Trei sperante olimpice ale Iasului

vineri, 30 decembrie 2011, 13:40
3 MIN
 Trei sperante olimpice ale Iasului

Alin Moldoveanu (tir). Primul sportiv iesean calificat cert la Jocurile de la Londra, nu este un debutant pe arena olimpica. La Jocurile Olimpice de la Beijing (2008), Alin a fost la o jumatate de punct de medalia de bronz la pusca cu aer comprimat. Concursul din acest an, de la Fort Benning (SUA) a fost acela care i-a asigurat lui Alin calificarea olimpica, el obtinind locul-cota desi s-a clasat al cincilea. In palmaresul lui Moldoveanu, sportiv originar din Focsani, dar adoptat de CS Omega Tehnoton Iasi si Dinamo Bucuresti, se mai afla o medalie de argint la CM 2006 si un bronz la CE 2005, ambele in proba sa favorita, pusca cu aer comprimat. In prezent, el este pregatit de fostul campion olimpic, Sorin Babii, care a reprezentat acum sapte ani Iasul in probele de pistol.

Alti doi sportivi, de data aceasta pistolari, incearca in sezonul de primavara sa prinda norma olimpica. Este vorba de Alexandru Sauca si Vlad Sacaleanu. Va fi greu, dar pe deplin posibil, fiindca tirul este un sport in care concurenta este infernala, iar ierarhiile se stabilesc, de foarte multe ori, la diferente foarte mici.

Irina Dorneanu (canotaj). La doar 21 de ani, Irina este calificata la Olimpiada datorita medaliei de aur europene si a locului IV mondial obtinute in acest an in proba de 8^1. De fapt, echipajul Romaniei este calificat, iar in componenta acestuia pot aparea schimbari pina la ora olimpica, care speram sa nu o afecteze pe sportiva produsa 100% de CSM-LPS  Iasi, sub bagheta antrenorului Ioan Lazariuc. Acum doi ani, Irina a fost pe podium la Europene in proba de 4 visle, iar in acest an, impreuna cu colega sa, Mihaela Petrila, a cucerit titlul national la 2 fara cirmaci, invingind campioanele europene, Nicoleta Albu si Camelia Lupascu.  De altfel si Mihaela poate prinde un loc in lotul olimpic, in proba de 4 visle, la care Romania nu este calificata.  Ocazii mai exista.

Vladut Simionescu (judo). Uriasul de la CS Politehnica, pregatit de antrenorul Petrica Anitoaie, a avut un inceput de an mai timid, dar a recuperat pe parcurs. Medalia de argint la europenele de tineret si bronzul de la puternicul Grand Prix din Coreea de Sud l-au propulsat pe o pozitie comoda, in jurul locului 20, in ranking-ul Federatiei Internationale. Daca ne gindim ca doi dintre titularii de baza ai nationalei masculine de judo au probleme cu legea, iar Dan Fisie nu a confirmat prea mult in acest an, realizam ca Vladut Simionescu este cam singura speranta romaneasca la capitolul masculin in acest sport in care, pe la noi, fetele reprezinta baza.

Nota: ordinea in care au fost mentionati acesti trei sportivi nu reprezinta un top, este pur si simplu, cronologica.

Cine prinde ultimul tren?

Sa mai remarcam, ca un eveniment deosebit, ca Angela Morosanu, cel mai bun produs al atletismului european, a fost relegitimata la CS Politehnica. Dupa un an nefast, tribut accidentarilor, Angela va incerca sa obtina, la primavara, baremul de participare olimpica la 400 m garduri. Daca va reveni la forma din 2009-2010, nu-i va fi deloc greu. Fireste ca, in ultimul sezon concurenta pe plan mondial a crescut, dar deocamdata ne multumim s-o vedem acolo pe Angela. Iar daca stafeta de 4X400 m a Romaniei va obtine dreptul de calificare, Angela va fi cu certitudine titulara. Alte sanse olimpice pot suride sabrerului Tiberiu Dolniceanu (CSM) si boxerului Dragos Marin (CSM Gladiator), in cazul ultimului tragerile la sorti la turneele preolimpice avind un rol, practic, decisiv. Marin si-a facut debutul in acest an la marile competitii, el fiind depasit la Europenele de la Ankara de un turc programat sa cistige titlul (Fatih Keles), iar la Mondiale de un englez de care vom mai auzi in viitor, Martin Ward.

Comentarii