva? "Voi, ziaristii, niciodata nu sinteti multumiti. Ar trebui sa luati mai multe informatii de la ofiterul meu de presa." Asta da noutate, cine ocupa acest post? "Viorel Dragut, fost rugbist, acum politist de cariera, cu grad de locotenent-colonel. In staff-ul echipei se mai afla si Adi Carauleanu, directorul artistic al Teatrului din Iasi. Rugbistii merg la teatru, cu familiile. Apoi, la meciuri, Adi Carauleanu vine in vestiar, detensionind atmosfera; rugbistii scapa de trac", spune Vieru, care, desi a planuit sa preia cu acte echipa de rugby din Iasi abia in vara, se grabeste si vrea sa incheie un contract cu Politehnica Agronomia chiar in cursul acestei saptamini. "Cind am luat echipa de rugby, era falimentara si la antrenament erau doar 4-5 jucatori, ceilalti priveau din tribuna, fiind intr-un fel de greva. Si se apropia meciul decisiv cu Suceava. Am bagat rugbistii in cantonament, i-am hranit bine si i-am pus pe picioare. Acum sintem pe locul secund in Divizia A1, dar in retur echipa suceveana, lidera turului, vine la Iasi. In rest, va fi un galop de sanatate, cel mai dificil meci fiind cel de la Buzau."
Dialogul, purtat la sediul firmei Nena, de la etajul doi al Hotelului Traian, a fost intrerupt de tiriitul celularului: "Sa traiti dom’ general… succes cu Dinamo…. vin eu in Bucuresti, si va caut". Cine era la telefon?, il intreb curios, ca orice gazetar. "Generalul Cernat, de la Steaua", imi spune Petrica Vieru, dovedind ca este un om de afaceri cautat si bine infipt in lumea sportului romanesc. "Intentionez sa preiau organizarea <<Memorialului Sandu Ville Gorun>> si sa fac un patrulater, cu Steaua, Dinamo, Farul Constanta si echipa ieseana. Oricum, vreau sa popularizez regulamentul de rugby prin pliante, care sa fie distribuite la meciurile noastre. Spectatorul de rugby este diferit de cel de la fotbal; la rugby este mai mult fair-play", conchide patronul firmei Nena. Referitor la noii veniti, se pare ca Poli Agronomia Nena Iasi l-a achizitionat pe Valentin Grigoriu, de la Rulmentul Birlad si intentioneaza sa aduca un rugbist de la Precizia Sacele. De asemenea, se duc tratative pentru obtinerea dezlegarii a doi actuali internationali de seniori. Exista si acum patru internationali, dar de tineret. Oricum, echipa este tinara, de perspectiva si are valoare. Se fac antrenamente mai tari decit la fotbal, antrenorii echipei, Costel Verives, Iulian Iftenie si Petru Neculau luindu-si rolul in serios. "Le-am spus: jucam orice meci ca si cum in fata noastra se afla Steaua ori Dinamo. Numai asa se poate face performanta. Recompensa s-ar putea sa vina in februarie, cind sintem invitati pentru cinci zile in Franta, la Poitiers. Apoi va urma un cantonament la munte, la Vatra Dornei", mentioneaza Petrica Vieru. (Leonard CANANAU)

Comentarii