Un memoriu de patru pagini

joi, 02 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Un memoriu de patru pagini

Observatorul partidei Poli-Agro Romtelecom – Dinamo, disputata duminica pe stadionul Nena si cistigata de bucuresteni cu ajutorul arbitrului Mihai Marian, a fost Alexandru Dumitru , fost rugbist la Steaua, la echipe din Franta si cu numeroase prezente in echipa nationala. Deranjat de desele intrari in teren ale antrenorului dinamovist Mircea Paraschiv, observatorul partidei, ce indeplineste si functia de presedinte al Comisiei de Disciplina din cadrul FRR, a intervenit cu promptitudine, conducindu-l pe antrenorul recalcitrant inapoi la banca de rezerve, desi instaurarea ordinei pe teren intra in atributiile arbitrului. Un motiv in plus care vine sa confirme evidentul furt al "centralului" Mihai Marian, impotriva caruia clubul iesean a depus un amplu memoriu.
Principalele puncte de acuzare se refera la neacordarea minutelor de prelungire, stoparea atacurilor iesene prin fragmentarea jocului, acordarea nejustificata a numeroase lovituri de pedeapsa pentru dinamovistii, tolerarea jocului brutal al oaspetilor si pozitia lui Enciu Stoica vizavi de arbitrii de margine, pe care pur si simplu i-a terorizat.
"Am vizionat impreuna cu staff-ul administrativ inregistrarea meciului si am cronometrat 13,10 min. de intrerupere numai pentru ingrijiri medicale, care, conform regulamentului, se adauga la finalul reprizelor. Defalcat, ar fi trebuit sa prelungeasca cu 7,30 minute prima repriza si cu 5,40 min pe cea secunda" , spune Victor Codreanu , reprezentantul sponsorului "Romtelecom". Nu au fost incluse aici tragerile de timp, nelegarea gramezii, neorganizarea tusei si faptul ca arbitrul a asteptat ca unul dintre dinamovisti sa-si lege ostentativ sireturile de la ghete. Si ceea ce este cel mai grav, "fluierasul" a lasat jocul sa continuie timp de 5 minute desi Afrasinei, cazut la pamint, avea comotie dupa ce Soare l-a calcat cu gheata pe cap. " Dupa meci, Afrasinei a fost transportat imediat la spital si au fost nevoie de citeva copci pentru a fi inchisa plaga ", ne ofera explicatii Spiros Spiratos , vicepresedintele sectiei de rugby iesene.
Memoriul facut de Poli-Agro Romtelecom, ce se intinde pe patru pagini, la care s-a adaugat inregistrarea video si articolele din ziarele ce au tratat acest subiect, au fost duse de Doru Vitcu – presedintele executiv al Poli-Agro Romtelecom, la Federatia Romana de Rugby pentru a fi analizate.
Filmul unui meci viciat de arbitraj
Pe scurt, va prezentam citeva momente care au iritat pe cei aproximativ 5.000 de spectatori, infractiuni nesanctionate de arbitrul Mihai Marian: min.10 – dinamovistul Tufa nu a placat regulamentar, culcindu-se in calea jucatorului iesean cu mingea, o "movila" in limbaj rugbistic; min.18 : dinamovistul Balan l-a accidentat la umar pe Cojocaru; min.28 : Dinamo a comis inainte, infractiune evidentiata si de faptul ca mingea, in traseul ei, a intersectat linia de centru. De aici a plecat primul eseu al oaspetilor, precedat si de o alta neregula: in apropierea buturilor iesene a fost o gramada spontana, dinamovistii au comis din nou "inainte", dar arbitrul a acordat mingea oaspetilor, ce au jucat-o la mina si au inscris; min.36 : desi dinamovistii au fost in ofsaid iar mingea a trecut in aut dincolo de fanionul de la coltul terenului, arbitrul a acordat tusa; min.41 : ofsaid nesemnalizat. In plus, in acelasi minut, dupa desfacerea gramezii, Soare l-a calcat pe cap pe Afrasinei; min.45 : dupa o gramada spontana, acelasi Soare a tras cu piciorul intr-un iesean cazut la pamint. A sarit sa-si protejeze coechipierul Cojocaru, dar si acesta a fost lovit cu pumnul in fata de Soare, in timp ce arbitrul i-a eliminat pe amindoi; min.48 : mingea a iesit din gramada la ieseni, dar arbitrul a oferit-o dinamovistilor; min.50 : mingea nu a iesit in aut, dar centralul acorda tusa, mutind jocul in terenul iesenilor; min.65: mingea a iesit in afara terenului de tinta, insa se dicteaza lovitura libera pentru Dinamo, considerind ca oaspetii nu au beneficiat de avantajul unui ofsaid inexistent; min.70 : arbitrul ofera mingea oaspetilor dupa o tusa regulamentara, lovitura fiind transformata de Guranescu; min.72 : o alta tusa "dictata" de vicele dinamovist Enciu Stoica, a carui contributie la "calitatea" arbitrajului a fost decisiva; min.78 : la o gramada spontana balonul a fost scos de ieseni, dar actiunea ofensiva a fost stopata de arbitru.
Chiriac si Mocanu au fost convocati la lotul national
Ieri, pe adresa clubului iesean a sosit un fax de la FRR prin care rugbistii Mocanu si Chiriac sint convocati la lotul national. Selectionata Romaniei va efectua, la Snagov, in perioada 6-25 noiembrie, un cantonament al carui scop este pregatirea partidei cu nationala Noii Zeelande. "Vrem sa ducem toata echipa la Bucuresti pentru a viziona acest meci istoric" , spune Victor Codreanu.Vestea rea este ca accidentarea extremei iesene Ursu, care a recidivat in partida cu Dinamo, este deosebit de grava. Pe 9 noiembrie, ieseanul trebuie sa fie prezent la Spitalul de Ortopedie din Bucuresti pentru a fi operat de menisc si ligamente incrucisate. (Leonard CANANAU)

Comentarii