Un recul asteptat

Subtitlu

miercuri, 26 decembrie 2007, 20:21
9 MIN
 Un recul asteptat

Premonitiile verii

Inainte de startul sezonului, am efectuat o radiografiere a Politehnicii, tragind citeva semnale de alarma in privinta campaniei de transferari (pe care am catalogat-o "mai mult decit subtire"), a lotului de jucatori ("Problema care apare este daca valoarea jucatorilor existenti se va dovedi comparabila cu cea a fotbalistilor altor echipe"), a situatiei financiare, pe care am comparat-o cu o "bila neagra deasupra Copoului" si a atmosferei incordate existenta in sinul si in jurul clubului.

Concluzia analizei era: "Poli pleaca la drumul celui mai greu campionat din istoria fotbalului intern cu multe handicapuri. Deja cu probleme financiare importante in conditiile in care campionatul nici nu a inceput (!), fara achizitii spectaculoase, cu o pregatire derulata pe coordonate modeste, echipa ieseana va avea o misiune extrem de dificila pentru a face fata intr-o competitie in care adversarii par a avea o potenta, financiara si nu numai, mult mai ridicata. La aceasta ora, privind superficial lucrurile, doar echipele nou-promovate, Gloria Buzau, "U" Cluj si Dacia Mioveni, par a fi mai "subtiri" decit Politehnica. De aceea, obiectivul stabilit de primarul Nichita, calificarea in Cupa Intertoto, pare a fi mai mult decit pretentios, viziunea lui Ionut Popa asupra posibilitatilor actuale ale echipei (mentinerea in prima liga) fiind mult mai obiectiva. Pe linga omogenitate, arma cea mai importanta pe care Poli o are la dispozitie pentru a anula decalajele fata de celelalte echipe din Liga I este forta grupului, generarea unei mobilizari exemplare la nivelul clubului (sportiv, organizatoric, etc.) fiind absolut necesara pentru ca Iasul sa faca o figura onorabila in sezonul 2007-2008".

In mare parte, lucrurile s-au adeverit. Iasul a ajuns cu chiu cu vai la capatul uneia dintre cele mai agitate perioade pe care a trait-o in Liga I, perioada pe care o rememoram succint.

Povestea "maxi-turului"

Startul s-a incadrat in sfera normalului, esecurile de la Timisoara (la capatul unui joc care a ramas cel mai slab in deplasare) si din Ghencea (unde gazdele au primit vint din pupa din partea arbitrului Balaj, Sfirlea a zdruncinat bara iar Palimaru a rata singur cu Zapata, golul decisiv fiind primit pe final), fiind urmate de victorii in fata Craiovei si a Buzaului, dupa evolutii convingatoare.

Chiar si esecul de la Piatra Neamt, dupa un meci in care Iasul a avut patru ocazii importante intr-un prim act pe care l-a dominat cu autoritate, poate fi trecut in sfera digerabilului, desi la finalul meciului viitorul actionar Ioan Zapodeanu si-a facut incalzirea in privinta derapajelor declarative ce au urmat.

Remiza cu Farul a involburat apele in Copou, Poli bifind apoi alte doua esecuri, cu Dinamo, cind iesenii s-au "taiat" in ultimele 20 de minute, si la Cluj. Apoi, Zeita Fortuna a schimbat macazul in ceea ce-i priveste pe ieseni, care au batut nemeritat Pandurii si au pierdut in acelasi stil la Urziceni, meci care a fost inceputul seriei de 5 jocuri fara victorie, cu doua esecuri pe teren propriu (Rapid si Vaslui) si doua deplasari pline iarasi de ghinion, la Arad (cu doua bare semnate de Buta) si Mioveni.

Ultimele cinci partide au adus o rabufnire de orgoliu a Politehnicii, etalata mai ales in disputele cu Bistrita si Timisoara, si chiar dupa sfertul de ora din startul disputei cu Galatiul. Finalurile din deplasarile de la Cluj si Craiova s-au opus insa ca ultimul sprint sa aduca macar un zero la adevar si iarna sa fie ceva mai linistita.

