Ultima strigare

marți, 06 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 Ultima strigare

Desi ne-am pus mari sperante in turneele de calificare de la Plovdiv si Varsovia, Olimpiada de la Atena se arata destul de departe pentru pugilistii romani. Ce-i drept, doi pugilisti in care ne puneam mari sperante, Bogdan Dobrescu si Dorel Simion, au lipsit de la aceste turnee, din motive de accidentari, iar comportarea lui Valdemar Cucereanu siAdrian Alexandru a fost foarte buna, numai ca, nu numai fruntasii boxului romanesc au avut de suferit dupa Europenele din Croatia, ci si alti pugilisti cu renume din Europa, astfel ca turneele amintite au facut si alte victime, cum ar fi, de pilda, semigreul francez Jon Dovi si musca din Bulgaria, Aleksandar Vladimirov, ultimul putind fi un obstacol serios pentru Bogdan Dobrescu in turneul ultimei sanse.
La Varsovia, ne-am prezentat cu trei boxeri, dintre care s-a calificat doar Marian Simion. Forta „uraganului” a fost resmitita si de cehul Tomas Adamek si de ungurul Karoly Balczay (fost vicecampion european, cu o victorie la Lucian Bute) si de estonianul Aleksandr Rubljuk, toti invinsi inainte de limita. Cu calificarea in buzunar, Marian ar fi trebuit sa dispute finala turneului la categoria mijlocie cu fostul campion european Oleg Maskin, dar ucraineanul nu s-a prezentat. La categoria pana, Viorel Simion a trecut (30-17) de ucraineanul Evgheni Kovaliuk, dar a fost facut „varza” de noul reprezentant al Rusiei, Aleksei Tiscenko, invingator prin RSC in rundul II. La Europenele de la Pula, Viorel invinsese un rus, dar conducatorii Federatiei de la Moscova, au avut mintea rusului de pe urma si au trimis un boxer care a cistigat, fara probleme, turneul. Cel de-al treilea boxer roman care a concurat in capitala Poloniei, „usorul” Ionut Gheorghe l-a invins pe germanul Harun Sipahi, dar s-a inclinat la limita (25-29) in fata experimentatului bulgar Boris Gheorghiev.
La Plovdiv, insa, marea speranta Valdemar Cucereanu a capotat cind era mai sigur de calificare. „Cocosul” roman l-a invins pe suedezul Bashir Hassan, apoi l-a martelat, pentru a doua oara (la fel ca si in Croatia) pe campionul european din 2002, Havaji Hatigov (Belarus), dar a boxat slab in semifinala cu ungurul Zsolt Bedak, fiind invins cu o decizie de 60-36! Semiusorul Adrian Alexandru, dupa „incalzirea” cu grecul Mario Kaperonis (34-10), a trecut fara probleme si de rusul Dmitri Pavliucenkov (31-22), dar, in semifinale a cedat, neasteptat, in fata englezului Amir Khan (27-46). Sa mentionam ca la aceeasi categorie, reprezentantul Ciprului, ieseanul Ovidiu Bobirnat, dupa ce a trecut de olandezul H?sn? Kocabas a cedat in sferturi in fata azerului Rovsan Huseinov, pierzind si a doua sansa de calificare. La semimijlocie, in lipsa lui Dorel Simion a concurat Dragos Serban, care n-a reusit sa-l invinga in primul tur pe sirbul Predrag Radosevic, aceeasi soarta impartasind-o si semigreul Stefan Balint, eliminat de turcul Yildirim Tarhan.
Asadar, deocamdata, raminem la Olimpiada doar cu un singur boxer, lucru care nu s-a intimplat niciodata in perioada post-belica. Sa speram ca la ultimele turnee de calificare (G?teborg, 19-26 aprilie, si Baku – 26 aprilie si 3 mai), vom reusi, in extremis, mai multe calificari, Bogdan Dobrescu, Viorel Simion, Adrian Alexandru si Dorel Simion fiind cei mai indreptatiti. (Nic. G)

Comentarii