Racheta blonda in actiune

marți, 20 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Racheta blonda in actiune

Gabriela Szabo a fost, duminica seara, vedeta concursului atletic "Norwich Union" de la Birmingham, a doua etapa a circuitului indoor "Energizer Euroseries" (fost "Ricoh Tour"), similar defunctului "Golden Four" al sezoanelor estivale. Dupa cum se stie, Gabriela a dus o cursa magnifica pe cont propriu, stabilind un nou record mondial pe 3000 m, cu timpul de 8:32, 88, depasind cu aproape o secunda vechea performanta majora "all-time", care apartinea din anul 1989 atletei olandeze Elly Van Hulst, la Budapesta. Despre cursa, putine sint de zis: Gabi a preluat conducerea timpuriu, imediat dupa abandonul iepurelui Luminita Gogirlea si s-a luptat singura cu cronometru. In pluton, trena s-a schimbat permanent, in frunte fiind cind englezoaica Tullett, cind slovena Javornik, cind rusoaica Pantiuhova, dar la urma s-a impus pe pozitia secunda Violeta Beclea-Szekely, care, cu timpul obtinut (8:46,39 – a cincea performanta mondiala a sezonului) a dovedit ca poate aborda, cu relativ, succes, distanta de 3000 m. "Recordul de astazi este un prim pas in seria de succese pe care o am in vedere pentru vara" , a declarat Szabo, dupa concurs. " Imi place sa alerg in sala, pentru ca in asemenea concursuri pot sa lucrez la capitolul viteza". La finalul cursei, Gabriela a multumit publicului englez pentru sustinere, promitind o revedere pentru editia de anul viitor.
Performanta Gabrielei Szabo a fost punctul culminant al unui regal atletic, care a produs nu mai putin de sase recorduri ale sezonului, fata de cinci stabilite in precedenta etapa, de la Stockholm. Gabi a mai spus ca doreste sa bata si recordul mondial la 1500 m, in ziua de 4 martie, cu ocazia concursului de la Sindelfingen si s-a aratat dezamagita ca programul de concurs al Mondialelor de la Lisabona nu-i permite sa abordeze cu succes ambele probe.
Dupa Szabo, urmatoarea performanta ca valoare a fost timpul de 45,61 s realizat pe 400 m de
englezul Daniel Caines. Etiopianul Hailu Mekonnen a acoperit distanta de doua mile in 8:11,85 fiind aproape de propriu rcord mondial, stabilit anul trecut tot la Birmingham. Alte performante de virf au fost realizate in alergarile de 200 m: veterana jamaicana Juliet Campbell (22,84 s) si englezul Christian Malcolm (20,58). Campionul olimpic Noah Ngeny (Kenya) a parcurs 1500 m in 3:36,17, cistigind prima sa cursa pe aceasta distanta din 2001. Momentul rusinos al concursului a fost cursa feminina de 800 m, cu cele doua supervedete in prim plan: campioana olimpica Maria Mutola (Mozambic) si austriaca Stephanie Graf, invingatoarea Mutolei la mitingul de la Stockholm. Cu 300 m inainte de finis, Graf a dezechilibrat-o intentionat pe atleta africana, depasind-o neregulamentar si indreptindu-se spre victorie. Arbitrii concursului au descalificat-o pe austriaca, dar Mutola nu a mai dat atentie restului cursei fiind depasita si de marocana Hasna Benhassi, care, cu 1:59,86 a fost declarata cistigatoare. Alte rezultate:
Masculin: Coby Miller (SUA) – 6,55 s pe 60 m; Andre Bucher (Elvetia) – 1:46,07 pe 800 m; Shaun Bowles (Africa de Sud) – 7,62 s pe 60 m garduri; Jonathan Edwards ( Marea Britanie) – 17,13 m la triplusalt. Feminin : Petia Pendareva (Bulgaria) – 7,20 s pe 60 m; Kathrine Merry (Marea Britanie) – 50,53 s pe 400 m; Ludmila Galkina (Rusia) – 6,51 m la lugime; Hestrie Cloete (Africa de Sud) – 1,97 m la inaltime (Oana Pantelimon – locul 8, cu 1,84 m); Svetlana Feofanova (Rusia) – 4,52 m la prajina.
Vremurile cind Romania cistiga la pas campionatele balcanice de atletism este cam de multisor apusa, editia actuala, desfasurata la Pireu dind cistig de cauza atletilor si atletelor din tara gazda, Grecia. Echipele Romaniei s-au clasat pe locul II, iar dintre rezultatele inregistrate (in general, dezamagitoare), remarcam doar victoria Ionelei Tirlea, care a cistigat cursa de 200 m in promitatorul timp de 23,43 s. Au mai obtinut victorii: Daniel Oniciuc – 1:50,74 pe 800 m; Stefan Vasilache – 2,17 m la inaltime, Gheorghe Guset – 19,89 la greutate. (Nic. G)

Comentarii