Nici prea-prea, nici foarte-foarte

Subtitlu

vineri, 28 iulie 2006, 21:00
5 MIN
 Nici prea-prea, nici foarte-foarte

Cunostinte vechi pentru Steaua
Emotiile s-au risipit ieri, pentru cele trei echipe care reprezinta Romania in Cupele Europene, la tragerea la sorti desfasurata la Nyon. Daca va trece de echipa slovena ND Gorica in turul II preliminar al Ligii Campionilor, Steaua va intilni in turul III pe Standard Liège, a doua clasata in campionatul belgian. Un adversar destul de puternic, dar nu de speriat, daca avem in vedere faptul ca belgienii nu mai reprezinta de mult o forta de temut in fotbalul european.
Steaua a invins, in deplasare, cu scorul de 2-0, in meciul tur cu ND Gorica, iar mansa secunda este programata in 2 august. In ultima vreme, echipele romanesti au fost stopate in drumul spre grupele LC de catre formatii belgiene, daca ne referim la Dinamo in 2002 (FC Bruges) si Rapid in 2003 (Anderlecht). Steaua s-a confruntat in doua rinduri cu Standard Liège in Cupele Europene. In 1980, in Cupa UEFA (tur I), stelistii au egalat in min. 90 pe stadionul „Sclessin”, prin Marcel Raducanu, dupa ce Dardenne a deschis scorul. La Bucuresti, returul parea o simpla formalitate, mai ales ca Raducanu a deschis scorul, iar belgienii au ramas in 10. Incredibil, insa, suedezul Edström si Voordeckers au intors rezultatul. Acum doi ani, Steaua a invins greu, in Ghencea, pe Standard, intr-o grupa a
Cupei UEFA. Apararea belgiana a cedat prima data in min. 72, in fata fundasului propriu Dragutinovic, iar Neaga a stabilit scorul final de 2-0. Sa mai amintim ca Standard a eliminat, in primul tur al Cupei UEFA 1973-1974 pe Universitatea Craiova, dupa 2-0 (la Liège) si 1-1 (la Craiova).
Lotul cu care „furia din Liège” porneste in noul sezon este substantial remaniat, ceea ce poate fi un avantaj pentru elevii lui Cosmin Olaroiu. Cei mai cunoscuti jucatori ai echipei belgiene sint Eric Deflandre (un fundas foarte experimentat), portughezii Sergio Conceiçao si Ricardo Sa Pinto (valori indiscutabile, dar trecute binisor de prima tinerete), croatul Milan Rapaic (33 de ani) si fundasul american Oguchi Onyewu care a participat la Weltmeisterschaft 2006.
Daca va trece de Gorica, Steaua va juca prima mansa la Liège, pe stadionul „Maurice Defrasne” (fostul „Sclessin”), in ziua de 9 august, returul urmind a se disputa pe 22/23 august, la Bucuresti – dupa cum promite Gigi Becali, chiar pe stadionul din Ghencea.
Ierusalim si Sarajevo
In turul II preliminar al Cupei UEFA, Dinamo va fi prima echipa din Romania ce se va confrunta cu o reprezentanta a Israelului. „Ciinii rosii” vor evolua, primul meci pe teren propriu, cu Beitar Ierusalim, cel mai bogat club din Tara Sfinta, finantat de miliardarul rus Arkadi Gaidamak, bun prieten cu mai celebrul Roman Abramovici si suspectat de trafic cu arme. Beitar este un adversar destul de dificil, clasat pe locul II in campionat, la mare distanta de Maccabi Haifa. Antrenorul israelienilor este fostul mare jucator Oswaldo Ardiles, campion mondial in 1978 cu nationala Argentinei, iar cel mai cunoscut jucator este ghanezul Derek Boateng, care a participat cu „stelele negre” la Cupa Mondiala. Cu citeva saptamini in urma, Beitar a venit la Bucuresti in frunte cu Ardiles si a invins cu 8-2 echipa-satelit a „ciinilor” si cu 4-3 pe Sportul Studentesc. O problema pentru Beitar si un avantaj pentru Dinamo ar fi aceea ca Beitar va fi – mai mult ca sigur – obligata sa-si joace meciurile de pe teren propriu in alta tara, datorita situatiei explozive din zona Orientului Apropiat. Beitar a propus la UEFA sa-si joace meciurile la Tel-Aviv, dar aprobarea forului continental va fi punctuala, in functie de evolutia evenimentelor.
