Schimbarea la fata

joi, 16 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Schimbarea la fata

Romania: Lobont – Contra (’69 – Fl. Dumitru), Iencsi (’71 – Prodan), Ciobotariu, Filipescu – Codrea (’77 – A. Stoica), Gilca, Serban (’66 – C. Munteanu), Rosu – Mutu (’54 – Barcauan), Niculaie (’81 – Cl. Niculescu).
Iugoslavia: Kocic (’86 – Lukic) – Mirkovic (’83 – Bunjevcevic), Mihajlovic, Sakic (’68 – Cirkovic), Stefanovic – D. Stankovic (’51 – Ilic), Drulovic (’78 – Druljai), Lazetic, Djordjevic (’86 – Obradovic) – Milosevic (’60 – Kezman), Mijatovic (’78 – Drulic).
1-0, min 3 : sut plasat al lui Dennis Serban, din 16 m, lateral stinga, la coltul lung.
1-1, min 87: Mihajlovic a executat napraznic o lovitura libera de la 20 m.
2-1, min. 89: Barcauan a inscris cu capul, in urma unei lovituri libere executata perfect de pe partea dreapta de catre Florentin Dumitru.
Daca acest meci a avut ca rol testarea unor jucatori tineri, capabili de a inlocui pe monstrii sacri ai echipei nationale, atunci se poate spune ca obiectivul a fost indeplinit. Folosind o formula de start cu o medie de virsta sub 25 de ani, cu doi debutanti (Iencsi si Codrea) selectionerul Ladislau B?l?ni a mizat pe aplombul unor jucatori neconsacrati, opusi unor autentice vedete ale fotbalului mondial. Deschiderea rapida a scorului, a fost de bun augur pentru tactica lui "Loti", echipa Romaniei incercind, pe parcursul primei reprize sa construiasca cu meticulozitate actiuni ofensive spre poarta lui Kocic, fara atacuri pripite. Si daca apararea a gresit in citeva rinduri, in primul sfert de ora, cind sirbii au fost destul de aproape de a egala, ea s-a regasit pina in finalul reprizei, respingind atacurile nationalei lui Ilija Petkovic si declansind citeva contraatacuri surpriza, doar lipsa de coeziune, inca vizibila, intre compartimente facind ca acestea sa nu fie materializate.
Si mai bun a fost inceputul reprizei secunde, cu suturile spectaculoase ale lui Rosu si Gilca, dar mai ales, cu coerenta superioara a combinatiilor ofensive, exact ceea ce n-am putut constata la mult mai experimentata echipa iugoslava. La mijlocul reprizei secunde, jocul se inteteste, apar si nervii, datorita si orgoliului "plavilor" care nu inteleg ca pot fi invinsi de o selectionata tinara. Faza cea mai spectaculoasa a meciului are loc in min. 70: Florentin Dumitru, de-abia intrat in teren, croseteaza pe dreapta, Marius Niculaie reia cu capul in bara, dintr-o pozitie imposibila, totul incheindu-se cu un nou "trasor" al lui Gilca spre poarta sirba. Schimbarile masive efectuate pe final de meci in cele doua echipe au redus din spectaculozitatea meciului. Singurele emotii pentru "tricolori" pe parcursul acestei reprize au fost loviturile libere de care a beneficiat cel mai bun executant din lume, Sinisa Mihajlovic. El a reusit un gol spectaculos dintr-o astfel de situatie, dar, pina la urma, capul lui Barcauan a facut dreptate, meciul incheindu-se cu un rezultat de prestigiu pentru echipa Romaniei.
Multumit de rezultatul obtinut, selectionerul Ladislau B?l?ni, a precizat ca "mai mult decit rezultatul, important pentru noi este sa facem pasi inainte pe drumul reconstructiei echipei nationale, drum care se dovedeste a fi cel bun, debutantii convocati in urma trialului de acum trei saptamini demonstrindu-si talentul". (Nic. G)

Comentarii