Un semnal mult asteptat in Copou. Desteptarea!

marți, 29 august 2000, 23:00
4 MIN
 Un semnal mult asteptat in Copou. Desteptarea!

Cind o echipa are minus doi in clasamentul adevarului dupa trei etape, in mod normal nimeni nu ar trebui sa intre in panica. Daca ne referim la FCM Poli si la conjunctura in care se afla acum formatia-fanion a judetului, un nou si serios semnal de alarma este absolut necesar. Asta deoarece, dupa cum merg lucrurile in Copou, drumul pe care s-a apucat are ca directie o alta divizie, in nici un caz, prima!
Problemele pornesc de la cel mai inalt nivel. Ion Bucu, Liviu Botez si chiar Gelu Padurariu sint doar cu numele in Consiliul de Administratie, Corneliu Anton s-a retras, la fel si Mihai Alexa, la ora actuala in organismul de conducere raminind Costel Radeanu, Ovidiu Fotea si Romeo Olteanu, relatiile intre tandemul format din primii doi si managerul SC Iasi XXI ducindu-te cu gindul la desenele animate cu Tom si Jerry. Cam la fel se poate vorbi si despre relatia presedinte – antrenor, Emil Lupulescu si Leonida Nedelcu negasind inca un limbaj comun. De altfel, degringolada este instaurata si la nivelul personalului administrativ, care nu prea stie de cine sa asculte. Mutindu-ne la tribuna cealalta, la nivelul vestiarului, evolutia din startul sezonului nu a confirmat cu nimic optimismul lui Nedelcu. Adevarul este crud: la ora actuala lotul este subtire, numeric, dar si valoric, cel putin doua posturi (fundas de marcaj si mijlocasi de banda) fiind descoperite, plecarile lui Ion Radu, Onofras, Paraschiv si Nita simtindu-se din plin. Si, in ciuda bubelor pe care le-a avut in cap, se pare ca Matinca ramine singura solutie de conducere a echipei spre victorie, lipsa unui lider simtindu-se din plin mai ales la Bucuresti contra Fulgerului.
Cele amintite mai sus pot fi trecute doar la capitolul "efecte". Pentru a vedea insa cum pot fi indreptate lucrurile trebuie gasite cauzele.
Asa cum am spus-o de atitea ori, principala hiba in Copou este legata de absenta unui buget clar si stabil, indiferent de dimensiuni. Ca in orice afacere, sau ca in orice familie, primul lucru de la care trebuie pornit este suma pe care contezi, in functie de aceasta fiind stabilit scopul. Tinind cont de banii pe care-i ai la dispozitie stii ca trebuie sa-ti cumperi apartament, mobila, televizor, sau sa te multumesti cu piine si apa chioara. Cam asa e si cu Poli. Se vrea promovarea insa bugetul clubului este la nivelul unei echipe de divizia C. In paranteza fie spus, faptul ca si la aceasta ora Poli mai are de platit 50 milioane de lei hotelului unde s-a organizat cantonamentul dinaintea campionatului spune multe! Scenariul aducerii de acasa a cite 10- 20 milioane de lei de catre diferite persoane s-a dovedit, asa cum era de asteptat, o solutie de moment, falimentara pe termen lung. Toate peticirile si toate lipsurile care, inerent, apar la un moment dat si coplesesc pe masura scurgerii timpului nu pot duce decit la scaderea responsabilitatii fiecarui om care trebuie sa se dedice clubului, interesul personal sau lehamitea ajungind sa primeze.
Daca multa lume priveste drept ipotetica varianta preluarii FCM Poli de catre un investitor (si in acest caz recomandabil ar fi ca Primaria sa-si pastreze un cuvint de spus, pentru a nu aparea surprize neplacute) mult mai reala poate fi canalizarea fortelor pentru preluarea sustinerii financiare in totalitate de catre Consiliul Judetean si cel Municipal. De fapt, aceasta este o moda care se poarta din ce in ce mai mult in tara. La Bihor CJ si CM vor deschide baierele bugetului pentru 1,5 miliarde de lei spre echipa oradeana, la Constanta Farul va primi cite o gura de oxigen in valoare de 0,5 miliarde si de la Judet si de la Municipiu. Ba chiar si la Craiova, satuli ca patronii echipei sa vinda jucatori si sa nu faca performanta, exista un puternic curent favorabil preluarii Universitatii de catre Primarie care ar merge pina la alocarea a 40 miliarde de lei catre echipa de fotbal!
In Iasi, tinind cont de pirghiile deja existente, lucrurile pot fi mult mai simple si nu ar aduce ciuntirea bugetului judetean sau local. Gasirea posibilitatii de marire a alocatiei lunare venita de la SC Iasi XXI, colectarea la un nivel acceptabil a taxei pentru sport, scaparea clubului de facturile sufocante si crearea unor facilitati in privinta mesei ar putea sa asigure echipei un trai linistit in liga a doua. Culmea este ca lucruri care daca ar fi bunavointa, s-ar rezolva in maximum o luna (sa nu spunem o saptamina sau chiar o zi!) sint tergiversate de ani in ciuda declaratiilor care mai de care mai pompoase ale alesilor nostri. Odata rezolvate aceste lucruri si instaurata ordinea in Copou, atunci si cerintele si controlarea modului in care se lucreaza ar putea creste. Pina atunci insa am senzatia ca la multa lume ii convine zicala "Lasa-ma sa te las". Si etapele se scurg si Poli ar putea deveni la anul a cincea echipa din judetul Iasi din esalonul trei… (Ovidiu MINEA)

Comentarii