Tot o premiera va inregistra si Rapid, giulestenii fiind prima echipa romaneasca in competitie cu o formatie reprezentind Bosnia-Hertegovina. Rapid va juca primul meci in deplasare cu FK Sarajevo, echipa care s-a mai infruntat cu o grupare romaneasca, pe vremea defunctei Iugoslavii. In 1983, in Cupa UEFA, Sarajevo a eliminat in turul II pe Corvinul Hunedoara, dupa 4-4 sub furnale si 4-0 in Bosnia. In acele meciuri a evoluat si actualul antrenor al echipei, Husref Musemic. Echipa de acum este compusa in exclusivitate din jucatori bosniaci, cel mai cunoscut fiind atacantul Ferhatovic, fiul unei foste glorii a fotbalului iugoslav din anii ’60, care a dat, o vreme, numele stadionului din Sarajevo
Meciurile din turul II preliminar al Cupei UEFA se vor disputa pe 10 si 24 august. Nic. G
Standard Liège
Palmares intern: 8 titluri nationale (ultimul in 1983), 4 Cupe ale Belgiei (ultima in 1993). Locul II in ultimul campionat, la cinci puncte de Anderlecht.
Palmares international: finalista a Cupei Cupelor in 1982.
Intilniri cu echipe romanesti: 2-0, 1-1 cu Universitatea Craiova (UEFA, turul I, 1973), 1-1, 2-1 cu Steaua (UEFA, turul I, 1980), 0-2 cu Steaua (UEFA, faza grupelor 2004).
Calificare: direct in turul III preliminar.
Stadion: Maurice Dufrasne (fost Sclessin): 30.000 locuri
Antrenor: Johan Boskamp (olandez, 58 de ani), secondat de Michel Renquin, Frans Masson si Claude Dardenne (portari).
Lot: De Vriendt, Renard (portari), Arelas, Nuno Coelho, Rodrigo Costa, Deflandre, Dupré, Fellaini, Matias, Onyewu, Pelajic, Sarr, Lovre (fundasi), Arend, Sergio Conceiçao, Defour, Dembele, Fayé, Geraerts, Jovanovic, Ngalula, Oussalah, Papassarantis, Rapaic, Witsel (mijlocasi), Bouchouari, De Camargo, Kovalenko, Sa Pinto (atacanti).
Beitar Ierusalim
Palmares intern: patru titluri nationale (ultimul, in 1998), cinci Cupe ale Israelului (ultima in 1989). la ultima editie, clasata pe locul III, la 17 puncte de Maccabi Haifa.
Calificare: direct in TP 2
Stadion: Teddy Kolek Memorial Stadium (21.000 locuri).
Antrenor: Oswaldo Ardiles (Argentina).
Lot: Korenfain, Solomon (portari), Amsalem, Ben Yousef, Danin, Haliba, Bukari E. Yoni, K. Yoni (mijlocasi), Afek, Alberman, Boateng, Azou, Barochian, Fernandes, Tamuz, Itzhaki, Gafney, Malihi, Melikson, N’Sombo (mijlocasi), Aganzo, Asulin, Ben Shushan, Ziv, Mirosevic (atacanti).
FK Sarajevo
Palmares intern: un titlu de campioana a Bosniei (1998), doua titluri in Iugoslavia (1967, 1985); trei Cupe ale Bosniei (ultima in 2005). Clasata pe locul II in campionatul trecut, la trei puncte de campioana Siroki Brijeg
Intilniri cu echipe romanesti: 4-4, 4-0 cu Corvinul Hunedoara (UEFA, tur II, 1982).
Calificare: 3-0, 2-0 cu Ranger’s Santa Coloma (Andorra) in TP 1.
Stadion: Kosevo (35.000 locuri).
Antrenor: Husref Musemic
Lot: Bajramovic, Karic, Fejzic, Alaim (portari), Devic, Kaljanac, Krupinac, Nadarevic, Maksumic, Zukic, Trivunovic, Muharemovic, Cornaga, Ismirovic, Saraba, Mackic (fundasi), Alagic, Basic, Dudo, Idrizovic, A. Janos, Janjos, Osmanhodzic, Hadzic, Ihtijarevic, Repuh, Kapetanovic, Duro, Masic, E. Janos (mijlocasi), Avdic, Ferhatovic, Hiros, Stoiljkovic, Pliska, Obuca, Hasancic, Saric (atacanti).

Comentarii