Rumänien über Alles?

marți, 11 septembrie 2007, 20:55
3 MIN
 Rumänien über Alles?

In lipsa meciurilor oficiale din preliminariile Euro 2008, echipa nationala a Romaniei are parte de un amical de zile mari, contra echipei Germaniei, un advesar intotdeauna incomod pentru tricolori: din 12 partide disputate, Romania a obtinut doar trei remize si a cistigat doua jocuri, ambele la Bucuresti. Primul s-a jucat acum 40 de ani, la Bucuresti, cind Romania a invins Germania Federala a lui Franz Beckenbauer si Uwe Seeler cu 1-0, prin golul lui Gergely, si al doilea a fost cel de pomina din Giulesti, de acum trei ani, cind tricolorii condusi atunci de Anghel Iordanescu au invins cu 5-1, dupa ce la pauza scorul era de 4-0, golurile fiind marcate de Plesan, Danciulescu (2), Rat si Caramarin, germanii inscriind prin fundasul Lahm. Destui jucatori din cele doua tabere fac parte si acum din loturi: Lobont, Chivu, Rat, Fl. Petre, Ov. Petre, Dica, respectiv, Hildebrand, A. Friedrich, Schneider, Kuranyi. Dorinta de revansa a teutonilor este apriga si, pina la urma, fireasca. Cert este, insa, ca in ultimii ani, i-am mai scarmanat bine pe nemti si la echipele de club, Hertha, Hamburg si Bayer Leverkusen fiind invinse de Rapid si Dinamo, chiar daca unii germani de frunte (Kalle Rummenigge, de exemplu) sint revoltati ca Romania se afla inaintea Germaniei, in clasamentul UEFA!
Totusi, meciul de pe "Rhein-Energie Stadium" din Köln, este privit de ambii selectioneri, Joachim Löw si Victor Piturca drept un bun prilej pentru a verifica potentialul integral al lotului, in perspectiva meciurilor viitoare. Daca selectionerul german, grevat de absentele unor jucatori importanti, ca Ballack, Gomez, Frings si Borowski, isi permite luxul de a-i odihni pe Lehmann, Pander, Mertesäcker sau chiar Klose, Piturca vrea sa foloseasca tot ce are mai bun in lot, in speranta de a mentine invincibilitatea de 14 meciuri a echipei nationale. Nici macar Dorinel Munteanu nu este menajat, desi este cerut cu insistenta de seful sau, Adrian Porumboiu, sa reia antrenamentele cu FC Vaslui. In lotul tricolorilor a intervenit, insa, o indisponibilitate grava, portarul Bogdan Lobont, care va fi inlocuit cu Daniel Coman, in timp ce nou-chematul Marius Popa va fi solutia de rezerva. In schimb, Marica va reveni in avanposturi, dupa gripa care l-a oprit sa joace in partida oficiala de la Minsk. In afara de aceste modificari oarecum fortate, fata de jocul cu Belarus, Piturca intentioneaza testeze un nou cuplu de inchizatori, format din Chivu si Dorinel Munteanu.
Partida de la Köln va incepe la ora 21,30 si va fi transmisa in direct de TVR 1.

Formatiile probabile
Germania: Hildebrand – A. Friedrich, M. Friedrich, Metzelder, Jansen – Schneider, Rolfes, Schweinsteiger, Hitzlsperger – Helmes, Podolski.
Romania: Coman – P. Marin, Goian, Tamas, Rat – Chivu, D. Munteanu – Nicolita, Dica, Mutu – Marica.
Arbitru: Nicola Rizzoli (Italia).

Tineret, mindria tarii
Ieri, la Rimnicu Vilcea, echipa de tineret a Romaniei a incheiat victorioasa cea de-a treia partida din cadrul preliminariilor Euro 2009, invingind cu 3-0 (2-0) formatia Bosniei-Hertegovina. Timisoreanul Andrei Torje a reusit sa inscrie primele doua goluri, de toata frumusetea, in minutele 5 si 35, in timp ce scorul final a fost stabilit de Claudiu Keserü, cu 14 minute inainte de final. Selectionerul Emil Sandoi a folosit urmatoarea formatie: Tatarusanu – Tudose, Scutaru, Mardare, Sepsi – Torje (’80 – Palimaru), Ropotan, Bicfalvi, Deac (’69 – Ochirosii) Stancu, Keserü (’86 – L. Ganea). Romania se afla pe primul loc in clasamentul grupei a X-a, cu 7 puncte din trei meciuri, urmata de Franta, cu 4 puncte din doua meciuri, Bosnia, cu 3 puncte dupa un meci, in timp ce Tara Galilor si Malta nu au nici un punct. Romania va disputa urmatorul meci pe 16 octombrie, la Iasi, impotriva Frantei, iar doua zile mai tirziu, tricolorii vor juca cu Malta, tot pe teren propriu.

Comentarii