Scufundati de submarinul galben

luni, 21 martie 2005, 00:00
3 MIN
 Scufundati de submarinul galben

Villarreal: Reina – Venta, Gonzalo, Pe?a, Arruabarena – Riquelme (’90^1 – Arzu), Senna, Josico, Sorin (’52 – Cazorla) – Jos? Mari (’85 – Font), Lucho Figueroa. Antrenor: Manuel Pellegrini.
Steaua: Hamutovski – Ogararu, Radoi, Ghionea, P. Marin – Dica, Lovin (’71 – Nicolita), D. Munteanu, Bostina – Oprita (’83 – Dinita), Cristea (’71 – Ciocoiu). Antrenor: Walter Zenga.
Arbitru: Wolfgang Stark (Germania).
1-0, min. 6: Jos? Mari, deviaza o minge expediata din corner de Sorin, iar Hamutovski, nesigur, nu-i poate opri drumul spre poarta.
2-0, min. 62: Riquelme, din penalty.
Cartonase galbene: Ghionea, D. Munteanu
Ay, ay, ay – Hamutovski!
Zece mii de romani, „capsunari” si alti meseriasi, au sosit pe „El Madrigal” sa sustina reprezentanta Romaniei, Steaua. Cu o formula mult mai prudenta decit in meciurile anterioare, Steaua lui Zenga a incercat sa tina piept forcingului de inceput al „submarinului galben”, forcing care a cistigat meciul retur cu Dinamo Kiev, dupa acelasi 0-0 din tur. Steaua pare a se apara bine si actioneaza pe contre, dar pe neasteptate pica golul lui Jos? Mari, la o grava neatentie a lui Hamutovski. Steaua nu pare, insa, a acuza socul acestui gol timpuriu si porneste atacuri pe poarta lui Reina, viteza lui Oprita si pofta de joc a lui Cristea producind citeva cornere pentru romani. Lovin, Dica si Cristea incearca sa se descurce prin padurea de picioare din careul spaniol, fara succes. In schimb, o noua neatentie a lui Hamutovski era cit pe ce sa aduca Steaua in pragul dezastrului. In partea a doua a primului act, jocul treneaza in general, echipa romana se afla la cirma, Villarreal asteptind momentul deciziei. In min. 33, sansa apartine recrutilor lui Gigi Becali: Lucho Figueroa il dribleaza pe Radoi, centreaza in fata portii, dar Jos? Mari lufteaza in fata portii goale! O alta mare ocazie a spaniolilor se petrece in min. 38, cind Riquelme a patruns printr-o suita de fente in careu, a centrat precis, dar Lucho a ratat. Astfel s-a finalizat o repriza in care Steaua a inceput nefericit, a dominat apoi, teritorial, multe minute, dar nu a reusit sa-si creeze mari ocazii de gol, combinatiile suferind si din cauza marcajului extrem de strins al spaniolilor, aceasta in timp ce apararea bucurestenilor a avut multe momente de nesiguranta.
Executie cu repetitie
Chiar din al treilea minut al reluarii, Cristea trimite un sut in diagonala, care trece de putin alaturi. Apoi, la o centrare inselatoare a lui Bostina, fundasul Pe?a era cit pe ce sa trimita balonul in proprie poarta, cu capul, din plonjon. A treia ocazie consecutiva a Stelei apartine tot lui Cristea, care a trimis cu capul peste poarta in min. 55. Situatia Stelei se complica ingrozitor in min. 61, cind Petre Marin l-a faultat in careu pe Cazorla. Arbitrul a dictat penalty si Riquelme a inscris de doua ori (!) intrucit prima data un jucator de la Villarreal a patruns in careu. In min. 69, la o centrare a lui Riquelme, mingea loveste pamintul in careu, dar Jos? Mari nu reuseste sa prinda un balon la care Hamutovski nu prea avea replica. Si, dupa aceasta, a urmat un joc exasperant de pase al spaniolilor, inainte-inapoi-lateral, pase enervante dar extrem de precise care a anesteziat echipa noastra, incapabila de a reactiona, in ciuda schimbarilor (disperate si precipitate) ale lui Zenga. Resemnata, Steaua nu mai are ce face si Villarreal se califica in sferturile de finala ale Cupei UEFA. (Nic. G)
A fost de-ajuns
De ce nu a reusit Steaua calificarea, dincolo de erorile tactice ale lui Zenga in aceasta ultima partida europeana? Pentru ca, in conditiile actuale, calificarea unei echipe in sferturi este o performanta care nu sta, inca, la indemina fotbalului romanesc ce doar de citiva ani, incearca din blaturi a se naste. S-a oprit, momentan, un drum ascendent, inceput acum doi ani, tot de o echipa antrenata de Walter Zenga: FC National. S-a plusat, cu un an in urma, cu eliminarea lui Southampton de catre Steaua lui Piturca si cu o eliminare si mai si, a lui Sahtior Donetk de catre Dinamo, una dintre cele mai spectaculoase calificari romanesti din intreaga istorie a participarii romanesti in Cupele Europene. Probabil ca un zeu al fotbalului, care a ajutat Steaua sa elimine campioana en-titre a Spaniei, a hotarit ca romanii trebuie sa-si vada de propriul campionat, bulversat de aminari perpetue. Zeul fotbalului a spus: de ajuns! Dar drumul ascendent poate continua si, cine stie, poate la anul, vom atinge, cu Steaua sau alta echipa, virfurile semete ale golgotei Cupelor Europene. (GIN)

Comentarii