Uriasa surpriza de la Baku

duminică, 05 septembrie 1999, 23:00
2 MIN
 Uriasa surpriza de la Baku

Intilnirea dintre Azerbaidjan si Portugalia a inceput, de fapt, vineri seara. In timpul pauzei, la scorul de 0-0, s-a intrerupt curentul la doi dintre stilpii cu reflectoare ale stadionului din Baku. Cum pana de energie a durat mai bine de jumatate de ora, arbitrul englez Dermott Gallagher a hotarit intreruperea partidei si reluarea ei a doua zi, din primul minut. Desi a surprins rezultatul inregistrat la intrerupere, lusitanii ratind numeroase ocazii, nimeni nu si-a putut inchipui ca la finalul rejucarii se va inregistra tot un rezultat de egalitate. Ba, mai rau, pentru portughezi, jucatorii lui Humberto Coelho au scapat ca prin urechile acului de o infringere rusinoasa, ei egalind in minutele de prelungire, in conditii de superioritate numerica. La o faza de atac disperata, dupa ce portarul azer a respins de doua ori, Luis Figo a reusit, cu putin noroc, sa perforeze partida. Si asta dupa ce, in minutul 53, azerul Tagizade (cel care va fi eliminat cu sase minute mai tirziu) inscrisese o bijuterie de gol, trimitind mingea printre picioarele portarului Baia; bara tranversala l-a salvat pe acesta de un al doilea gol ca si facut, la sutul violent al lui Licikin.
Ce spune Humberto Coelho? "Un meci e un meci. Am fost prea increzatori in victorie, iar gazdele au jucat foarte bine si noi am tras ponoasele." In timp ce Ahmed Aleskerov, omologul lui Coelho de pe banca azera, declara: "Sincer, ma asteptam la un asemenea rezultat. Noua ne-au lipsit o multime de jucatori care evolueaza in strainatate, astfel ca le-am spus baietilor sa nu-si faca griji asupra rezultatului, doar sa joace ce stiu. Singura mea dezamagire este ca jucatorii nostri de virf, Tagizade si Kramarenko, vor fi suspendati pentru partida urmatoare, contra Ungariei…"
Au jucat echipele:Azerbaidjan: Kramarenko – Agaev, Pasahontev, Ahmedov – Licikin (Stukas), Getman, Guliev, Tagizade, Musaev (Gurbanov) – Vasiliev (Gambarov), Niftaliev.
Portugalia: Baia – Secretario, Dimas, Couto, P. Madeira – P. Sousa (Nuno Capucho), Rui Costa, Sa Pinto (Conceiçao), Figo – J. Pinto, P. Bento (Pauleta).
In cel de-al treilea meci disputat simbata, fara implicatii asupra calificarii, s-a inregistrat o alta supriza: Liechtenstein – Ungaria 0-0.
Consecintele rezultatului de la Baku sint extrem de importante, sansele de cistigare a acestei grupe inversindu-se. Victoria Romaniei asupra Portugaliei in meciul de miercuri asigura calificarea tricolorilor la turneul final, indiferent de rezultatul ultimului joc cu Liechtenstein, dar si rezultatul egal favorizeaza Romania, care va trebui sa treaca cu bine si de ultimul examen cu fotbalistii din Micul Principat. Sansa lusitanilor de a cistiga grupa este numai victoria de la Bucuresti, in acest caz Romania urmind a sustine baraj cu una dintre celelalte echipe clasate pe locul II in alte grupe. Mai trebuie sa mentionam ca in urma rezultatelor din grupele VII si III, in cazul nedorit al unei victorii portugheze la Bucuresti, Romania nu poate prinde calificarea directa de pe locul II, aproape sigur aceasta "onoare" urmind a o avea echipa a doua din grupa III, Turcia sau Germania. (GIN)

Comentarii