Uluitor: ţiganii dealeri puneau otravă de şoareci în doze, să dea elevilor dependenţă mai repede

Amănunte șocante din dosarul romilor: Droguri cu otravă pe piaţa ieşeană!

joi, 23 martie 2017, 02:50
3 MIN
 Amănunte șocante din dosarul romilor: Droguri cu otravă pe piaţa ieşeană!

Dezvăluiri uluitoare din dosarul romilor acuzaţi că vindeau droguri elevilor şi altor consumatori ieşeni. 15 persoane, majoritatea de etnie romă, au fost reţinute de anchetatori în dosarul instrumentat de DIICOT împotriva mai multor persoane din casele locuite de romi din Păcurari-AMRS, Păcureţi şi „Dallas“. Anchetatorii spun că sute de tineri din Iaşi, unii chiar de 14 ani, cumpărau droguri fabricate de membrii reţelei. Pentru a-i face repede dependenţi de marfa lor, traficanţii foloseau otravă de şobolani, spray de ţânţari sau îngrăşăminte atunci când prelucrau stupefiantele.

 

Detalii şocante oferite ieri de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Iaşi, în dosarul traficanţilor de etnobotanice din zona cartierului Păcurari şi Păcureţi. Procurorii au dezvăluit modul cinic în care traficanţii de droguri au reuşit să transforme în depedenţi de stupefiante sute de tineri din Iaşi care, din teribilism sau curiozitatea, au încercat „marfa“ vândută de ei. Potrivit procurorilor, traficanţii nu vindeau marfă pură condumatorilor de droguri, ci o prelucrau folosindu-se de otravă de şobolani, spray împotriva insectelor sau acetonă, pentru a crea substanţe halucinogene noi ce dădeau rapid dependenţă.

15 persoane reţinute

Sute de tineri din Iaşi, mulţi dintre ei liceeni, s-au numărat printre clienţii reţelei de traficanţi de droguri din Iaşi ce s-a coagulat începând cu 2016. Reţeaua era numeroasă şi era alcătuită din două grupări, ce acţionau în Iaşi, Podu Iloaiei şi Bârlad. Coordonarea „imperiului“ se făcea din case sărăcăcioase din cartierele Păcurari (AMRS), Păcureţi şi „Dallas“. „Gruparea era structurată funcţional, unii dintre inculpaţi fiind specializaţi în procurarea en-gros de materii prime pe care le foloseau la fabricarea produselor cu efect psihoactiv, pe care le vindeau celorlalţi inculpaţi specializaţi în distribuirea la nivel stradal direct către consumatori“, au precizat procurorii. Anchetatorii au mai arătat că numărul clienţilor era de „ordinul sutelor“, în special tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani. „Frecvenţa actelor de distribuire era deosebit de mare, în unele zile un dealer reuşind să deservească şi peste 100 de clienţi. Dozele erau comercializate cu preţuri cuprinse între 20 şi 60 de lei, în funcţie de preţul materiei prime. Produsele etnobotanice erau preparate de membrii reţelei din substanţă vegetală care era tratată sau amestecată cu compuşi chimici susceptibili de a genera efecte psihoactive precum şi cu diverse alte substanţe precum: acetone, spray-uri de combatere a insectelor (gen Killtox), otravă pentru rozătoare, îngrăşăminte chimice pentru plante sau substanţe de uz veterinar“, au menţionat ieri procurorii DIICOT Iaşi.

Crea rapid dependenţă

Anchetatorii au mai precizat că membrii reţelei achiziţionau materia primă a drogurilor de pe internet sau de la alte persoane din România. Foloseau atât droguri vegetale, cât şi canabinoizi sintetici care au efect halucinogen. Drogurile pe care le vindeau la stradă erau modificate pentru a crea rapid dependenţă consumatorilor, procurorii estimând că dependenţa se instala după doar 2-3 acte de consum. Nenumăraţi tineri care au consumat droguri de la această reţea au ajuns la spital, unii în stare gravă. 15 persoane au fost reţinute în acest dosar şi ieri, înainte de închiderea ediţiei noastre, se aflau la Tribunal cu propunere de arestare preventivă. Gruparea nu vindea doar produse cunoscute generic sub numele de „etnobotanice“, ci şi droguri mai cunoscute, cum ar fi ketamina sau canabis. Aceste stupefiante le achiziţionau din Italia, prin intermediul altor persoane implicate în reţea. „În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate mai multe probe din care enumerăm: 1 kilogram de produse cu efect psihoactiv atât vrac, cât şi gata preparat în doze pentru comercializare, un colet conţinând cantitatea de 500 de grame de canabis, 7 cântare electronice, 3 pistoale cu gaz şi aer comprimat, arme albe, suma de 4.500 de euro, 85 telefoane mobile, diverse substanţe chimice folosite ca materii prime“, au mai precizat procurorii. Peste 40 de persoane ar fi implicate în această reţea. 

 

 

Comentarii