Firesc, finalul "maxi-turului" a gasit pe toata lumea nemultumita, la fiecare nivel al clubului incercind sa se caute alibiuri.

Parcursul Politehnicii, etapa cu etapa

I. Timisoara – Iasi 3-1 (2-0). Plesan (‘5), Bucur (’33; ’55) / Sfirlea (’84).

II. Iasi – Craiova 2-1 (1-0). Mijin (’44), Bilba (’71) / Ciuca (’67).

III. Steaua – Iasi 1-0 (0-0). Bicfalvi (’80).

IV. Iasi – Buzau 3-0 (1-0). Cernoch (’16), Ciobanu (’53), Silvasan (’83).

V. Ceahlaul – Iasi 1-0 (0-0). Golban (’87).

VI. Iasi – Farul 1-1 (0-0). Bilba (’67) / Chigou (’54).

VII. Iasi – Dinamo 2-5 (1-1). Bilba (‘7), Naidin (’90^2, pen) / Cristea (‘3), L. Goian (’70), Danciulescu (’72, ’77, ’83).

VIII. CFR Cluj – Iasi 2-1 (1-0). Semedo (’16), Didi (’50) / Naidin (’48).

IX. Iasi – Pandurii 1-0 (0-0). Miclea (’89).

X. Urziceni – Iasi 1-0 (0-0). Onofras (’87).

XI. Iasi – Rapid 0-2 (0-1). Sapunaru (’26), Buga (’51).

XII. UTA – Iasi 0-0.

XIII. Iasi – Vaslui 0-1 (0-0). Temwanjera (’50).

XIV. Mioveni – Iasi 2-1 (1-0). R. Neagoe (’35), Trofin (’90) / Tincu (’82).

XV. Iasi – Bistrita 2-0 (1-0). Bilba (’24), Miclea (’71).

XVI. "U" Cluj – Iasi 1-1 (0-0). Astorga (’88) / Miclea (’50).

XVII. Iasi – Otelul 2-2 (1-2).  Milea (’19), Cernoch (’89) / Szekely (‘6), D. Stan (’13).

XVIII. Iasi – Timisoara 2-1 (1-0). Bilba (’11), Kalai (’58) / Rusic (’52).

XIX. Craiova – Iasi 2-1 (0-1). Mitchell (’73), Rose (’82) / Cernoch (’44).

Linii de clasament

General      19        5          4          10        20-26         19 (-11)      Locul XIV

Acasa         10        5          2          3          15-13         17 (-13)      Locul XI

Deplasare   9          0          2          7          5-13           2 (A2)         Locul XVIII 

Golgeteri: Bilba (5), Cernoch (3), Miclea (3), Naidin (2, 1 – penlaty), Sfirlea, Mijin, Ciobanu, Silvasan, Tincu, Milea, Kalai.

Eliminari suferite – 5: Ciobanu (’58 – la Timisoara); Ilie (’82 – Steaua; ’90^2 – Vaslui); Homei (’72 – CFR); Milea (’45^1 – la Craiova).

Adversari eliminati – 1: Danalache (’90 – Urziceni)

Poli a beneficiat de un penalty, transformat de Naidin, cu Dinamo, si nu a fost sanctionata cu nici o lovitura de pedeapsa.

Nasul din Giulesti

Preocupata mai mereu de grijile retrogradarii, Politehnica Iasi n-a dat o prea mare atentie in ultimii ani Cupei Romaniei, dar nici nu a cedat armele prea timpuriu.

Aventura din acest an a inceput pe 26 septembrie, in faza 16-imilor, cind iesenii au intilnit, la Deva, formatia locala Muresul, una dintre formatiile fruntase ale seriei a II-a din liga secunda. Dupa ce la pauza echipa antrenata de fostul bancar Gica Barbu a condus cu 2-1 (marcasera Lintaru – min. 17 si Vajda – min. 35, respectiv, Paruolo – min. 31), Romulus Miclea a intors soarta meciului in doua minute (47, 48), Poli cistigind cu 3-2.

In optimi, la Iasi a sosit Rapid, echipa care a nasit mereu formatia din Copou in Cupa Romaniei. Meciul, disputat in ajun de Mos Nicolae, pe stadionul "Emil Alexandrescu" s-a incheiat cu victoria clara a giulestenilor, scor 3-0, prin golurile marcate de Grigore (’37), Burdujan (’38) si Raduta (’90). Si Poli a scapat de o corvoada… obligatorie.

Probleme de la virf la baza

Tragind linie, e greu de aratat cu degetul intr-o singura directie. Cert este ca Poli a platit tribut, in primul rind, instabilitatii financiaro-organizatorice, climatul existent in Copou reusind arareori sa se ridice la nivelul esalonului intii.

Fara un Consiliu de Administratie serios, cu promisiuni neonorate pe banda rulanta, datorii impresionante la stat si fata de jucatori, cu actionari instabili si cu certuri perpetue, cu un executiv care nu s-a impus si angajati slabi si nemotivati, gruparea din Copou nu avea cum sa aiba pretentii mai mari in ceea ce priveste rezultatele sportive.

Asta mai ales ca, avind materie prima precara la dispozitie, Ionut Popa si-a mai pierdut din puterile baghetei cu care a facut minuni in anii trecuti, chiar daca tehnicianul a reusit sa struneasca bine vestiarul si sa-l capaciteze in citeva momente in care totul parea pierdut, salvarile punctuale venind de la apasarea butoanelor ce au dus la etalarea fortei grupului, de care aminteam in vara.

Perspectivele sint incerte

La ora actuala, e greu de crezut ca lucruri care nu s-au facut in citeva luni se vor rezolva peste noapte. Totusi, daca vrea sa mai stea la masa bogatilor fotbalului romanesc, Politehnica trebuie sa se alinieze cerintelor actuale, trei pasi fiind absolut obligatorii. Si urgenti!

Firesc, ei trebuie sa rezolve lipsurile relatate, asa ca primul pas ar trebui sa aduca reorganizarea clubului (cu tot ce presupune acest lucru!), talmes-balmesul din fruntea Politehnicii raminind o rara avis in Liga I. Al doilea, asigurarea stabilitatii financiare, care sa inceapa cu achitarea tuturor restantelor si sa continue cu asigurarea unui buget ferm.

Chiar daca sint exagerate daca raportam la calitatea fotbalului oferit, fondurile asigurate de alte cluburi care au oferit in tur prime de victorii de 3 000 $ (Mioveni), 8 000 $ (Timisoara), 10 000 $ (Vaslui) ori chiar 25 000 $ (CFR Cluj) sau contracte scrise cu sase cifre creaza presiune imensa. Al treilea pas presupune realizarea unei campanii de transferari "adevarate" si o pregatire de iarna corespunzatoare, fara cirpeli.

In momentul in care toate aceste aspecte vor fi realizate pe termen scurt si pastrate macar pe termen mediu, atunci ar putea fi pus in practica si un Regulament de Ordine Interioara care sa contina si obligatii, nu numai drepturi, fapt ce ar putea genera o responsabilizare si mai mare a jucatorilor si antrenorilor, care vor deveni cu adevarat singurii responsabili pentru rezultatele sportive.

Catalogul final

I. Topul jucatorior cu minimum 10 notari

1. Branet 5,79 (19 jocuri) – in ciuda unui sezon mai putin reusit fata de alti ani a ramas cel mai apreciat jucator al Politehnicii.

2. Naidin 5,74 (17j) – coborind o singura data sub nota 5 si urcind o singura data la 7, ambele in disputele cu Timisoara, s-a remarcat prin constanta.

