Piaza rea a Italiei

Subtitlu

miercuri, 13 iunie 2012, 22:21
3 MIN
 Piaza rea a Italiei

 

  

Grupa C: Poznan, Italia – Croatia, ora 19:00, in direct pe Dolce Sport

Italia: 1. Buffon – 19. Bonucci, 16. De Rossi, 3. Chiellini  – 2. Maggio, 8. Marchisio, 21. Pirlo, 5. Thiago Motta, 13. Giaccherini – 10. Cassano, 11. Di Natale. Antrenor: Cesare Prandelli.

Croatia: 1. Pletikosa – 11. Srna, 5. Corluka, 13. Schildenfeld, 2. Strinic – 7. Rakitic, 8. Vukojevic, 10. Modric, 20. Perisic – 17. Mandzukic, 9. Jelavic. Antrenor: Slaven Bilic.

Arbitru: Howard Webb (Anglia).

In plin razboi mondial, in anul 1942, intr-un meci disputat la Genoa, Italia a invins la scor (4-0) reprezentativa efemerului stat-marioneta al Germaniei naziste, Croatia. Dupa razboi, Croatia a disparut de pe harta Europei, timp de aproape o jumatate de veac, si dupa evenimentele din anii ’90, nationala in carouri si-a reluat activitatea. Am pomenit acel eveniment efemer de acum 70 de ani deoarece atunci s-a inregistrat unica victorie a"squadrei azzurra" in fata Croatiei. Cele doua echipe s-au mai contrat in preliminariile Euro 1996, croatii castigand in "cizma" cu 2-0, iar la Zagreb s-a inregistrat scorul de 1-1. De asemenea, Croatia si Italia au fost colege de grupa la turneu final al Cupei Mondiale din 2002 si tot ex-iugoslavii au invins, pe pamant coreean cu 2-1, goluri marcate de Rapaic si Olic, dupa ce Vieri deschisese scorul! Ultima partida (amicala) s-a jucat acum sase ani la Livorno, Eduardo si Modric fiind autorii victoriei croate cu 2-0. Ambii sunt prezenti si la acest turneu final. Intalnirea de astazi are un rol deosebit, fiindca ambele echipe se pot considera in grafic: elevii lui Slaven Bilic au invins clar Irlanda (3-1), iar "azzurii" se pot felicita pentru remiza obtinuta in fata campioanei mondiale si europene. Aproape sigur, cei care vor ataca mai mult vor fi croatii, care pot forta calificarea, dar si Italia ravneste mult la o victorie in fata unei echipe care i-a creat cosmaruri timp de multa vreme.

In echipa lui Prandelli, este posibil ca Mario Balotelli, deceptionant in partida cu Spania, sa fie inlocuit cu autorul golului din acea partida, Antonio di Natale.

Grupa C: Gdansk, Spania – Irlanda, ora 21:45, in direct pe TVR 1

Spania: 1. Casillas – 17. Arbeloa, 3. Piqué, 15. Ramos, 18. Alba – 8. Xavi, 16. Busquets, 14. X. Alonso – 22. Navas, 10. Fabregas, 6. Iniesta. Antrenor: Vicente Del Bosque.

Irlanda: 1. Given – 4. O’Shea, 5. Dunne, 2. St. Ledger, 3. Ward – 11. Duff, 6. Whelan, 8. Andrews, 7. McGeady – 10. Keane, 9. Doyle. Antrenor: Giovanni Trapattoni.

Arbitru: Pedro Proença (Portugalia).

Irlanda traieste un vis frumos la aceste campionate: desi condusa de un tehnician italian mai aproape de era "catenaccio" decat de fotbalul modern (Trapattoni), joaca destul de ofensiv, pe alocuri sinucigas. Iar daca in fata "verzilor" se afla o echipa de stilul Spaniei, succesul de casa al meciului de la Gdansk este asigurat. Este neindoielnic insa, ca batranul "don Giovanni" va cauta solutii de a-si fortifica defensiva (destul de naiva, uneori), insa "Trap" stie ca a ataca Spania este sinonim cu sinuciderea. Totusi, irlandezii stiu ca o a doua infrangere in acest turneu inseamna eliminarea din faza grupelor. In privinta Spaniei, doar remiza din meciul cu italienii nu-i permite lui Del Bosque sa experimenteze, fiindca mai are in fata un meci cu Croatia. Se pare ca Jesus Navas va fi titularizat in locul lui David Silva, in timp ce in avanposturi, tehnicianul iberic are de ales intre improvizatia fericita Fabregas, sau varful consacrat, Fernando Torres. Palmaresul meciurilor directe este net favorabil ibericilor (13-7-4), dar "verzii" le-au facut destule probleme in decursul anilor prin diverse preliminarii. Spania si Irlanda s-au intalnit o singura data intr-un turneu final: in optimile editiei 2002, spaniolii au castigat la lovituri de departajare (3-2), dupa ce scorul pe timpul regulamentar a fost 1-1.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii