O scrisoare pierduta

Subtitlu

marți, 10 iulie 2007, 20:51
2 MIN
 O scrisoare pierduta

 Luni seara, FC Politehnica a lansat pe piata o scrisoare de interes care, la prima vedere, poate crea o impresie pozitiva, daca ne referim la doua aspecte importante. Paranteza. Despre pastrarea traditiei clubului am mai scris, salutind initiativa. Revenim. In primul rind, se anunta public ca actionariatul poate fi largit, inducindu-se astfel speranta ca eternele probleme financiare existente in actuala formula ar putea fi depasite. Doi, obiectivele trasate, europene, gidila placut.
Intrind in amanunte, nu putem sa nu remarcam insa destule aspecte ciudate. In primul rind, neconcordantele intre reperele fixate in sedinta de simbata, de la Primarie, in care s-a stabilit redactarea scrisorii de interes si continutul acesteia. Astfel, mai multe persoane prezente la intilnirea din week-endul trecut au afirmat ca discutiile s-au purtat pe seama cedarii pachetului majoritar al clubului (lucru care nu apare in scrisoare!) si ca nu s-a adus nici o secunda vorba despre obiectivele sportive care ar fi impuse noilor actionari. Pe ultima directie, lucrurile par chiar absurde, deoarece e axiomatic faptul ca, in fotbal, legatura dintre investitii si rezultate nu este direct proportionala. Un singur exemplu, venit din campionatul trecut: Bistrita a ajuns in Intertoto cu un "pumn" de dolari iar Ceahlaul si Argesul, care nu mai stiau cum sa numere banii, au retrogradat. Apoi, e injust sa impui obiective europene (neatinse in istoria clubului!) cu citeva saptamini inainte de startul sezonului, cind e clar ca oricine ar prelua clubul nu ar putea face minuni peste noapte, iar, la ora actuala, mentinerea in Liga I pare singura tinta accesibila Politehnicii in sezonul viitor. Semnele de intrebare nu se opresc aici. Intervalul de timp in care se pot decide potentialii investitori in privinta implicarii la club a fost stabilit la (doar) sapte zile. Or, exista patroni importanti care se gindesc mai mult timp chiar si atunci cind isi achizitioneaza, de exemplu, vreun sistem audio, daramite un club de fotbal asupra caruia pluteste destula ceata.
Ciudateniile aluneca si spre amatorism. Trecem repede peste greseala de a cere potentialilor actionari sa joace meciurile in Iasi, pentru ca e limpede ca referirea s-a facut doar pentru partidele programate pe teren propriu, nu si la cele din deplasare, pentru a ne opri la echivalentele dintre locuri si cupele europene. La ora actuala, UEFA a facut "repartitiile" doar pentru sezonul 2007-2008, numarul de formatii din Romania care vor primi vize europene in sezoanele precizate in scrisoare (2008-2009 si 2009 -2010) depinzind de rezultatele pe care "europenele" noastre le vor realiza. Sa nu uitam ca, destul de recent, viza de Cupa UEFA era garantata doar de locul II (primul, ducea in Champions League, al doilea de Cupa UEFA apartinind cistigatoarei Cupei), asa ca a sustine ca in 2009-2010 locul V aduce automat calificare in Cupa UEFA tine mai mult de pariurile sportive.
Tragind linie, cam multe probleme pentru o scrisoare de citeva rinduri, care, daca nu ar fi purtat antetul Politehnicii, ar fi putut fi privita drept o scrisoare… pierduta.

Comentarii