Operatiunea Tbilisi

luni, 26 martie 2001, 23:00
3 MIN
 Operatiunea Tbilisi

Cristian Chivu este incert pentru partida pe care reprezentativa de seniori a Romaniei o va disputa, miine, la Tbilisi, cu selectionata Georgiei, in preliminariile Campionatului Mondial, el aflindu-se sub tratament intensiv in urma unei viroze puternice care s-a manifestat incepind de simbata. "Chivu se afla, in continuare, sub tratament intensiv – injectii – deoarece este foarte racit. Sper, totusi, ca vom reusi sa-l punem pe picioare pina miercuri" , afirma medicul lotului, Pompiliu Popescu. Medicul selectionatei "tricolore" mai spune ca recuperarea lui Chivu este foarte dificila, deoarece jucatorul roman nu poate respira pe nas, din cauza deviatiei de sept, pe care va trebui sa o opereze la vara. Deviatia i s-a agravat in urma loviturii pe care a primit-o de la Francesco Totti, in partida tur dintre selectionatele Italiei si Romaniei). Pompiliu Popescu a adaugat ca Adrian Ilie are sciatica stinga si spasm muscular ischiogambian sting, restul lotului fiind valid.
Intreaga delegatie Romaniei a ajuns la Tbilisi duminica dupa-amiaza. Sase jucatori romani care nu au jucat cu Italia, Ciobotariu, Ghioane, Iencsi, Stoica, C. Munteanu si Prunea, au efectuat duminica dupa-amiaza un prim antrenament pe terenul clubului Dinamo Tbilisi. Ceilalti fotbalisti romani au urmat un program de recuperare, dar cu totii au luat parte aseara, de la ora 19.00, la antrenamentul oficial de pe Stadionul National, unde se va disputa si meciul. Arena are o capacitate de 65.000 de locuri, dintre care 30.000 de locuri sint pe scaune. Fundasul Liviu Ciobotariu a implinit, ieri, virsta de 30 de ani, prilej cu care le-a oferit coechipierilor cite un pahar de vin rosu, georgian. Fotbalistii romani au petrecut dimineata zilei de ieri in hotel, dupa micul dejun antrenorul Ladislau Bölöni facind analiza meciului pierdut in fata "squadrei azzurra".
Bölöni intentioneaza sa foloseasca in partida de miercuri urmatoarea formula de echipa: Stelea
– Contra, Filipescu, Radoi, Prodan, Chivu – A. Stoica, Codrea, A. Ilie – Niculae, Moldovan.
Echipa de start a georgienilor ar putea fi alcatuita din: Gvaramadze – Kizanisvili, Kaladze, Silagadze, Kobiasvili – Ketsbaia, Kemsadze, Rekviasvili, Kinkladze – Arveladze, Kavalasvic. Arbitrii partidei vor fi norvegienii Rune Pedersen (centru), Erik Raestad, Steinar Holvik (ambii asistenti) si Terje Hange (rezerva). Vremea in capitala Georgiei este rece si vintul bate destul de tare, desi Tbilisi este un oras recunoscut pentru clima sa calda.
In legatura cu excluderea lui Ganea din lotul echipei nationale, federatia va emite un comunicat dupa disputarea meciului de la Tbilisi, care va fi trimis si clubului german VfB Stuttgart, la care evolueaza jucatorul roman. Ziarele din Georgia au mediatizat intens "cazul Ganea", salutind masura conducerii federatiei romane. Mass-media din Georgia apreciaza meciul cu Romania drept cel mai important al grupei, chiar decisiv pentru desemnarea formatiei care se va clasa pe pozitia secunda a clasamentului, loc ce va permite disputarea unui meci de baraj pentru calificarea la Cupa Mondiala din 2002.
Discipolul Ganea
Ceea ce s-a numit "conflictul Ganea -Bölöni" este doar in aparenta un conflict.
Evenimentul s-a produs la noua luni dupa ce Dan Petrescu si-a facut antrenorul cu ou si cu otet, pentru ca nu l-a folosit titular in amicalul cu Polonia; la un an si trei luni dupa ce Hagi si Gica Popescu au batut cu pumnul in masa federala, cerind imperativ "ori Piturca, ori noi!"; la cinci ani dupa ce Ionut Lupescu, folosit doar trei minute intr-un meci oficial, cu Lituania, a anuntat ca nu mai vine la nationala cit timp antrenor ramine Iordanescu.
"Conflictul Ganea-Bölöni" nu este, deci, numai un grav act de indisciplina, ci o stare de fapt in fotbalul romanesc, dar si reversul mostenirii primite de la generatia prea des numita "de aur", de la care tinerii au ce invata. Dupa cum se vede, desi nu mai e la prima tinerete, Ionel Ganea este un bun invatacel. Si prinde repede! (GIN)

Comentarii