Sa nu indrazniti sa ratati

Subtitlu

marți, 22 august 2006, 20:55
4 MIN
 Sa nu indrazniti sa ratati

Comportarea exceptionala a Stelei in editia trecuta a Cupei UEFA, cind a ajuns pina in semifinale, nu poate estompa regretul ratarii prezentei in grupele Ligii Campionilor. O ratare neasteptata, in fata unei echipe modeste, Rosenborg Trondheim, careia stelistii n-au reusit sa-i perforeze poarta la Bucuresti, urmind un meci de cosmar pentru Mirel Radoi si colegii sai, printre fiordurile din Trondheim.
Acum, Steaua se afla din nou in pragul grupelor celei mai selecte competitii fotbalistice europene, intr-o cu totul alta postura: aceea de mare favorita la calificare, dupa acel 2-2 de la Liège. Antrenorul Cosmin Olaroiu si elevii sai stiu bine ca meciul de pe stadionul „Lia Manoliu” va fi cumplit. Conform rapoartelor „spionului” Catalin Necula, Standard se afla intr-un continuu crescendo, dupa startul ratat de campionat. Si poate ca este bine sa amintim ca Standard a jucat foarte bine in partida tur si ar fi meritat sa cistige. Ar fi cistigat, chiar, daca n-ar fi fost golul norocos al lui Petre Marin, Steaua jucind la valoare europeana doar in prima treime a meciului, facind pasul inapoi dupa golul marcat de Paraschiv. Idee nefericita, copie dupa Middlesbrough 2006, finalizata cu un deznodamint fericit.
Olaroiu stie ca o remiza alba ii poate aduce calificarea. Insa o tactica defensiva ar fi falimentara, mai ales ca, alaturi de mai vechea problema Radoi a aparut si suspendarea lui Ghionea, dupa cartonasul galben primit in Belgia. Din fericire, Sorin Paraschiv, un jucator esential pentru linia mediana a bucurestenilor, este complet refacut. Probleme sint si in ofensiva, intrucit Iacob este, in continuare, accidentat iar Badea a cam iesit din gratiile antrenorului, dupa eliminarea din partida de campionat cu Vasluiului. Forma precara a lui Nicolita este o alta problema a lui Olaroiu, dar Banel nu poate fi sacrificat. Marile dileme ale antrenorului stelist sint Bostina sau Cristocea pe flancul sting (ex-constanteanul aratind o forma de invidiat in ultima vreme) si Badea sau Oprita in atac, alaturi de Dica. Solutia cu Gigel Coman pe banda stinga nu este viabila, intrucit ex-timisoreanul nu este complet refacut dupa accidentul din Supercupa Romaniei.
Rapaic ar putea juca
Vestile care vin din partea belgiana nu sint in masura sa-l linisteasca pe „Oli”. Fundasul american Oguche Onyewu si-a revenit dupa accidentare si poate reprezenta stilpul apararii Standardului. Alaturi de el, senegalezul Sarr este si el refacut, iar in atac, sirbul Milan Jovanovic este de asemenea apt de joc. In plus, leziunea musculara a lui Milan Rapaic s-a dovedit a fi o banala intindere (nu ruptura, cum s-a pronosticat anterior), iar antrenorul Johan Boskamp crede ca, in proportie de 50 % croatul care a inscris ambele goluri ale gazdelor la Liège ar putea juca la Bucuresti. Daca mai adaugam ca veteranul Ricardo Sa Pinto a facut furori in partida cu Genk, ne putem imagina ce-i in sufletul lui Olaroiu inaintea acestui meci de importanta cruciala. Boskamp a studiat pe caseta video jocul Stelei cu FC Vaslui, observind ca romanii „schimba permanent sistemul” si ca, pentru el, echipa din Bulevardul Ghencea, nu mai are multe mistere.
„Sper sa vedeti un alt Standard. Ultimele doua meciuri pe care le-am jucat au fost bune si sper sa continuam pe acelasi drum”, a spus Boskamp.
Olaroiu: „Trebuie sa jucam cu mintea”
Antrenorul echipei Steaua, Cosmin Olaroiu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca un rezultat favorabil care sa aduca participarea in Liga Campionilor depinde mai mult de echipa sa, decit de adversara de miercuri: „Steaua depinde de Steaua, mai putin de adversar. Nu trebuie sa ne intereseze ce face adversarul. Steaua este in joc si la un eventual 0-1, calificarea nu este compromisa, un egal ne avantajeaza, deci nu trebuie sa fim disperati. Belgienii nu au nimic de pierdut, dezamagirea ar fi mai mare pentru noi, dupa parcursul european din sezonul trecut. Pentru ei ar fi un bonus in acest proces de schimbare”, a spus antrenorul FC Steaua, care a adaugat ca ii este destul de greu sa se hotarasca pe cine va introduce pe anumite posturi.
Olaroiu a mentionat ca rezultatul din tur, scor 2-2, este bun, dar Steaua putea scoate mult mai mult, astfel incit misiunea de astazi sa fie mai usoara. „Va fi greu, dar cred ca am capatat acea maturitate si experienta de care avem nevoie pentru a trece de acest hop. Va trebuie sa jucam cu multa determinare, curaj si minte. Trebuie jucat mai mult cu mintea si avem nevoie de o concentrare fantastica”, a comentat el.
Olaroiu a spus ca Steaua nu poate juca la 0-0: „Cam mereu am avut nevoie de acest scor in meciurile de caliifcare, mereu ne-a ajutat, dar nu putem juca la 0-0. Atmosfera din tribune va fi cel putin la fel ca in sezonul trecut, fantastica”. Cosmin Olaroiu a afirmat ca Standard este o echipa buna, care a inceput sa se regaseasca dupa startul mai slab de campionat. „Sint in progres, dar acest lucru nu trebuie sa ne sperie. Am convingerea ca Steaua poate face acest pas”, a adaugat tehnicianul stelist.
Antrenorul Stelei este convins ca mijlocasul Rapaic va juca. „Am vazut meciul cu Genk, a avut ceva probleme in repriza a doua, a mai jucat sapte-opt minute, antrenorul a vrut sa faca schimbare inainte de o lovitura libera, s-au certat putin, iar abia dupa ce a executat lovitura a fost inlocuit. La o leziune musculara ar fi insemnat sa nu poata bate acea lovitura. De-asta cred ca va juca”, a spus Olaroiu.
Olaroiu a declarat ca, daca ar fi sa aleaga intre canicula si ploaie la ora meciului, ar alege caldura care a fost la meciul de campionat cu FC Vaslui, care i-ar dezavantaja pe belgieni, neobisnuiti cu astfel de temperaturi.
Meciul Steaua – Standard se va disputa, astazi de la ora 20.30, pe stadionul „Lia Manoliu” si va fi transmis, in direct, pe TVR 1.
Formatiile probabile
Steaua: Carlos – P. Marin, Goian, Baciu, Nesu – Nicolita, Lovin, Paraschiv, Bostina – Oprita, Dica.
Standard: Renard – Deflandre, Sarr, Onyewu, Matias – Defour, Fellaini, Geraerts, Rapaic (Dembele) – Jovanovic, Sa Pinto.

Comentarii