3. Sfirlea 5,69 (18j) – clasarea surprinzator de buna se datoreaza startului foarte bun de sezon, cind a inscris si a dat patru pase decisive in patru runde.

4. Ciobanu 5,65 (10j) – desi anii incep sa se simta in evolutia lui, ramine jucatorul cu cea mai mare putere de mobilizare a coechipierilor.

5. Miclea 5,63 (12^1j) – a dat trei goluri importante, avind insa si alte jocuri slabe.

6. Bilba 5,61 (14) – a alternat evolutiile apreciate, in care a fost decisiv, cu alte partide in care a fost inexistent.

7. Ilie 5,59 (11j) – in primele 11 runde a jucat doar de patru ori, primind trei note de 4! Pe finalul sezonului a fost de departe cel mai bun jucator al Politehnicii.

8. Silvasan 5,58 (13) – in general a avut evolutii la cei doi poli.

9. Milea 5,58 (12^1) – singurul transfer al verii ce a adus ceva sperante.

10. Mijin 5,43 (14^1j) – in regres evident fata de anul trecut.

11. Paruolo 5,4 (10j) – nu reuseste sa se impuna.

12. Onut 5,38 (17^1j) – evolutii sub asteptarile avute de la un capitan de echipa.

13. Homei 5,27 (13j) – nu a reusit sa se exprime la nivelul calitatilor pe care le are.

14. Kalai 5,25 (10j) – s-a acomodat greu, abia pe final.

15. Munteanu 5,24 (19j) – gafe decisive la Urziceni si Mioveni, evolutii cenusii ca fundas stinga; ceva mai util la mijlocul terenului.

16. Buta 5,1 (15^1j) – putine momente in care a evadat din cenusiu.

II. Topul jucatorilor cu mai putin de 10 notari

1. Cernoch 5,86 (7^3) – siciit de accidentari, a reusit sa inscrie de trei ori, fiind cele mai eficient jucator daca tinem cont de minutele jucate.

2. Tincu 5,63 (4^2) – daca anul trecut a primit mult credit, neconfirmind, in acest an s-a situat la celalalt pol.

3. Bakovic 5,08 (6^1) – nu a confirmat.

4. Palimaru 4,67 (9^1) – dezamagitor.

Prezente episodice: Toma 6 (1^1); Leucuta (0^1).

Nota: In paranteza, dupa media fiecarui jucator sint trecute numarul de meciuri in care fotbalistul a primit nota ^ numarul de meciuri in care acesta nu a fost notat.

Observatii

^ Fata de alti ani, topul jucatorilor este mult mai strins. De exemplu, locul 3 are doar 11 sutimi in fata locului 9, ierarhia putind fi schimbata radical intr-un singur meci.

^ Exceptindu-l pe Milea, care a prins o pozitie buna, ceilalti trei jucatori adusi in vara, Homei, Kalai si L. Munteanu sint pe locurile codase ale clasamentului mediilor.

^ Capitanul echipei, Onut, nu a prins primul "11" al topului!

^ Cele mai bune perioade ale unor jucatori au fost parcurse de Sfirlea (6,4 in primele cinci runde!), Miclea (6,25 in ultimele cinci) si Ilie, care, in ultimele opt runde, a reusit sa aiba media 6,14!

^ Singurul jucator care nu a obtinut medie de trecere a fost Palimaru.

^ In ciuda multor meciuri bune facute in deplasare, Politehnica a obtinut doar doua puncte in afara Iasului. Cu exceptia infringerii de la Timisoara, la doua goluri, Iasul a cedat doar la un gol diferenta, cinci din cele sase esecuri consemnindu-se datorita unor goluri incasate dupa minutul 80! Mai mult, si la Cluj, cu U, Poli a fost egalata pe final.

^ Acasa, in schimb, Poli a obtinut cu goluri marcate pe final o victorie (cu Pandurii) si un egal (cu Otelul).

Comentarii