Start in batalia pentru Extremul Orient

vineri, 01 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Start in batalia pentru Extremul Orient

Miine este ziua cea mare, care deschide o noua epoca in istoria agitata a nationalei romane de fotbal. Cu un nou antrenor la cirma, Ladislau Bölöni, fara Hagi si Gica Popescu, care au spus adio echipei nationale, tricolorii romani sustin, de la ora 20,30, pe stadionul Steaua, prima partida din maratonul preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal, contra reprezentativei Lituaniei, intr-un meci transmis pe TVR 1. In aceeasi seara, cu o ora mai tirziu, va avea loc cealalta partida din grupa, Ungaria – Italia, partida care o vom putea urmari pe canalul Pro TV.
De-a lungul anilor, ne-am intilnit cu lituanienii de patru ori. Primele doua meciuri, amicale, s-au disputat la Kaunas, in 1931 si 1937, ambele fiind cistigate de tricolorii vremii, cu 2-0 si 4-2. Dupa eliberarea Lituaniei de sub ocupatia sovietica, cele doua echipe au fost adversare in preliminariile "Coupe du Monde" 1998. La Bucuresti, am cistigat cu 3-0, prin golurile lui Moldovan, Gilca si Petrescu, tot "Moldo-gol"fiind "vinovat" si de victoria din partida retur disputata la Vilnius.
Deci, patru partide, toate cistigate de tricolori, ceea ce nu inseamna ca jocul din aceasta seara va fi usor. In primul rind, fotbalistii din Lituania au fost de citeva ori aproape de pozitia secunda a barajului prin calificari si exact asta urmaresc si acum. In afara de postura de favorita neta a Italiei, pozitia prezumtiva secunda a Romaniei este contestata de Lituania, Ungaria si Georgia, echipe care doresc mult sa speculeze o eventuala criza a "tricolorilor" datorata retragerii celor doi corifei. Daca necazurile s-ar opri la problema cumnatilor inca ar fi bine. Dar Dan Petrescu este la o distanta astronomica de forma care l-a consacrat, Adrian Ilie va fi multa vreme indisponibil, iar centrul apararii este iarasi eterna recunoscuta, Bölöni urmind a alege intre o solutie consacrata, dar uzata (Belodedici) si una nemaiuzitata la nationala (Cristi Chivu, pe post de libero). In aceste conditii parca ar fi mai usor pentru atacantii lituanieni sa patrunda spre poarta lui Stelea. Ladislau Bölöni a spus ca, in urma refuzului lui Gheorghe Popescu de a reveni la echipa nationala, acest capitol este inchis. "Axa centrala trebuie sa dovedeasca ca se poate juca si fara Popescu. Nu am ceea ce imi doresc, dar sint mult mai linistit in legatura cu aceasta zona", a adaugat selectionerul roman.
Meciul cu Lituania este, insa, si o problema de moral. Dupa un neconvigator 1-1 cu Polonia, selectionerul vrea macar ca debutul oficial sa-i fie acoperit cu succes si, oricit ar fi de nedorit, un eventual (semi)esec simbata, ar insemna un balast psihic inaintea confruntarii cu italienii din octombrie. De aceea si din multe alte motive, un start puternic, incununat de o victorie confortabila e tot ceea ce ne trebuie, pentru moment, in lupta pentru calificare.
Dintre jucatorii pe care ii are la dispozitie, Ladislau Bölöni are tot timpul, pina miine seara, sa aleaga formula optima de echipa, la fel si selectionerul lituanian Stasys Stakus. O varianta probabila a distributiei spectacolului de pe "Steaua" ar fi:
Romania: Stelea – Ciobotariu, Filipescu, Chivu – Contra, Gilca, D. Munteanu, C. Munteanu – Mutu, Moldovan, Ganea. (Rezerve: Lobons, Kirita, Belodedici, Petrescu, Rosi, Maldarasanu, Petre, Tames, Vladoiu).
Lituania: Padimanskas – Gleveokas, Zvirgdauskas, Radzius, Zuatutas – Mikalajunas, Semgeras, Maciulevicius, Buitksus – Fomenko, Trakys.
Partida va fi condusa de o brigada suedeza, condusa de Morgan Norman. (Nic. G)

Comentarii