Un record insolit

sâmbătă, 26 februarie 2005, 00:00
2 MIN
 Un record insolit

Au trecut 21 de ani si jumatate de cind o echipa romaneasca a mai eliminat o cistigatoare de cupa europeana en-titre. Se intimpla in toamna anului 1983, cind Dinamo scotea, in turul II al CCE, echipa germana Hamb?rger SV, antrenata de austriacul Ernst Happel. Prima performanta de acest gen fusese realizata, in 1969, de anonima UTA, in fata echipei Feyenoord Rotterdam, condusa de acelasi Ernst Happel.
Au trecut 14 ani si jumatate de cind o echipa romaneasca a eliminat o formatie spaniola. In 1990, Poli Timisoara, uimea in turul I al Cupei UEFA, scotind din circuit galonata Real Madrid. Prima performanta de acest gen a fost realizata, in 1966, de Dinamo Pitesti (viitoarea FC Arges), in fata echipei FC Sevilla, in Cupa Oraselor Tirguri.
Stricto sensu, eliminarea Valenciei nu constituie nici o premiera (doar daca socotim faptul ca a fost… prima eliminare a Valenciei de catre o echipa romaneasca) si nici un record. Totusi, ultima calificare a Stelei reprezinta un premiera si un record, ambele insolite: este pentru prima data cind o echipa romaneasca, ramine pe baricade, intr-o cupa europeana, dupa zece meciuri disputate. Doar doua echipe au mai jucat 10 meciuri intr-o editie: Universitatea Craiova (1982-1983, in Cupa UEFA) si Dinamo (1989-1990, in Cupa Cupelor), dar meciul cu nr. 10, le-a fost fatal amindurora. Pentru comparatie, pentru trofeul obtinut de Steaua in 1986, la Sevilla, au fost necesare noua jocuri, situatie valabila pentru Cupa Campionilor si Cupa Cupelor. Pentru a cistiga Cupa UEFA in general, erau nevoie 12 meciuri, explicatia cazului Dinamo-1990 – Cupa Cupelor fiind aceea ca, jucatorii de atunci ai lui Mircea Lucescu au sustinut si un tur preliminar.
Recordul Stelei reprezinta si o tema de meditatii asupra schimbarilor uluitoare ce s-au petrecut, in numai 15 ani, in Cupele Europene. Aceasta performanta-record inseamna doar calificarea in optimi. Acum 15 ani, „optimi” in C1 insemna o dubla mansa cu o echipa din Luxemburg sau Malta, ba chiar si mai putin. Pentru ca Steaua, dupa Sevilla, a fost eliminata in editia urmatoare in optimi de catre Anderlecht, fara a sustine nici un meci pina in aceasta faza. Fiindca Steaua a scapat de turul I (16-imi!), in calitate de detinatoare a trofeului! (Nic. G)

Comentarii