Szabo contra Szekely

vineri, 03 august 2001, 23:00
2 MIN
 Szabo contra Szekely

Campionatele Mondiale de atletism de la Edmonton au inceput aseara cu festivitatea de deschidere si proba masculina de maraton, dar primii sportivi romani intra in piine de-abia in cursul zilei de astazi. Aruncatorul de greutate Gheorghe Guset si sulitasele Felicia Moldovan si Ana-Mirela Termure vor participa, astazi, in prima reuniune, in calificari, ultimele intr-o proba in care principalele favorite sint recordmana mondiala Osleydis Menendez (Cuba), campioana lumii, Mirela Tzelili (Grecia) si rusoaica Tatiana Sikolenko. Daca se califica, Guset va sustine in aceeasi zi si finala care pare a fi o afacere americana, John Godina si Adam Nelson aratindu-se deosebit de puternici. Sud-africanul Janus Robberts, spaniolul Manuel Martinez, ucraineanul Iuri Belonog si campionul olimpic, Asi Harju (Finlanda) pot incurca socotelile yankeilor. Tot in calificari vor concura si tinerii nostri saritori de triplusalt, Ionut Punga si Marian Oprea, intr-o proba dominata de celebrul Jonathan Edwards.
In cea de-a doua reuniune, Silviu Casandra va lua startul in dificila cursa de 20 km mars, el participind pentru prima oara la o competitie de amploare, fiind, in sfirsit, preferat senatorului de drept, Costica Balan. La cursa va fi prezent si campionul mondial, Ilia Markov (Rusia), dar si fostul campion olimpic Jefferson Perez (Ecuador), care, impreuna cu mexicanii, chinezii si cei din fosta URSS, vor face legea, probabil, pe traseu.
Pentru noi emotiile vor creste odata cu disputarea seriilor in proba feminina de 1500 m, unde sintem reprezentati de trei atlete. Elena Iagar va concura in prima serie, alaturi de campioana olimpica Nouria Benida (Algeria), portugheza Carla Sacramento, americana Suzy Hamilton si rusoaica Iulia Kosenkova. Seria B va fi infernala pentru Gabriela Szabo, alaturi de vicecampioana mondiala Regina Jacobs (SUA), Natalia Gorelova (Rusia), Daniela Iordanova (Bulgaria) si Lidia Chojecka (Polonia). In schimb, marea favorita a cursei, Violeta Szekely, va avea o concurenta mai slaba in seria C, singura atleta mai puternica fiind reprezentanta Rusiei, Olga Neliubova. Semifinalele vor avea loc duminica noaptea, cind mai sint programate finalele la greutate feminin (la care ar putea participa si romanca Elena Hila, daca va trece de calificarile de dimineata), ciocan masculin si eterna regina a atletismului, finala masculina de 100 m. Tot duminica, va face cunostinta cu emotiile seriilor Ionela Tirlea, speranta noastra la 400 m garduri.
Va amintim ca intrecerile de la Edmonton vor fi transmise zilnic (mai exact, nocturn!) la TVR 1, dupa miezul noptii, pentru cei neobisnuiti cu aceste ore, urmind a fi prezentate, in cursul zilei ample rezumate. (GIN)

Comentarii