Se cunosc favoritele

sâmbătă, 06 decembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Se cunosc favoritele

Organizat la Iasi pentru a treia oara consecutiv, Trofeul Carpati si-a deschis ieri portile si aproape 1500 de spectatori si-au facut timp sa asiste la partidele de debut, intilniri in urma carora au reusit sa-si faca o prima imagine in privinta nivelului valoric al competitiei. Deschiderea i-a revenit nationalei Ucrainei, o formatie croita pe scheletul vicecampioanei Portovik Yuzny, care a zdrobit o Bulgarie incapabila sa dea o replica cit de cit consistenta. Inferiori din toate punctele de vedere, bulgarii au fost invinsi cu scorul de 23-42 (9-22) si detin sanse mari pentru ocuparea ultimului loc in grupa B din care fac parte. Partida vedeta a insemnat debutul selectionatei Romania A, o echipa pe care noul colectiv tehnic (Ivanescu-Risnita-Munteanu) o doreste a fi un nucleu pentru adevarata nationala care va incerca calificarea la Campionatul Mondial din 2005. Cu Stanescu in poarta, Timofte si Toma extreme, Petrea si Tucanu interi, Fortuneanu centru si Piriianu pivot, romanii au inceput debordant partida cu Macedonia si n-au avut dificultati in a-si impune punctul de vedere. Atacuri sustinute fara greseala, aparare mobila coordonata de veteranul Bibirig si o concentrare maxima, acestea au fost elementele care au permis desprinderea si inregistrarea la pauza a unei diferente consistente pe tabela. Si chiar daca scorul final se prefigura dezastros pentru o nationala a carei federatie si-a serbat ieri zece ani de la infiintare, evolutia romanilor din partea secunda a contrazis previziunile. Ratarile monumentale, momentele de visare si erorile consecutive (cazul lui Fortuneanu) au facut mult mai echilibrata partea a doua, una in care nota discordanta cu echipa au reusit sa faca, prin evolutiile lor, portarul Strat, extrema Georgescu si interul Bibirig. Invingatoare cu 35-19 (22-7), Romania A a reusit sa ia o optiune importanta in ceea ce priveste prezenta in finala competitiei, programata duminica. Marcatori: Voica 7 (5 din 7m), Piriianu 4, Tucanu 4, Toma 4, Bibirig 3, Fortuneanu 3, Georgescu 3, Cosma 2 (ambele din 7m), Timofte 1 si Tase 1.
Programul viitor: simbata – Romania B – Ucraina (grupa B – ora 10.00), Romania A – Belarus (grupa A – ora 12.00), Romania B – Bulgaria (grupa B, ora 16.00), Macedonia – Belarus (grupa A, ora 18.00), duminica – locul 3A – locul 3B (ora 9.00), locul 2A – locul 2B (ora 10.45) si locul 1A – locul 1B (ora 12.30). (Lucian MINUT)
Prima victorie a lui Badulescu
Disputata in paralel cu Trofeul Carpati, Cupa Politehnica a debutat ieri de dimineata la sala Liceului cu Program Sportiv, unde echipa gazda a intilnit formatia ucraineana Portovik Yuzny. Vaduvita de multi dintre jucatorii de baza (care formeaza nationala Ucrainei), echipa oaspete a reusit sa dea o replica foarte consistenta insa nu a putut impiedica victoria studentilor cu scorul de 22-21 (12-8). Desi au condus la pauza, elevii antrenorilor Badulescu si Schender au evoluat oscilant in partea secunda, cind si-au pierdut bruma de avantaj, au recistigat-o apoi si au tremurat pina in final pentru victorie. Fara Onuta (care nu s-a prezentat la antrenamente in ultima perioada) si fara Chirila (accidentat), dar cu Dediu si Dimofte „imprumutati” din nou de selectionata Romania B, Politehnica a impresionat mai mult prin daruirea in defensiva, atacul fiind adesea presarat cu ratari din pozitii favorabile. Pentru gazde au marcat: Dimofte (5), Damian (3), Elisei (3), Dediu (2), Ciocoiu (2), Crainiceanu (2), Roua (2), Adam (1), Boicu (1) si Velicu (1).
Aseara, in cel de-al doilea meci al turneului, Politehnica a intilnit Fibrex Savinesti, in fata careia a cedat cu scorul de 27-34. Chiar daca din echipa campioana au lipsit cei noua jucatori selectionati la loturile nationale, succesul a venit pe mina celorlalti jucatori nu nume din formatia nemteana respectiv Iulian Alexandru, Petru Pop si Narcis Citu.
Astazi, la sala LPS, sint programate intilnirile Politehnica – Portovik (ora 8.30) si Portovik – Fibrex (15.00). (Lucian M.)

Comentarii