S-a infierbintat campionatul

joi, 13 mai 1999, 23:00
3 MIN
 S-a infierbintat campionatul

Etapa a XXIX-a a Diviziei A de fotbal a fost deosebit de importanta, privind prin prisma rezultatelor luptei pe cele trei fronturi: lupta pentru titlu, pentru locul III (care inseamna participarea in Cupa UEFA) si pentru evitarea ultimului loc retrogradabil.
In ceea ce priveste disputa pentru titlu, egalul de la Resita a schimbat, practic, cu 180 de grade, ecuatia disputei Dinamo – Rapid pentru titlul national. Intr-adevar, daca pina acum (in ciuda victoriei giulestene in Soseaua Stefan cel Mare), Dinamo raminea in pozitia de favorita, datorita egalitatii de puncte cu Rapid si a scorului favorabil pentru ei in intilnirile directe, punctele de la Resita, conduc realmente echipa lui Mircea Lucescu spre titlu. Daca jucatorii rapidisti reusesc victoria in partida de duminica cu FC National (in Cotroceni), este extrem de putin probabil ca ei sa nu reediteze succesul inaintasilor lor de acum 32 de ani, indiferent de rezultatele lui Dinamo. In afara de partida cu "bancarii" (angrenati in batalia UEFA), echipa din Giulesti are mai doua deplasari in fata unor team-uri fara probleme deosebite (Astra Ploiesti si "U" Cluj), si doua partide acasa, cu Olimpia si Universitatea Craiova. In ceea ce priveste echipa lui Cornel Dinu, aceasta este condamnata sa obtina punctaj maxim in cele cinci partide ramase, dintre care doua sint extrem de dificile: cu Steaua (acasa) si la Bacau. Ei mai au de jucat acasa cu Petrolul si Otelul, si in deplasare, la Piatra Neamt.
Batalia pentru locul III s-a complicat, datorita neasteptatei remize obtinute de Gloria Bistrita pe terenul Stelei, ceea ce i-a adus pe fotbalistii de la FC National pe aceeasi pozitie la "adevar" (+10), cu stelistii. Pentru a avea sanse viabile la locul III, National va trebui neaparat sa invinga pe Rapid pe teren propriu. In caz contrar, pierderea din clasamentul adevarului va fi extrem de greu de recuperat in deplasarile de la Resita si Bacau. La rindul ei, Steaua poate contracara cu un rezultat bun in eternul derby cu Dinamo si in deplasarea pe terenul Astrei. Sa nu uitam, insa, ca etapa a XXXII-a programeaza un meci extrem de important: FC National – Steaua in Cotroceni.
Dintre echipele provinciale angrenate in acest sector de clasament, cele mai bune pozitii le au FCM Bacau si Otelul Galati (+8) prima fiind avantajata de bilantul rezultatelor directe. Bacauanii, pe linga problemele de lot au de infruntat dificultatea partidelor pe teren propriu cu Dinamo si National, contrabalansata de deplasarea din ultima etapa, de la Satu Mare. Este, insa, greu de crezut ca, in conditiile unui asemenea program (ei vor mai juca in deplasare cu Bistrita si Foresta) vor reusi sa intoarca handicapul in fata tandemului bucurestean. Programul galatenilor este urmatorul: Petrolul (a), Ceahlaul (d), Farul (a), Gloria (a) si Dinamo (d). In aceasta lupta se poate amesteca si FC Arges (+7), care are o deplasare lejera la Cluj, plus altele doua, la Ploiesti (cu Astra) si la Constanta, de unde se pot scoate puncte. Fostii elevi ai lui Dobrin vor juca pe teren propriu cu Universitatea Craiova si FC Onesti.
In zona retrogradarii, dupa cum se stie, Olimpia si "U" Cluj sint deja retrogradate, lupta pentru evitarea locului XVI ducindu-se, practic, intre Foresta si Resita. Paradoxal, desi egalul obtinut de Szijj cu Dinamo inseamna o pierdere la "adevar", el ii avantajeaza pe resiteni mai mult decit in aparenta. In acest moment, Foresta are -19 la adevar si Resita, – 20. Victoria sucevenilor simbata, pe Areni, in meciul direct nu schimba aceste cifre, dar resitenii mai au o deplasare din care se pot scoate usor trei puncte: la Satu Mare. In aceste conditii, daca toate celelalte rezultate sint normale, Resita este salvata. Iata programul celor doua echipe in ultimele patru etape:
Foresta: Steaua (d), FCM Bacau (a), Petrolul (d) si Ceahlaul (a).
Resita: FC National (a), Olimpia (d), Astra (a), Craiova (d).
Este bine de stiut ca, in cazul unei egalitati finale la puncte intre cele doua, vor conta rezultatele directe. Iar, in tur la Resita, forestierii au reusit un scor egal. Mai amintim ca, teoretic, ar putea fi implicata si FC Onesti (-15), numai ca echipa antrenata de T. Stet are de jucat in deplasare la Satu Mare (de unde ar putea veni punctele linistitoare), Craiova si Pitesti si acasa cu Astra (vechea rivala de anul trecut, de la promovare) si "U" Cluj.
Dupa cum se vede, un final incilcit pe toate fronturile! (Nic. G)

Comentarii