Scirtiie din ce in ce mai tare

duminică, 19 septembrie 1999, 23:00
3 MIN
 Scirtiie din ce in ce mai tare

CSM Iasi: Nitu, Ghiuzan – M. Sandu, Grosu (1), L. Lupan (10), Chitoroaga (3), Pinteala, Ionescu (1), Nedelcu (2), Tomuleac, Abalasei (2), Lungu. Antrenor: Veniamin Lupan.
Silcotub: Veres, Tolnai – Gabor (1), Patru (1), Ignat (3), Maerean, Motogna (3), Popescu (3), Ana Maria Popa (1), Tarcau (7), Criste, Simona Popa (7). Antrenor: Gheorghe Tadici.
Arbitri: A. Pavel, I. State (Buzau).
Orice dezamagire lasa un gust amar, dar suporterii stiu sa ierte si revin la sentimente mai bune cu proxima ocazie, respectiv obtinerea unei victorii. Dar cind seria insucceselor se prelungeste, ca in cazul echipei de handbal feminin CSM Iasi XXI, care a pierdut trei partide consecutive, dintre care doua pe propriul teren, este nevoie de mai multe, implicit de tact din partea antrenorului, perseverenta in rindul handbalistelor si refacerea unui moral subrezit. Asta nu inseamna ca handbalistele trebuiesc menajate si ferite de critici, manusile fiind utile chirurgilor si total ineficiente in sport. Despre meciul de simbata, cu Silcotub Zalau, se pot spune enorm de multe lucruri, parerile specialistilor prezenti in tribuna Polivalentei iesene fiind impartite. Au jucat bine elevele lui Veniamin Lupan? Pentru ca nu putem elimina nota de subiectivism local, raspunsul ar putea fi afirmativ. Argumente: CSM este nou promovata; adversara este vicecampioana nationala; diferenta de scor nu este exagerata si nici in teren Silcotub nu s-a impus cu autoritate.
La o analiza mai atenta, insa, sub lupa fiind doar jocul formatiei iesene, s-a observat ca mecanismul scirtie. Defalcat pe etape, meciul a avut trei faze distincte. Chiar din start, de parca ar fi fost condamnate la moarte, iesencele au pus singure capul sub ghilotina. Timorate de celebritatea adversarelor, iesencele au gresit enorm, chiar si pase simple. Dar calciiul lui Ahile a fost apararea, usor de depasit, deseori chiar pe centru, defensiva fiind dizlocata prin pase repetate si schimbari de locuri pe semicerc. Pentru a fi proaspete in atac, Lenuta Lupan si Mihaela Chitoroaga luau loc pe banca atunci cind Silcotub ataca, in locul lor intrind Mihaela Sandu si, alternativ, Abalasei ori Tomuleac. Schimbarile repetate, multe la numar, frinau regruparea in defensiva, carenta de care a profitat fomatia lui Tadici, beneficiara unei experiente de joc mult superioara adversarei. Poate si din aceeasi cauza contraatacurile iesene nu au functionat la parametri normali, extremele ajungind – curios – printre ultimele in fata portii adverse. Daca mai amintim si faptul ca Nitu a prins o zi mai putin fasta, nu ne mai mira deloc faptul ca iesencele nu au reusit un rezultat surpriza. Pentru ca, luind in calcul valoarea adversarei, o eventuala victorie ieseana ar fi fost surprinzatoare in actuala conjunctura.
Aceste carente au fost si mai pregnante in cea de-a doua perioada a jocului, cuprinsa intre minutele 25 si 29, cind greselile individuale s-au accentuat. Un scurt "istoric" al jocului intre aceste minute ar crea o imagine mai clara a debusolarii din teren. In min.25, cind tabela indica 6-11, a fost eliminata Ignat. Iesencele rateaza atacul, iar Ana Maria Popa este trimisa la rindul ei pe banca penalizatelor pentru 2 minute, oaspetele evoluind in doar 4 jucatoare de cimp. Lupan profita de superioritate, patrunde pe un culuar si scorul devine 7-11 (min.26). Oaspetele rateaza atacul, dar si iesencele. Pentru a reface oarecum echilibrul numeric, arbitrii o elimina cu usurinta pe ieseanca Grosu. Tot in patru, Silcotub inscrie prin Tarcau, la fel cum o fac oaspetele prin Gabor si atunci cind ambele echipe nu mai aveau decit cite o jucatoare pe banca penalizatelor. Ultima perioada a jocului, care s-a confundat cu intreaga repriza secunda, a fost si cea mai productiva pentru CSM Iasi XXI. Lenuta Lupan a reusit sa se desprinda de adversare, inscriind gol dupa gol, Beatrice Abalasei a reusit o "dubla" de pe extrema, iar Lidia Ghiuzan, introdusa la pauza in locul lui Nitu, a parat inspirat citeva mingi grele, printre care si o aruncare de la 7m. Existau premisele unei egalari, mai ales atunci cind iesencele s-au apropiat la doar 2 goluri diferenta, in minutul 49 scorul fiind 18-20. Dar, simtind pericolul, Silcotub a calcat pe accelerator, distantindu-se precum un cal de rasa bine hranit de restul plutonului. Pentru iesence urmeaza o alta partida dificila, in deplasare, la Fibrex Savinesti. Meciul se va desfasura miercuri si ar putea constitui un nou inceput pentru elevele lui Veniamin Lupan. Celelalte rezultate ale etapei: Rulmentul Brasov – Dorobantul Lubrifin Ploiesti 20-18; "U" Ursus Cluj – Otelul Galati 24-18; Hidrotehnica Petromin Constanta – Oltchim Rimnicu Vilcea 22-31; Ciserom Sebes – Fibrex Savinesti 24-26; Universitatea Remin Deva – Rapid Munplast Bucuresti 22-21. (Leonard CANANAU)

Comentarii