Sintem nasii oltenilor

marți, 15 septembrie 2009, 22:12
4 MIN
 Sintem nasii oltenilor

De cind a fost trimisa la matineu de Politehnica Iasi (victoria unei trupei iesene pregatita de Ionut Popa a fost considerata decisiva in caderea Universitatii din Divizia A in 2005), Craiova, care si-a trecut atunci in cont prima retrogradare din elita, are un mare dor de revansa atunci cind urca in Copou. Cu toate acestea, cu exceptia unei remize, obtinute in sezonul 2006-2007, intr-un an in care si Poli terminase la egalitate in Banie, oltenii au plecat mereu cu capul plecat din Iasi, in 2009 fiind in aceasta ipostaza chiar de doua ori. Daca in returul trecut sansa a ocrotit din plin o formatie moldava care, desi a jucat trei sferturi de meci cu un om in plus, a fost surclasata la mai toate capitolele, inclusiv la ocazii de gol, ceea ce s-a intimplat luni, la ultimul episod al duelului Iasi – Craiova, poate sa fie etichetat drept un meci in care oaspetii au scapat ieftin. Cu un raport al fazelor de poarta de 13-7, cu mentiunea ca raportul barelor a fost 2-1 iar gradul de claritate a oportunitatilor de gol a fost net in favoarea gazdelor, Poli se poate considera dezavantajata de faptul ca a trebuit sa astepte 70 de minute pina sa inscrie golul decisiv si sa tremure in citeva momente. Paradoxal, gazdele nu au reusit sa se impuna intr-un prim act pe care l-au dominat categoric si in care au cistigat cu 9-1 la capitolul "ratari" si s-au impus intr-un act secund echilibrat, in care oaspetii au fost mai prezenti in fata portii.

Asa cum aminteam si in cronica partidei, dincolo de rezultat, este imbucurator ca jocul Politehnicii a inceput sa prinda cheag. Profitind, ce-i drept, si de faptul ca a avut in fata o trupa care a capatat limpezime abia dupa introducerea lui Trica, fapt petrecut la pauza, Iasul a diminuat numarul nesincronizarilor defensive, a tesut mai clar la mijloc si si-a creat multe ocazii de gol (remarcabila a fost tratarea fazelor fixe, infiltrarile lui Costache ori Milea creind panica mare in careul lui Merlier), concretizarea acestora fiind singurul capitol care a suferit. In plus, trupa lui Grigoras a avut atitudine, devotamentul jucatorilor, disponibilitatea acestora de a rezolva ambele faze ale jocului (un singur exemplu, Miclea, care a putut fi vazut des intr-o pozitie retrasa, extrema ieseana coborind mai de fiecare data cind Rose urca) clatind privirile celor circa 8 000 de oameni care au fost prezenti luni seara pe "Emil Alexandrescu". Harnicia de care a dat dovada Poli, care a inscris in fiecare meci din actualul sezon!, a fost astfel decisiva in anihilarea decalajului valoric existent fata de o trupa care avea in componenta foarte multi jucatori care au imbracat tricoul tricolor, majoritatea dintre ei parind insa ca nu sint pusi in valoare de o banca tehnica pe care sta un antrenor, Mogosanu, pentru care Universitatea pare o palarie prea mare. Acest lucru nu diminueaza insa meritele omologului sau, Petre Grigoras, caruia i-au iesit toate deciziile legate de elevii sai, atit in ceea ce priveste formula de start (Costache si-a facut datoria pe flancul sting desi Pecnik parea, la antrenamente, favorit la titularizare, Ilie, care i-a luat locul lui Straton, a fost vigilent, Negru, desi are alt profil, a intrat cu brio in locul lui Bratu) cit si la schimbari, primul intrat, Balde, parafind victoria, la patru minute dupa ce i-a luat locul lui Bujor.

A insista ori a savura prea mult succesul de luni ar reprezenta o eroare imensa pentru Poli, care poate sa ramina pe val doar daca exploateaza la maximum culoarul pe care-l are, urmatoarele trei partide, deplasarea de vineri, de la Mioveni, partida de Cupa cu Pandurii si jocul de campionat cu Ceahlaul, toate cu un "look" accesibil, fiind extrem de importante pentru viitorul actualei Politehnica.

Poli-catalog

Branet (6) – a avut de parat un singur sut, si acela slab, toate celelate incercari ale oltenilor, cu exceptia barei lui M. Costea, nefiind cadrate.

Buta (6) – nu a avut probleme importante.

Ilie (6) – rapid, hotarit.

Munteanu (6) – sigur, in general.

Costache (6) – a fost la un pas de gol in trei rinduri, in primul act, cind a semnat si o bara, a mai pierdut din ritm in actul doi.

Ignatov (6,5) – a legat bine jocul la mijloc.

Milea (6,5) – travaliu imens.

Negru (6) – constant.

Miclea (7) – multe ruperi de ritm care au pus pe picior gresit defensiva oaspetilor.

Bujor (6) – fara a fi foarte prezent in joc, a semnat doua incercari periculoase in primul act.

Cr. Constantin (7) – a irosit citeva ocazii mari insa l-a pus constant sub presiune pe Barboianu, fundasul oltean gafind la faza golului.

Balde (7) – are meritul de a fi speculat momentul favorabil care a dus la inscrierea unicului gol al partidei.

Bersnjak (6) – a intrat bine in joc.

Straton a intrat in minutul 88.

Comentarii