Se intrevede un egal linistitor?

duminică, 21 iunie 1998, 23:00
5 MIN
 Se intrevede un egal linistitor?

Am ajuns la Toulouse pe la ora prinzului, pe o caldura imposibila, disipata parca prin toate fibrele de bataile uscate ale mistralului mediteraneean. Orasul are un farmec deosebit, generat de amestecul straniu de civilizatie franceza, temperament hispanic si austeritate maghrebiana. Cu toata aceasta simbioza ciudata de elemente (se vorbeste, prin popor, o franceza imposibila, cu rezonante portugheze sau chiar rusesti), capitala departamentului Midi-Pyrenees avea un aer linistit. Poate si faptul ca aceasta zona este fieful rugbiului francez (la Tarbes, Narbonne, Sete, Beziers, Agen si Carcassonne sint echipe redutabile, mai tari decit Stade Toulousain) si fotbalul este pe planul doi a contat enorm, dar am constatat, in putinele momente de cunostinta cu orasul, absenta totala a ceea ce francezii numesc "obsesia huliganilor". Orasul este plin de englezi, prin receptiile hotelurilor se vorbeste mai mult limba lui Shearer decit idiomurile localnice franco-provensale, dar sint englezi civilizati, manierati, asa cum le sta lor cel mai bine. Am intilnit englezi chiar in trenul cu care au venit, au urcat din Montpellier si nu erau chiar din "high-life". Din contra, unii aveau aspecte dubioase, grasi a la "Gazza", bine parfumati si extrem de galagiosi. Erau, totusi, politicosi, afabili, si-au baut cafeaua la barul trenului, s-au asezat pe linga usi si n-au deranjat pe nimeni. Am vorbit cu ei, nu mi-a fost deloc teama sa le spun ca sint din Romania, nici o reactie negativa din partea lor. Din contra, spuneau ca este normal ca Anglia si Romania sa se califice din grupa si un egal le-ar asigura in mare parte acest deziderat. Sa fie oare de vina "embargoul" pe alcool despre care a curs atita cerneala prin presa pariziana? Dar, in toate barurile din Toulouse, sticlele de whisky stau cuminti in rafturi, nimeni n-are chef de tarii pe canicula asta infernala. Sa fi fost, la Marsilia, doar o confruntare de temperamente cu tunisienii, care, ca toti maghrebienii, nu stiu sa-si stapineasca instinctele primare? In orice caz, sint dispus sa dau credit autorului unui excelent articol din L’Equipe, care se lupta din greu cu ideile prefabricate. In fond, zice editorialistul, in Franta sint acum puzderie de englezi, dar adevaratii huligani, cei "puri si duri", nu sint decit maximum doua sute, care ies in fata si dauneaza Angliei la capitolul "looking". N-ar fi exclus ca "raii" sa apara astazi, chiar in ziua meciului. Oricum, tovarasii mei de calatorie, toti suporteri ai lui Aston Villa, nu fac parte din aceasta categorie. Desi intilnesti englezi la tot pasul, unde vrei si unde nu vrei, pina acum nu s-au inregistrat nici un fel de acte de violenta. Politia din Toulouse a inceput operatiunea "suflarii in iaurt", mobilizarea fiind fara precedent.
Anuntat inca de vineri, trecut simbata dimineata in categoria celor cu portile inchise, antrenamentul de simbata seara al nationalei Romaniei s-a desfasurat, totusi, cu participarea ziaristilor si a publicului. Se pare ca Iordanescu si maestrii federali s-au gindit ca nu e bine sa puna prea mult la incercare rabdarea organizatorilor cu mofturile lor de doua centime. Si, cum in tribuna se aflau o groaza de jurnalisti de peste Mineca, ce au aratat tricolorii? Obisnuita incalzire, cu sporturile auxiliare atletism, gimnastica si "na-ti-o, da-mi-o", apoi o repriza de joc colectiv-constructiv-ofensiv, pentru cizelarea tacticii de creatie si, in final, miuta la o poarta si doua jaloane, in care nu s-a inscris nici un gol. Au participat la aceasta ultima faza toti jucatorii, cu exceptia lui Stingaciu (care a facut intindere la un plonjon pentru fotografi, in timpul unui antrenament desfasurat la Albi, dar este pe cale de a se restabili) si a colegului sau de suferinta pe tusa, Florin Prunea. Cei doi stateau la poarta opusa si-si trageau suturi unul altuia. In schimb, era prezent, ca o completare in efective, secundul Gabi Balint, al carui joc de cap a amintit, totusi, ca ne antrenam sa-i batem pe englezi. M-as fi asteptat si la o faza de ajustare a jocului defensiv, in care atacantii si mijlocasii sa toarne centrari inalte cu nemiluita spre careul in care Dulca, Ciobotariu si Filipescu sa faca exercitii de sarit la cap, in asteptarea lui Shearer si a lui Sheringham. N-a fost sa fie, fiindca erau in tribune inamicii.
Deoarece toate incercarile ziaristilor de a patrunde in teren (unde erau admisi doar cameramanii TV) erau stopate energic de doua micute frantuzoaice care pazeau… pirleazul, de plictiseala, jurnalistii din tribuna au dat-o pe pronosticuri. Este aproape straniu ca mai toti, romani si englezi, mergeau pe varianta egalului. Poate palmaresul sa fie de vina (sase egaluri din noua meciuri directe), sau poate o vizibila convergenta, cel putin de dorinte.
A urmat conferinta de presa a generalului, cu celebrele sale locuri comune, pe care nu e cazul sa le repetam. A spus, printre altele, ca nu estimeaza schimbari in echipa din meciul cu Columbia, dar nici nu le exclude, daca starea de sanatate a unora dintre titulari va crea probleme si ca ambele echipe vor lupta pentru victorie. Si, crema de pe tort, trecerea jucatorilor de la vestiare, cu obisnuitele microinterviuri in germana, spaniola si engleza date reprezentantilor cititorilor care merita mai mult decit romanii (dupa mintea lor) sa stie cam care e pulsul lor. In fine, de la Ion Bivolaru, am aflat ca jucatorii nostri vor pleca la Paris, imediat dupa meci, si-au gasit un hotel de patru stele prin imprejurimile orasului lumina (Ermitage-des-Loges) si se trateaza eventuala cazare pentru optimi, pe ambele variante: Bordeaux si St. Etienne. Desi generalul a anuntat ca nu estimeaza schimbari in formatia din meciul cu Columbia, el a lasat o rezerva in acest sens (chestiunea este tratata in materialul de baza). Se pare, dupa "L’Equipe", ca el vizeaza reintroducerea lui Selymes (complet restabilit) pe flancul sting al apararii, urmind ca Dorinel Munteanu sa fie impins in fata. In acest context, se va renunta la Gilca, jucator ce inca se mai resimte dupa recentul accident.
Despre echipa de baza a Angliei: aceeasi din meciul cu Tunisia, sub rezerva inlocuirii lui Southgate cu Gary Neville.
La un moment dat, in tribuna isi face aparitia Ladislau Boloni, recordmanul selectiilor in nationala noastra si actualul antrenor al noii promovate AS Nancy-Lorraine, din divizia franceza. Dupa ce a refuzat politicos un tinar ziarist bucurestean, care l-a reperat primul, am aplicat tactica colectiva-constructiv-ofensiva si ne-am strins ciotca in jurul lui. Iata ce a spus fostul mare jucator: "Acest meci poate decide ocupanta primului loc in grupa noastra. Anglia este un adversar extrem de dificil, ea si-a schimbat stilul de joc de la venirea lui Hoddle, a adoptat sistemul cu trei fundasi si joaca mai direct pe poarta, pastrind, totusi, ceva si din caracteristicile traditionale si anume contactele fizice extrem de puternice, dar, echipa noastra este suficient de matura si puternica pentru a contracara stilul de joc al englezilor. Un meci egal ar favoriza ambele echipe, nu m-ar mira daca scorul final va fi de 0-0, sau 5-5. " Intrebat despre favorita sa la titlul suprem, Loti a raspuns ca cea mai buna echipa se arata, pina acum, Brazilia. "Sigur ca cel mai mult mi-ar placea sa cistige Romania, dar, dupa ea, inima mea bate pentru Franta." (GIN)

Comentarii