Ultimatum sau treaba serioasa?

vineri, 19 iunie 2009, 20:51
3 MIN
 Ultimatum sau treaba serioasa?

Anuntul FOTA de creare a unei competitii paralele Formulei 1 in urma dezacordurilor cu FIA va produce, daca nu se va ajunge la un acord in ceasul al 12-lea, prima scindare a celei mai populare competitii automobilistice din lume, un sport cu o vechime de aproape 60 de ani. Totusi, anuntul FOTA pare mai mai mult un ultimatum decit o trecere imediata la actiune, speculindu-se faptul ca Ferrari, McLaren, Renault&Co vor sa transmita un mesaj de forta pentru ca FIA sa accepte conditiile lor. Astfel, o intelegere intre cele doua parti este inca posibila si depinde acum de cit este dispusa FIA sa renunte la pozitia ei prea putin flexibila. Dar daca masura FOTA va fi pusa in aplicare, aceasta va afecta pe toata lumea. Insa FIA, detinatoarea drepurilor sportive, si FOM, societatea lui Bernie Ecclestone, care exploateaza drepturile economice ale F1, vor fi cele mai pagubite. Ce va ramine din Formula 1 sub patronajul FIA va fi o competitie depopulata de pilotii reprezentativi, care isi vor urma cu siguranta echipele. Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Jenson Button sau Sebastian Vettel nu vor accepta niciodata sa concureze intr-un fel de GP2 imbunatatit, lipsit de aportul tehnologic al marilor producatori auto. Interesul pentru F1 va scadea dramatic si totodata veniturile incasate din acesta competitie se vor reduce cel putin la jumatate, apreciaza expertii financiari, care sustin ca pierderile vor fi de circa 1,5 miliarde de euro.

Probabil, vor aparea  si probleme de ordin juridic, organizatorii Marilor Premii incheind contacte pentru a gazdui o competitie la care participa Ferrari, BMW, McLaren si Toyota, nu pentru una cu Manor, Campos si Superfund. Pe de alta parte, nici celor opt "rebeli" nu le va fi usor sa-si puna pe picioare propria competitie. Dimensiunea logisticii echipelor este uriasa si acesteia i se vor adauga eforturile pentru organizarea unui campionat de mare calibru. Este nevoie de timp, de avocati si organizatori iscusiti pentru incheierea unor noi intelegeri cu viitoarele gazde ale curselor. Ce se va intimpla cu Marile Premii desfasurate pe circuitele urbane? Vor fi dispuse autoritatile locale sa bulverseze de doua ori pe an un oras precum Monte Carlo, actuala destinatie de lux a Marelui Circ, o data pentru Formula 1, pentru care exista deja un contract de organizare, si a doua oara pentru Formula FOTA, competitia ce va reuni "crema" pilotilor? De asemenea, opt echipe pe grila de start a unui Mare Premiu ar putea fi prea putine. Ar mai fi nevoie de inca doua, pentru a se ajunge macar la nivelul de acum. Dar cine se va incumeta sa concureze alaturi de formatii puternice atit din punct de vedere financiar, cit si din cel al resurselor umane? Ar mai fi varianta ca fiecare echipa sa alinieze un al treilea monopost la start, dar costurile ar creste foarte mult chiar si pentru team-urile bogate, in aceasta perioada de criza. In acelasi timp, este de asteptat ca sponsorii sa se mute in campionatul mai puternic, dar pot exista destui nemultumiti de faptul ca trebuie sa schimbe logo-uri si campanii publicitare si ar putea gasi astfel un motiv intemeiat pentru retragere.

Insa echipele ar putea sa traga si avantaje din organizare unui campionat propriu. in primul rind, ele ar putea scapa de Bernie Ecclestone, omul de afaceri britanic acuzat nu o data pentru faptul ca veniturile din F1 au intrat intr-o proportie mai mare in buzunarul lui, decit in cel al team-urilor. Ecclestone s-a situat de partea lui Max Mosley, controversatul presedinte al FIA, a carui atitudine dictatoriala a dus la esecul negocierilor cu FOTA. Echipele abia asteapta renunte la "intermediarul" Ecclestone si sa incaseze intregul profit rezultat din propria lor competitie. Totodata, team-urile si-ar putea crea propriul regulament, pe care l-ar putea schimba cum si cind doresc.Timp de aproape 60 de ani, Formula 1 a reprezentat intrecerea automobilistica care a reunit tot ce este mai bun ca talent, inteligenta si tehnologie in sporturile cu motor. Disocierea sport-reguli-bani a dat Formulei 1 credibilitate si stabilitate de-a lungul timpului, dar acum se afla in fata unei duble incercari: criza economica mondiala si scindarea. (MEDIAFAX)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii