O peninsula pe un stadion

duminică, 20 iunie 2004, 23:00
2 MIN
 O peninsula pe un stadion

Portugalia: Ricardo – Miguel, J. Andrade, R. Carvalho, N. Valente – Costinha, Maniche – Cristiano Ronaldo (’84 – F. Couto), Deco, Figo (’78 – Petit) – Pauleta (’46 – Nuno Gomes). Antrenor: Luis Felipe Scolari.
Spania: Casillas – Puyol, Helguera, Juanito (’81 – Morientes), Raul Bravo – Joaquin (’73 – Luque), Albelda (’65 – Baraja), Xabi Alonso, Vicente – Raul, Fernando Torres. Antrenor: I?aki Saez.
Cartonase galbene: Pauleta, Nuno Gomes / Albelda, Juanito, Puyol.
Arbitri: Anders Frisk; Kenneth Petersson, Peter Ekstr?m (toti din Suedia).
1-0, min. 57: sut la colt al lui Nuno Gomes, de la 20 metri.
Criticat, chiar desfiintat de unii ziaristi, I?aki Saez avea o singura varianta sa nu devina inamicul public numarul 1 in tara sa: sa duca echipa in sferturi. Cum clasamentul ii spunea clar ca pentru a atinge acest lucru fara sa traga cu coada ochiului spre Faro are nevoie de o remiza, tehnicianul spaniol a scos de la arhiva citeva manuale scrise de Helenio Herrera, inventatorul „lacatului” in fotbal. Inspirat de fostul mag al lui Inter, Saez a judecat simplu, trimitind in fata celor patru fundasi, patru mijlocasi defensivi si doi atacanti de contraatac. Si chiar daca Ronaldo a facut ravagii ori de cite ori a avut balonul la picior (Raul Bravo a avut ce visa ieri noapte!), reteta a functionat fara cusur intr-un prim act in care ruperile de ritm ale vedetelor gazdelor erau blocate imediat de ucigatorul dublaj al vecinilor de Peninsula. Faptul ca in aceasta perioada doar doua lovituri de cap, pe final, (Torres si Ronaldo) au ridicat adrenalina, spune totul despre super-tacticizatul derby al grupei.
Dupa odihna, Scolari incepea sa creada ca e mai usor sa devii campion mondial decit european. Clipa in care Nuno Gomes a reusit sa imbrace mantia toreadorului ce stie unde este punctul slab al taurului furios a declansat nebunia pe „Alvalade”: Raul rateaza cu poarta goala, Torres tinteste bara, Figo si Costinha il „intind” pina la limita de curgere pe Casillas, Luque lobeaza aiurea, Juanito mai bifeaza o bara iar Vicente suteaza pe linga. Totul pe un fond sonor asigurat si de tobele galeriilor dar si de cordurile asistentei!
Simtind faptul ca „prietenii” din media isi ascut creioanele, pregatind intrebari de genul „De ce nu au jucat Valeron si Morientes, autorii golurilor de la Euro ‘2004?” Saez risca, insa abia cu 9 minute inainte de finis, cind scoate un fundas si-l introduce pe Morientes. Era prea tirziu. Scolari ucide tot, introducindu-l pe stoperul Couto in locul lui Ronaldo pe fondul pierderii luciditatii oaspetilor Costinha, Maniche si Nuno Gomes masurind cu centimetrul distanta pina la 2-0. Odata cu fluierul final, pentru Spania ultima speranta se numea Rusia, care, insa nu mai intinde un… gol de ajutor. Asa a ajuns Spania prima victima cu staif a lui Euro 2004, Raul putind astfel sa intre oficial in vacanta in care s-a crezut la acest turneu final. (Ovidiu MINEA)

Comentarii