Regal tactic si spectacular

Subtitlu

duminică, 10 iunie 2012, 21:37
3 MIN
 Regal tactic si spectacular

 

  

 

Spania: 1. Cassillas (cpt.) – 17. Arbeloa, 3. Pique, 15. S. Ramos, 18. Jordi Alba – 8. Xavi, 16. Busquets, 14. X. Alonso – 21. D. Silva (’65 – 22. Navas), 10. Fabregas (’74 – 9. Torres), 6. Iniesta.  Antrenor:  Vicente del Bosque.

Italia: 1. Buffon (cpt.) – 19. Bonucci, 16. De Rossi, 3. Chiellini – 2. Maggio, 8. Marchisio, 21. Pirlo, 5. T. Motta (’90 – 23. Nocerino), 13. Giaccherini – 10. Cassano (’65 – 20 Giovinco), 9. Balotelli (’57 – 11. Di Natale). Antrenor:: Cesare Prandelli.

Cartonase galbene: Alba (’67), Arbeloa (’84), Torres (’84) – Balotelli (’36), Bonucci (’66), Chiellini (’79), Maggio (’89).

Arbitru: Viktor Kassai (Ungaria).

0-1, min. 61: lansat de Pirlo, Di Natale scapa singur si inscrie de la 11 metri, lateral stanga;

1-1, min. 64: Silva iI paseaza pe culoar lui Fabregas, care ramane singur cu Buffon sI inscrie de la 11 metri.

Doua echipe cu pedigree, aflate in stari diferite, au deschis in forta balul grupei C. Spania, care a batut tot in preliminarii si in amicale, dornica de a marca primul "hat-trick" din istoria celor mai tari competitii fotbalistice rezervate echipelor nationale (Euro si Mondiale) a avut in fata o Italie zguduita iarasi de probleme legate de pariuri, o Italie care, desi a mers bine in preliminarii, unde a incasat doar doua goluri, a deceptionat in amicale. Meciul a inceput inainte de primul fluier al lui Kassai, ambii antrenori incercand sa surprinda. Del Bosque a rezolvat inflatia de mijlocasi de clasa pe care o are prin renuntarea la un atacant de meserie,  Fabregas fiind utilizat varf impins, iar Iniesta in banda stanga. Prandelli a mutat si el surpinzator: trei stoperi, cu De Rossi retras in centrul liniei de fund. Modificarile au fost doar tactice, nu si de stil. Spania a mers tot pe "tiki-taka", iar Italia pe ermetizarea defensiva, dirijarea jocului de catre Pirlo si asteptarea confirmarii faptului ca grantia dintre nebunie si geniu este subtire, excentricii Cassano si Balotelli fiind titularizati.

Prima repriza a dat senzatia ca singurul antrenor care a stiut sa-l struneasca pe Mutu, Prandelli, a fost mai inspirat. Campioana Europei a dominat, insa mai aproape de gol au fost azzurrii, Cassillas aratand de ce este cotat unul dintre cei mai buni portari din lume la incercarile lui Pirlo (’13), Cassano (’34), Marchisio (’36) si, mai ales, Motta (‘45^1 – nemarcat, "cap" din 6 metri). Celalalt cerber de talie mondiala, Buffon, a avut emotii serioase doar la lobul lui Iniesta (’43), care a trecut peste poarta.

Dupa regalul tactic din primul act, repriza a doua a avut deschis robinetul cu spectacol, fazele importante derulandu-se la ambele porti. Fabregas (’50) si Iniesta (’51) au dat tonul la cantec, Balotelli (’54) s-a blocat, singur cu Casillas, si si-a semnat practic schimbarea, inlocuitorul sau, Di Natale deschizand scorul dupa un "assist" genial semnat Pirlo. La doar trei minute dupa ce mutarea lui Prandelli a dat roade, decizia lui Del Bosque, de titularizare ca varf a lui Fabregas, si-a dovedit eficienta, Cesc egaland. In loc sa se calmeze, meciul s-a ascutit si mai mult pe masura trecerii timpului, ultimul sfert de ora generand patru ocazii monumentale, cate doua de fiecare echipa: Buffon l-a blocat pe Torres, care a scapat singur in minutul 75, Di Natale, singur la sase metri, a ratat dubla, Torres a confirmat si in minutul 85 ca si-a pierdut busola la Chelsea,  ratand un lob simplu peste un Buffon iesit hazardat din poarta, iar Marchisio nu a marcat cu un minut inainte de finis.

Per total, rezultat echitabil intr-un duel in care s-a demonstrat de ce fotbalul este altul atunci cand e gandit de antrenori si jucatori mari.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii