Achitare spectaculoasă la Curte. Acuzat că vindea ecstasy, declarat nevinovat

marți, 22 mai 2018, 02:01
2 MIN
 Achitare spectaculoasă la Curte. Acuzat că vindea ecstasy, declarat nevinovat

Judecătorii susţin că anchetatorii şi-au construit cazul doar în baza unor declaraţii ale propriilor investigatori sub acoperire. E a doua achitare într-un dosar de trafic de droguri care este pronunţată la Iaşi în ultimele luni.

Anchetatorii de la Crimă Organizată au suferit o înfrângere dureroasă într-un dosar de trafic de droguri în care inculpat a fost un tânăr pe care l-au urmărit pas cu pas mai multă vreme.

Eusebiu Zavache, un tânăr de 30 de ani plecat de ceva vreme din ţară, a fost achitat definitiv, la finele săp­tămânii trecute, în ciuda susţinerilor pro­curorilor DIICOT că s-ar fi ocupat cu vân­zarea de ecstasy. Instanţa a dispus achi­tarea deoarece, deşi investigaţia a durat în jur de 8 ani, procurorii nu au adunat ca probe decât mărturiile date de proprii investigatori sub acoperire, şi acelea consemnate la trei ani de la momentul presupuselor fapte. 

Zavache nici nu s-a prezentat la proces, el fiind trimis în judecată de DIICOT, în 2016, pentru fapte pe care le-ar fi comis încă din 2008. Anchetatorii de la Crimă Organizată i-au imputat trei tranzacţii cu droguri, cumpărători fiind investigatori sub acoperire.

„S-a reuşit cumpărarea unui număr total de 24 (douăzeci şi pa­tru) comprimate ecstasy – 3 (trei) acte ma­teriale, de la inculpatul Zavache Eusebiu, de către in­vestigatorii şi colaboratorii sub aco­perire, autorizaţi în ca­uză“, acuzau procurorii, care au invocat în rechizitoriu că faptele ar fi fost comise în ianuarie şi februarie 2008.

Explicaţiile judecătorilor

Respectivele tranzacţii nu au fost filmate, oamenii legii nu au realizat vreun flagrant, nu au cerut interceptarea telefoanelor presupusului traficant şi nici nu au audiat persoane din mediul infracţional cu care se presupune că ar fi interacţionat Zavache. Astfel, invocând şi jurisprudenţa CEDO, judecătorii au considerat că simplele declaraţii ale investigatorilor sub acoperire şi ale colaboratorilor acestora nu sunt suficiente pentru a putea fi pronunţată o condamnare.

„Instanţa reţine că tocmai lipsa unor probatorii ce se impuneau a fi efectuate la momentul constatării faptelor şi făptuitorilor şi care nu mai puteau fi realizate ulterior în alte faze procesuale, fac imposibilă pronunţarea unei soluţii de condamnare a inculpatului, în contextul în care probele sunt incerte, incomplete, pot fi interpretate în mai multe feluri, în raport de împrejurările concrete de fapt“, au motivat judecătorii.

E doua decizie de acest fel pe care o iau instanţele ieşene într-un dosar de trafic de droguri. Recent, tot într-un dosar al DIICOT, judecătorii au dispus achitarea unui ieşean pe nume Constantin Iliuţă după ce au conside­rat că procurorii nu au adunat suficiente probe pentru a demonstra că acesta se ocupă cu traficul de stupefiante.

Comentarii