„202 Sărărie Residence“: lovitura clanului Asimionesei pe banii dumneavoastră

miercuri, 12 iulie 2017, 02:01
4 MIN

După ce a luat pe mai nimic de la municipalitate un teren de 1.350 mp pe strada Sărărie nr. 202, în scopul construirii unei aşa-zise pensiuni, familia Asimionesei „vinde“ acum, la aceeaşi adresă, apartamente. Plăsmuirea familiei care controlează o imundă fiţuică locală are şi un nume „202 Sărărie Residence“. Reprezentantul Primăriei susţine că nu este nicio solicitare „pentru construire bloc de locuinţe“.

O firmă a familiei Asimionesei, care controlează publicaţia „Bună Ziua Iaşi“, pregăteşte un tun imobiliar pe un teren concesionat de la Primărie în condiţii dubioase şi, în acelaşi timp, păguboase pentru mu­nicipiul Iaşi.

Familia Asimionesei a pus mâna pe un teren de 1.350 mp din str. Sărărie nr. 202 în anul 2005, „cadoul“ fiind făcut de către fostul primar Gheorghe Nichita. Timp de 12 ani, terenul a rămas de izbelişte, dar, acum, familia Asimionesei vrea să-l valorifice în contextul exploziei imobiliare din ultimii ani.

De câteva zile, în mediul online, au fost postate anunţuri de vânzare a unor apartamente pe str. Sărărie nr. 202 cu toate că avizul dat recent de Primăria Iaşi la această adresă prevede un proiect imobiliar cu totul diferit: construirea unui sediu de firmă şi a unei pen­siuni.

Pe pagina de Facebook „202 Sărărie Residence“ şi pe site-ul sararie-residence.ro au fost publicate mai multe detalii despre construirea blocului de locuinţe.

„Finisajele sunt de cea mai înaltă calitate, fiecare apartament beneficiază de cen­trală termică proprie, centrale prin con­densaţie, uşi de intrare şi interioare din lemn masiv, tâmplărie exterioară cu geam termopan cu şapte camere şi 3 foi de sticlă, balcoane tip terasă cu sticlă se­curizată, gresie şi faianţă din import, piatră naturală în băi şi holuri“, se arată într-o descriere.

Site-ul este copiat aproape integral (text şi grafică), cu mici schimbări de conţinut, de la un dezvoltator imobiliar care construieşte imobile de locuit în CUG.

Pagina de Facebook şi site-ul amintit au fost popularizate pe Internet, în ultimele zile, inclusiv de publicaţia „Bună Ziua Iaşi“.

Contract de asociere cu Primăria încheiat în 2005

Terenul de 1.350 mp pe care s-a dat avizul pentru pensiune şi sediu de firmă a fost concesionat de Primărie în 2005 către Delta Press Investment SRL, fosta firmă prin intermediul căreia derula afaceri familia Asimionesei. Din asociere, Primă­ria ar trebui să primească o cotă de 10% din profit, dar nu mai puţin de 4.000 de euro anual, adică 333 euro pe lună! Societatea a intrat în faliment, dar nu înainte de a încheia un contract de cesiune a terenului cu o altă firmă a familiei Asimionesei: Global Impex Distribution SRL. La firmă este asociat Claudiu Asimionesei (fiul lui Ghiocel Asimionesei – patronul din umbră al publicaţiei „Bună Ziua Iaşi“), iar administrator este Violeta Asimionesei (soţia lui Ghiocel Asimionesei). Cei doi reprezentanţi ai firmei nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri.

„Pentru amplasamentul din str. Sărărie nr. 202 s-a emis certificatul de urbanism nr. 2079/30.06.2017 în scopul «Construire sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune teren» conform HCL nr. 206/31.05.2017. Pentru construire bloc de locuinţe până la data prezentei nu avem solicitări“, este punctul de vedere al Primăriei Iaşi trimis prin intermediul purtătorului de cuvânt Sebastian Buraga. În contractul de asociere încheiat în 2005 se arată că valabilitatea acordului este „pe durata existenţei construcţiilor ce vor fi edificate“

În Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat în luna mai 2017 este stabilită o înălţime maximă de 20 metri pentru cele două clădiri, limitând regimul de construire la parter şi patru etaje. Însă, la blocurile de locuinţe, de regulă, un etaj are 3 metri, astfel că, la înălţimea precizată, rezultă cel puţin şase etaje. În imediata vecinătate a zonei de construire se află doar locuinţe individuale cu o înălţime mult mai mică (parter) decât cea aprobată recent de către Primăria Iaşi.

Reţetă de îmbogăţire rapidă

În plină explozie imobiliară, în care dezvoltatorii investesc sume enorme din fonduri private, planul familiei Asimio­nesei, cu complicitatea Primăriei, sfidează bunul simţ şi bugetul oraşului. Un teren proprie­tate a oraşului este dat în concesiune pentru ca un apropiat al primarului, sau faţă de care este dator, să construiască locuinţe pe care să le vândă, eventual în avans, pe piaţa imobiliară. Nimic nu arată un interes public. Este doar o afacere veroasă pe seama patrimoniului oraşului. Fostul şi actualul primar sunt datori cu explicaţii.

Comentarii